用咗Bullet Journal 一年(你問我答)

348 回覆
13 Like 2 Dislike

Monthly因為用單行簿同第一次整,硬係覺得怪怪地

呢個就未整完,睇緊note 或者to dos 擺去最後

今次都改咗個weekly spread
左邊就ok嘅 右邊就fail fail地囉
如果我搞Leuttchurm1917代購,有冇人有興趣?

大約六月會搞一次,如果有興趣嘅話可以telegram搵我

https://t.me/ryanmui

其實用返格仔好 定係直情用bullet journal 個本好

其實用返格仔好 定係直情用bullet journal 個本好

Bullet Journal 嗰本其實同普通版嘅LT分別唔太大
LT格仔或者點點我覺得夠做 個人推薦點點

Bullet Journal 嗰本其實同普通版嘅LT分別唔太大

考慮緊A4 定 POCKET 好

考慮緊A4 定 POCKET 好

唔好要A4 我屋企有一本 好唔方便
Pocket又太細
A5係最好
而家用緊巴打推介既黑色campus簿做bullet journal
遲下先諗買LT格仔

有冇人用過bulletjournal.com賣既官方簿?
好似都係百幾蚊港紙
求用後報告

唔會fail呀,都係睇個人習慣,我就寫唔慣打橫,所以先自製方格,之前巴打都係用開打橫嘅,就唔算fail啦
而家用緊巴打推介既黑色campus簿做bullet journal
遲下先諗買LT格仔

有冇人用過http://bulletjournal.com賣既官方簿?
好似都係百幾蚊港紙
求用後報告

都係嗰句 我個人覺得點點會好過格仔

唔會fail呀,都係睇個人習慣,我就寫唔慣打橫,所以先自製方格,之前巴打都係用開打橫嘅,就唔算fail啦

我覺得唔夠靚囉
我真係無心機整到咁靚,一陣scan 我會用果啲,睇下有無巴絲打啱
(內有旅行記事同工作紀錄,勿相認
我真係無心機整到咁靚,一陣scan 我會用果啲,睇下有無巴絲打啱

好啊 一齊交流下啦

好啊 一齊交流下啦

繼續睇分享

發現好多都係有寫人名 唔敢貼
繼續睇分享

發現好多都係有寫人名 唔敢貼

遮哂佢
[多圖]

我就用traveler's notebook 寫既, 因為唔鐘意開咁多本簿寫, 亦都懶得寫, 真係要寫既用新格仔簿綁係後面就得, 唔洗又買過本新LT呀MOLESKINE呀果啲

以上, 認得出勿相認, 唔想俾人起底
P.54 同 P.55 無咗半頁係因為去 Traveler's Factory 吸印仔時無預佢會過底,
所以要搵張紙吸過順便遮醜用

1本TN 格仔薄 (LOGON 好似$32) 有64頁, 1頁通常寫2-3日, 1本通常寫到3個月
上圖P.63 已經係新簿嚟, 不過我綁係後面頁數接住落

由於我year plan 只係寫半年, 所以下半年同上半年一樣做法, 頭2本可keep 可唔keep, 咁就唔洗袋住本咁鬼厚既簿
學到嘢 我都係traveler book
但只係好簡單咁寫

右邊就會用memo 貼低啲要mark 嘅嘢同埋可能要改嘅嘢咁
但只係好簡單咁寫

右邊就會用memo 貼低啲要mark 嘅嘢同埋可能要改嘅嘢咁

你見我寫啲嘢都唔多, 好多都係一句起兩句止
BJ 重點係快速記事, 寫太多花巧嘢反而好累贅
同埋BJ 個INDEX 都係重心嚟, 等你周圍寫完都可以去番INDEX 到搵番寫咗去邊

BTW TN 真係好好用
但只係好簡單咁寫

同埋BJ 個INDEX 都係重心嚟, 等你周圍寫完都可以去番INDEX 到搵番寫咗去邊

index 我都有

點可以有咁多野寫,買過但係一年夾埋都唔知有冇一個月

諗到咩就寫咩 LOL

諗到咩就寫咩 LOL

我以前有買過啲好靚既行事簿之類諗住寫, 但結果無乜點寫過
一係唔夠位寫我想寫既嘢, 一係唔忍心寫花本簿, 反而用咗TN 就開始多嘢寫
但只係好簡單咁寫

index 我都有

巴打寫得仲整齊過我, 但咁快寫定monthly log???

btw 我果本都係blue edition
[多圖]

我就用traveler's notebook 寫既, 因為唔鐘意開咁多本簿寫, 亦都懶得寫, 真係要寫既用新格仔簿綁係後面就得, 唔洗又買過本新LT呀MOLESKINE呀果啲

以上, 認得出勿相認, 唔想俾人起底

終於得閒睇啦 好靚啊
但只係好簡單咁寫

不過我覺得好窄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞