用咗Bullet Journal 一年(你問我答)

348 回覆
13 Like 2 Dislike
lm

大家set up咗今個星期嘅weekly spread未呢
我就set up咗啦

我都set up咗,睇返上年自己整嘅簡直不堪回首

靚喎
巴打住法國

唔係住法國
而家先叫慢慢摸到方向,之前set up過dpages用唔著,有用嘅又以為無用

見到法文嘛
我都係 我成個future log冇用過

而家我整咗monthly同weekly,暫時夠用,future log整咗未必有嘢寫,遲d再考慮。巴打有無整lists?

咩list先
有時我會另外開一個list
例如點樣改善自己本BuJo
其他我會寫係weekly spread嘅notes入面

上網見d人成日整list of xxxx,wish list movie list etc,有d勁到三個月已經差唔多用完一本

靚喎
巴打住法國

唔係住法國
而家先叫慢慢摸到方向,之前set up過dpages用唔著,有用嘅又以為無用

見到法文嘛

而家我整咗monthly同weekly,暫時夠用,future log整咗未必有嘢寫,遲d再考慮。巴打有無整lists?

咩list先

上網見d人成日整list of xxxx,wish list movie list etc,有d勁到三個月已經差唔多用完一本

有整過一個book list 不過最後荒廢咗
用到一舊
用到一舊

最初用係會㗎 或者你講下你點樣一舊
如果巴打我建議個future log簡單分十二個月寫低果個月要做既野就okay 唔一定要逐日寫出黎 因為我個人覺得好多工
我覺得bullet journaling最重要係repeated logging, indexing,同你對自己既期許 譬如一年裏面睇邊本書學咩咁 少少意見
我都實行左四個月 好滿意 比起買本簿 我覺得買啲可以入紙既仲好 可以重用一啲有用既pages
如果巴打我建議個future log簡單分十二個月寫低果個月要做既野就okay 唔一定要逐日寫出黎 因為我個人覺得好多工
我覺得bullet journaling最重要係repeated logging, indexing,同你對自己既期許 譬如一年裏面睇邊本書學咩咁 少少意見
我都實行左四個月 好滿意 比起買本簿 我覺得買啲可以入紙既仲好 可以重用一啲有用既pages

如果巴打唔介意 可唔可以影張future log相睇下? 我想做參考
我上次用ryder嗰個最後荒廢咗 反而用宜家呢個又有心機寫喎

又係時候分享下
今次用全黑簡約
留名學野
用緊Traveler's Notebook
留名學野

一齊交流下
留名學野

一齊交流下

岩岩先起步 都係一點一點咁MARK
我都諗緊未來既野應該點寫
留名學野

一齊交流下

有冇future log啊
留名學野

一齊交流下

研究緊😂 諗緊點開始
留名學野

一齊交流下

研究緊😂 諗緊點開始

可以用最基本嗰個 又可以用我上面嗰個
最緊要係適合你嘅
留名學野

一齊交流下

研究緊😂 諗緊點開始

最緊要係適合你嘅

因為太多選擇

依個好似幾好
留名學野

一齊交流下

研究緊😂 諗緊點開始

最緊要係適合你嘅

因為太多選擇

依個好似幾好

呢個都幾正
可以試下喎
但想知FUTURE LOG 應該要點寫?

即係如果有樣野想做 得個RANGE 又冇指定日子 又應該要點MARK

即係如果有樣野想做 得個RANGE 又冇指定日子 又應該要點MARK

有冇例子 等我可以解釋下

靚喎
巴打住法國

唔係住法國

見到法文嘛

咩list先

抄閱讀post

唔係住法國

見到法文嘛

咩list先

抄閱讀post

我個list啲書睇到後年都未睇哂
太多書要睇
留名學野

一齊交流下

研究緊😂 諗緊點開始

最緊要係適合你嘅

因為太多選擇

依個好似幾好

呢個都幾正
可以試下喎

D字太細我唔慣

有冇例子 等我可以解釋下

for example,
我想係4月1號開始要減肥 要係3個月減20 磅咁果d 掛
留名學野

一齊交流下

研究緊😂 諗緊點開始

最緊要係適合你嘅

因為太多選擇

依個好似幾好

呢個都幾正
可以試下喎

D字太細我唔慣

你講起 先發現traveler's notebook 本野好似太窄做唔到
其實我當埋日誌
寫埋當天心情/特別事件
有時行山影相又貼埋,根本係雜誌
有睇YouTube 分享,太花巧反而弄巧反拙

研究緊😂 諗緊點開始

最緊要係適合你嘅

因為太多選擇

依個好似幾好

呢個都幾正
可以試下喎

D字太細我唔慣

你講起 先發現traveler's notebook 本野好似太窄做唔到

簡化到得冇年曆都得嘅
不過會有啲齋囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞