用咗Bullet Journal 一年(你問我答)

348 回覆
13 Like 2 Dislike
如題
lm
留名跟進
用緊咩薄? 想上網買LEUCHTTURM1917但運費硬食

咁啱尋日見到誠品有得買Leuchtturm1917 不過得橫線版

我三月準備開新簿 就係Leuchtturm1917 dot版 係上次去台灣旅行嘅時候買嘅
之前幾個月用Muji本planner做Bujo 不過覺得唔夠位寫 同埋紙質差 用某啲筆會透墨
點寫一星期同埋一個月?

咁啱尋日見到誠品有得買Leuchtturm1917 不過得橫線版

我三月準備開新簿 就係Leuchtturm1917 dot版 係上次去台灣旅行嘅時候買嘅
之前幾個月用Muji本planner做Bujo 不過覺得唔夠位寫 同埋紙質差 用某啲筆會透墨

平鋪真係好透
我都係想買DOT版呀 你台灣買幾錢?
留名跟進
點寫一星期同埋一個月?

你指Monthly 同weekly spread?

平鋪真係好透

Leuchtturm1917同moleskin邊本好d?

平鋪真係好透

有得揀梗係1917
問題係香港撚dot, 運費又咁貴
Moleskine起碼可以Book Depository買, 又免運費
可唔可以教開新簿

平鋪真係好透

有得揀梗係1917
Moleskine起碼可以Book Depository買, 又免運費

宜家係外國見到2本都有得賣

平鋪真係好透

臺幣750希望遲啲香港會有dot版啦
可唔可以影你weekly出黎睇下 依家有用但用到一舊舊咁

平鋪真係好透

有得揀梗係1917

咁啱兩本我都有,可以做到比較
我下面會用M同L去代表兩本簿

M嘅頁數少過L
另外L有標示埋頁碼 同埋 有目錄 可以mark低某啲將來想reference嘅spread 例如去旅行嘅planning
相反M就冇 要嘅話就要自己整

M係比L窄少少嘅
L嘅size好似係啱啱好B5

考慮頁數同大小之後,L係可以寫多啲用耐啲

除此之外 紙張嘅質素都會好影響書寫
L嘅質素係好過M嘅 當然太大力用水筆寫字 L都係會過底嘅
不過外國好多例子都證明情況唔明顯

價錢方面,兩個牌子都係百幾蚊 L係貴少少 不過都係可接受程度下嘅

產地方面,M係中國製而L則台灣製

不過去到購買方面,L就輸咗。幾年前,M係香港開專門店之後,要買到就一啲都唔難。相反,L係最近先可以係香港誠品買到,仲要得橫線版。以前要買L最近都要係台灣買。

所以如果香港易啲買L嘅話,L係冇得輸嘅
可唔可以教開新簿

咁啱今日準備開新簿,今晚整完再詳細解釋
點寫一星期同埋一個月?

係啊 之前隔離post 講到呢度就停咗
我而家將我今日知道一個月後要做嘅一件事寫埋喺今日嗰度。
點寫一星期同埋一個月?

係啊 之前隔離post 講到呢度就停咗
我而家將我今日知道一個月後要做嘅一件事寫埋喺今日嗰度。

你可以寫入MONTHLY度呀

平鋪真係好透

有得揀梗係1917

咁啱兩本我都有,可以做到比較
我下面會用M同L去代表兩本簿

M嘅頁數少過L
另外L有標示埋頁碼 同埋 有目錄 可以mark低某啲將來想reference嘅spread 例如去旅行嘅planning
相反M就冇 要嘅話就要自己整

M係比L窄少少嘅
L嘅size好似係啱啱好B5

考慮頁數同大小之後,L係可以寫多啲用耐啲

除此之外 紙張嘅質素都會好影響書寫
L嘅質素係好過M嘅 當然太大力用水筆寫字 L都係會過底嘅
不過外國好多例子都證明情況唔明顯

價錢方面,兩個牌子都係百幾蚊 L係貴少少 不過都係可接受程度下嘅

產地方面,M係中國製而L則台灣製

不過去到購買方面,L就輸咗。幾年前,M係香港開專門店之後,要買到就一啲都唔難。相反,L係最近先可以係香港誠品買到,仲要得橫線版。以前要買L最近都要係台灣買。

所以如果香港易啲買L嘅話,L係冇得輸嘅

乜L係台灣做?
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.20.CmboEZ&id=539971397110&ns=1&abbucket=9#detail

第一次玩BJ建議用平D既簿

其實呢都唔失禮,MIJ,紙質又好,又可以平開
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.20.CmboEZ&id=539971397110&ns=1&abbucket=9#detail

第一次玩BJ建議用平D既簿

其實呢都唔失禮,MIJ,紙質又好,又可以平開

性價比之王
lm
有無相睇下
campus真係唔錯
用鋼筆寫moleskine會透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞