用咗Bullet Journal 一年(你問我答)

348 回覆
13 Like 2 Dislike
其實有咩用?睇完條片都唔係好清楚做緊乜

你指bullet Journal 本身?

係呀
睇完ryder條片都係唔多明😂

簡單一句 就係一本可以按自己需要而自訂嘅planner

而呢個planner最基本嘅部分就包括
Future Log
Monthly Log
Daily Log
唔同嘅符號
自己嘅Collection

其實好多人用嘅weekly spread係唔包括在內嘅 但好多人都會整個weekly spread 所以我會認為都算係其中一個基本部分
大家有啲咩關於Bullet Journal嘅嘢想問啊
發覺寫上去好多時冇跟行程,真係睇個人定力個人公事用手機,私事先記
另外我會分topic 門新一版,例如要行成個香港,之後會記下過程/日期/所有的計劃,其實幾正下
發覺寫上去好多時冇跟行程,真係睇個人定力個人公事用手機,私事先記
另外我會分topic 門新一版,例如要行成個香港,之後會記下過程/日期/所有的計劃,其實幾正下

有時睇返又好似幫自己回憶下咁

我睇左一陣唔太明migrate姐係D Tasks 去左 Monthly Log定Future Log?

咁Migration of scheduled Tasks 就係由Future Log Task 去Monthly Log?

麻煩晒

我睇左一陣唔太明migrate姐係D Tasks 去左 Monthly Log定Future Log?

咁Migration of scheduled Tasks 就係由Future Log Task 去Monthly Log?

麻煩晒

咁呢個要睇下你啲task係要嗰個月完成定係將來再完成

如果係嗰個月完成,我覺得可以schedule 去monthly log

如果係將來完成,我會schedule 去future log

麻煩晒

如果係嗰個月完成,我覺得可以schedule 去monthly log

如果係將來完成,我會schedule 去future log

Thanks!

其實Keep住寫Bullet Journal最重要都係要自律

麻煩晒

Thanks!

其實Keep住寫Bullet Journal最重要都係要自律

其實做好多嘢都係
啱啱終於有動力繼續寫BJ
之前一月寫左兩個禮拜 但果陣開sem太空閒無野做所以慢慢荒廢左

我想問嘅係
你個weekly spread分appoinment同schedule有咩唔同?
另外上面講到future log
如果我四月尾要交paper,我咁我應該分別mark係咩位置?
請賜教
之前一月寫左兩個禮拜 但果陣開sem太空閒無野做所以慢慢荒廢左

我想問嘅係
你個weekly spread分appoinment同schedule有咩唔同?
如果我四月尾要交paper,我咁我應該分別mark係咩位置?
請賜教

啱啱google好似見到
calendex就係future log?

我想問嘅係
請賜教

Weekly Spread
Appointment係有特定時間嘅嘢,例如: 6:30 同friend食晚飯
Schedule 我通常會寫嗰個有咩假期 生日 或者有咩係冇特定時間嘅

Future Log
如果四月尾交paper 我會好似上面我提及過咁 係四月mark低 4月XX前:交paper

我想問嘅係
請賜教

Weekly Spread
Appointment係有特定時間嘅嘢,例如: 6:30 同friend食晚飯
Schedule 我通常會寫嗰有咩假期 生日 或者有咩係冇特定時間嘅

Future Log
如果四月尾交paper 我會好似上面我提及過咁 係四月mark低 4月XX前:交paper

我想問嘅係
請賜教

Future Log有好多種:
有最基本嘅future log
有Calendex
有Alastair method

每個method都有好處同壞處

最基本嘅Future Log就係比較多位寫嘅 而亦都可以做到我上面提及嘅 XX前 / XX-XX要做咩嘢 但係呢個係最簡單嘅 所以我試過整完冇用到 因為唔係好吸引到我去用

Calendex就比較複雜 用法我係之前亦都有提及過 好處係可以分到每一日有咩appointment 但壞處就係翻來翻去 亦都唔可以一眼睇到有咩deadline

Alastair 我覺得複雜程度係兩者中間 好處都係可以分到每一日 壞處係 因為佢係打橫睇哂幾個月嘅同一日有咩做嘅 如果只係得一個月有嘢做都仲算okay嘅 但如果多過一個月都係同一日有嘢做 例如1/2/3月嘅5號都有嘢做 Alastair 就會未必夠位寫

我想問嘅係
請賜教

有Calendex

最基本嘅Future Log就係比較多位寫嘅 而亦都可以做到我上面提及嘅 XX前 / XX-XX要做咩嘢 但係呢個係最簡單嘅 所以我試過整完冇用到 因為唔係好吸引到我去用

Calendex就比較複雜 用法我係之前亦都有提及過 好處係可以分到每一日有咩appointment 但壞處就係翻來翻去 亦都唔可以一眼睇到有咩deadline

Alastair 我覺得複雜程度係兩者中間 好處都係可以分到每一日 壞處係 因為佢係打橫睇哂幾個月嘅同一日有咩做嘅 如果只係得一個月有嘢做都仲算okay嘅 但如果多過一個月都係同一日有嘢做 例如1/2/3月嘅5號都有嘢做 Alastair 就會未必夠位寫

我覺得calendex好似幾好用
你會唔會用唔同顏色嘅正方形黎分清楚有咩做?
我嘅idea係
綠色:約會
紅色:deadline
藍色:工作
...etc

我想問嘅係
請賜教

有Calendex

我覺得calendex好似幾好用
你會唔會用唔同顏色嘅正方形黎分清楚有咩做?
我嘅idea係
綠色:約會
紅色:deadline
藍色:工作
...etc

我嘅係咁:
綠色:私人約會
紅色:假期
橙色:家庭
藍色:生日

又買咗本A4格仔版
大家都可以得閒google下 子彈筆記本 睇下人地啲文
lm
想開始bj

campus 黑色岩新玩❓
lm
想開始bj

campus 黑色岩新玩❓

我冇用過campus 不過我見之前有人話幾好用
我覺得用咩簿冇乜所謂 最重要係有恆心去做
但想知FUTURE LOG 應該要點寫?

即係如果有樣野想做 得個RANGE 又冇指定日子 又應該要點MARK

有冇例子 等我可以解釋下

for example,
我想係4月1號開始要減肥 要係3個月減20 磅咁果d 掛

我終於諗到例子啦

第一個例子:要係四月份整理衣櫃
由於冇一個特定嘅開始同結束日期,所以就咁係四月寫低 整理衣櫃 就得啦

第二個例子:要係4月25日前交論文
由於有特定嘅結束日期,但係冇開始日期,所以就寫 4月25前:交論文

第三個例子:5月1-20號裝修屋企
由於有特定嘅time range,所以直接寫 5月1-20:裝修屋企

希望睇得明啦

我都係咁寫但冇寫weekly spread
我monthly log同future log夾埋 約個人要寫咁多版有啲傻仔

即係如果有樣野想做 得個RANGE 又冇指定日子 又應該要點MARK

我終於諗到例子啦

由於冇一個特定嘅開始同結束日期,所以就咁係四月寫低 整理衣櫃 就得啦

由於有特定嘅結束日期,但係冇開始日期,所以就寫 4月25前:交論文

由於有特定嘅time range,所以直接寫 5月1-20:裝修屋企

希望睇得明啦

我monthly log同future log夾埋 約個人要寫咁多版有啲傻仔

我都覺 同埋weekly spread 好似冇咩野好寫咁 日日都返工咁

我終於諗到例子啦

希望睇得明啦

我都覺 同埋weekly spread 好似冇咩野好寫咁 日日都返工咁

我反而冇乜用到個monthly log
咁其實weekly spread唔係必須嘅
請問week spread同daily log其實係咪可以擇其一?有無同時用嘅示範?
請問week spread同daily log其實係咪可以擇其一?有無同時用嘅示範?

Daily log 係一定要 但反而weekly spread 就唔一定
我就兩者都有用

Daily log 係一定要 但反而weekly spread 就唔一定
我就兩者都有用

寫咁多頁真係要好有恆心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞