[短篇]香港都市傳說

1001 回覆
480 Like 8 Dislike
留名
不能觸碰的四不像(九)

「阿良,有無咩發現呀?」阿強邊翻找著城大圖書館的舊新聞邊對阿良說。

「無呀,最衰本日記無寫明日期,淨係得個死人月份,繼續搵啦!」阿良不耐煩地說。

又過了好一段時間,阿強再次開口:
「阿良,你覺得……當年係咪真係有人未死……」

聽到這個問題,阿良不禁停下了手上的動作。
兩人又沉默了好一會兒,氣氛顯得十分凝重。

就在兩人停下了動作後,有一名身影俏然的逼近他們,來到他們的身邊。

「你地喺度搵咗好耐啦喎,其實你地搵緊啲咩,睇下我幫唔幫到你地。」突然一名跟他們差不多年紀的女生走來。

兩人呆了一呆,不懂得如何反應。

「咦,唔好意思呀,我……我係咪阻住你地呀?我係呢度嘅圖書管理員嚟,見你地好似搵咗好耐都搵唔到咁,所以我諗住過嚟幫下你地。」這名自稱圖書管理員的女生對他們說。

「吓……吓……無呀,我地無聊搵緊啲舊新聞啫。」阿良隨口回應。

「舊新聞?邊一年架?關於咩架?我好熟架,你地唔介意我幫你地搵呀。唔記得介紹,我叫Tracy呀,你地叫咩名呀?」Tracy熱心地問。

「我……我叫阿良。」
「我……我係阿強。」

「阿強阿良你地好呀,你地搵緊咩新聞呀?我見你地都搵咗差唔多兩個鐘,不如等我幫下手啦。」Tracy續問。

兩人被這個突然出現的女人弄得一頭霧水,但心裏還是隱約認為他們的事是不應該讓更多人知道的。

「我.…..我地做緊啲資料搜集,唔駛麻煩你啦。」阿良在回應的同時,向阿強使了一個眼色,示意他不要亂說話。

「係......係囉,我地自己搵得啦。唔......唔駛麻煩你啦。」阿強也意會到阿良的意思。

「吓?咁......唔緊要啦,係啦,你地有無Facebook呀?難得有人同我一樣對呢啲新聞時事咁有興趣,我地做個朋友啦。」Tracy雖然遭兩人拒絕,但仍熱心的希望和兩人成為朋友。

兩人猶豫了一會,也想不到任何理由去拒絕這簡單的請求,加上對方亦算得上美女一名,所以最終也和Tracy交換了聯絡方式。

交談多一會兒後,阿良便藉口離開了城大圖書館,改為前往中央圖書館。

「阿強,你覺唔覺得果個女仔有啲奇怪呀?」阿良在乘塔地鐵途中,邊查閱手機邊問阿強。

「奇怪?都真係奇怪嘅,我地點會咁好艷褔,有女主動過嚟識我地呀?」阿強也是邊玩手機邊回應。

「屌,我唔係講呢樣呀!我係話,點解條女咁熱心,走過嚟問呢樣問果樣。明明我地都講話唔駛佢幫手,之後仲要走嚟Add我地Facebook,有無咁古怪嘅人呀?」阿良放下手機,認真的問阿強。
「其實......我都覺得有啲古怪。但......可能佢真係出於好心呢,呢個世界其實好多好心人嘅。」阿強雖然也感到少許奇怪,但並不太過在意,或許是因為他滿腦子都是關於四不像的事情吧。

「你咁講......都啱嘅......可能我真係多心咗啦。喂,你睇咁耐睇咩啫?」阿良問。

「我咪上網搵緊當年啲新聞囉,但奇怪嘅係,我搵到好多唔同嘅新聞。死人冧樓呀、鬼鬼怪怪呀、自殺呀,乜鬼都有,但就係無講城大生意外死亡嘅事。嗱,你睇啦。」阿強把手機拿到阿良面前。

「係喎,真係乜都有喎......喂,呢單呢?城大生醉酒街頭,險死街頭。仲有呢單,大學生因學業壓力太大,自殺未遂。仲有......」阿良看著那水蛇春般長的新聞清單,才發現只有一些有關大學生意外的新聞,但全部都和死亡無關。

「你都發現呢,新聞係好多呀,但全部都無死人。成個四不像傳說好似假嘅咁......」阿強帶點不安地說。

「可......可能只係網上資料唔齊啫,始終果陣未有網絡,中央圖書館應該會有資料嘅。」阿良也不安地說。

「希望係咁啦。」

就是這樣,兩人在帶著不安的情緒下,把那個奇怪的Tracy暫時忘記,來到中央圖書館,找尋和四不像有關的線索。

不經不覺,兩人在圖書館逗留了好一陣子,要不是Tina致電給他們,他們或許會繼續待在圖書館裏。

「喂,你兩個係邊呀?」Tina在電話裏急問。

「我同阿強喺中央圖書館搵緊資料囉,做咩事呀?」阿良不以為意地回答。

「中央圖書館?你地唔係喺城大咩,點解會走咗去銅鑼灣架?」Tina緊張地問。

「唉,講起就奇啦。今日我同阿強喺城大搵資料果陣,乜都搵唔到之餘,仲要有個奇怪嘅女人走埋嚟我地度,問我地咩事,又話要幫我地手咁。最尾我覺得有啲古怪,咪同阿強走去中央圖書館囉。你唔駛咁緊張呀?」阿良問。

「唔駛咁緊張?你知唔知依家幾點呀?」Tina急道。

「依家好早Ja?最多咪......」阿良看了一看阿強的手機,才驚覺已經是晚上七時半了。

「依家七點半啦!咪同你地講咗,唔好去到咁夜,八點鐘一定要搵人陪你地架嘛!仲有,我地明明講好咗今晚八點鐘返城大傾下有咩嘢搵到返嚟架嘛!你地唔好講咁多啦,快啲返嚟啦!」Tina提醒完阿良後,阿良馬上關閉了電話,和阿強一起離開銅鑼灣。

「喂,搞咩呀,突然間咁驚?」阿強不明所以地問。

「就八點啦,你唔記得咗本簿話啲人出事果陣係幾點呀?總之,我地快啲返去,唔好問咁多,返去再傾。」阿良如是說。

於是,兩人跑乘地鐵回去城大,而這一切,都被一個「人」看在眼內。
化身做人
妖艷賤貨圖書女
樓豬出文未 好想睇
不能觸碰的四不像(十)

「喂,幾點呀依家?」剛下車的阿強緊張地問。

「地鐵站咪有鐘囉頂你,八點三啦,快啲啦!」阿良邊拿出百達邊催促阿強。

兩人本打算盡快跑回城大,但去到出口時,才發現通往又一城的出口竟然封閉了。

有職員跟他們解釋,剛剛因為出口位置發生了一點意外,地鐵公司正在進行搶修,暫時要封閉出口。

職員提議他們可以經生產力促進局的出口離開,前往城市大學。

兩人聽後都感到奇怪,今早仍好端端的出口,怎會突然出了這種意外。
但時間愈來愈晚,他們深怕會遇上甚麼怪事,於是也不作多想,經另一出口離去。

他們都認為,只要不經過四不像面前,便應該不會出現甚麼奇怪的事情吧。
當他們離開地鐵站,怪事便發生了。

「喂,阿良呀,你覺唔覺有啲唔妥呀?咦......阿良!阿良!你係邊」阿強剛剛還緊跟在阿良身後,但一離開了出口,卻發現不見了阿良的背影。

阿強不禁心中一凜,腦海裏浮現了各種各樣的想法出來。

「冷靜!阿良可能只係跑得太快啫,我只要跑返去城大,應該可以同佢會合!一定係咁,一定係!」阿強晃了晃頭,以驅散腦海裏那些奇怪的想法。

而身體亦馬上作出回應,自然的往城大方向跑去。
此時阿強仍沒有注意到,在他四周竟然一個人也沒有,而且異常安靜,仿佛世界只餘下他一人似的。

由於他對四不像仍抱有強烈的不安,他下意識的選擇了另一條回城大的路。
此路其實正正是四不像對面的道路,阿強大慨認為,相隔了一條馬路距離,便不會驚動到四不像吧。

但他明顯錯了,因為,當他來到四不像的對面時,不論出自甚麼原因也好,他忍不住向四不像的方向看了一眼。

他從原本奔跑的狀態下,狠狠的煞停了自己,用難以置信的眼神看著四不像的方向。

「點......點解......點解兩隻四不像會唔見咗架?」他用近乎咆哮的語氣叫了出來。

沒有錯,原本應該安坐在石壆上的兩頭四不像,竟然完全消失了,只餘下兩個空空的石壆。

而阿強尖叫的同時,他又發現了另一個使他震驚的事實。

「人......啲人呢?點解呢度一個人都無架?車呢?無理由無車架!去晒邊呀?」阿強被眼前這詭異的狀況嚇得大叫起來,仿佛只有這樣,才能排解他心中的不安感。

但,任阿強發出再大的聲響,空無一人……不,空無一物的街上,依舊如是。
沒有任何人因為他的叫聲而出現,當他停止了吶喊,四周那種寂靜,更顯得有點怪異。
「踏踏!踏踏!」突然,在寂靜的街道上,傳來一下又一下,很微弱卻又很清晰的聲音,大慨是腳步聲吧。

「邊……邊個?出嚟!出嚟呀!」阿強對著空氣大喊,當然得不到任何回應。

但腳步聲卻仍不絕於耳,而且聲音愈發變大,感覺像是慢慢接近阿強似的。

阿強被這腳步聲逼得快要瘋了,他不斷察看四周,終於,他看見在頗遠的地方,有一點微弱的紅光。

而那紅光正慢慢變大,慢慢變強,阿強知道這點紅光正在逼近自己。
「四四四四四四不像!!!!唔好埋嚟呀!」阿強瞬間把紅光和當日四不像的紅眼聯想起來。

為了逃避那點紅光,他馬上轉過身,往宿舍的方向跑去。
在快速逃跑的同時,他仍聽到那「踏踏!踏踏!」的腳步聲緊隨其後,而且聲音愈來愈大,愈來愈清晰。

阿強已幾近陷入瘋狂的狀態,他來到自己的宿舍前,但不管如何嘗試,卻打不開大門。

他雙手用力敲打玻璃門,但很奇怪,任他如何施力,那普通的玻璃門竟像變了金屬造成似的,不能打破之餘,還發出「鏘鏘」的聲音。

就在阿強不斷嘗試打開宿舍門時,那腳步聲已愈來愈近,愈來愈近。
轉眼間,阿強已感到某樣東西,已經停在他的背後。

阿強不敢亂動,原本仍在敲打的雙手,因為緊張的關係亦停止了拍打。
豆大般的汗水從的額頭不斷落下,半遮掩了他的視線,但他仍能透過玻璃門,看到背後的某樣東西,正發出耀眼的紅光。

除了視覺上帶給他的恐懼,他亦清楚感到,背後傳來的鼻息,不斷噴打在他的背上。

阿強已經不能思考,恐懼侵襲了整個身體,使他完全控制不了自己。
失去身體控制權的他,卻發現自己的身體,正慢慢,慢慢的向左邊迴轉。

他可不想正面面對背後那樣東西,但不管他如何嘗試,也無法奪回身體的自主權,只能任由身體慢慢的180度迴轉,直至面向那樣東西。

阿強知道他抵抗不了身體的轉動,就連閉上眼睛也做不到。
當他完成了180度迴轉時,眼前出現的,是一片漆黑,但漆黑中,隱約看到有一些像是獠牙的東西。

阿強意識到,眼前的不是甚麼獠牙,而是四不像那些尖銳的牙齒,他的頭部,即將要被四不像吞噬!

死亡的畫面不斷在他腦內閃現,此刻,身體的防衛機制總算啟動,他終於也失去了意識。

「喂!阿強!醒下呀!喂!醒下呀!」

「阿……阿良?」阿強悠悠醒轉過來,雙眼慢慢打開,隱約看見阿良的樣子。

「吁……你終於都醒啦!你等一陣,我去叫醫生。」阿良說完後,便轉身離開。

然後,阿強勉強看到,Keith和Tina原來都在他身旁,用擔憂的眼神看著他。

「Keith,Tina,你……你地都喺度?」阿強勉力吐出了這句話。

「係呀,我地都嚟咗,你休息下先,醫生好快嚟。」Tina回應。

阿強本想再問一些問題,但他感到一陣暈眩感,便又再次陷入昏倒過去了。

當阿強再次醒來時,已是第二天的中午了。
心巴
等你出故好耐
加速
加速
留名
傳說一:不能觸碰的四不像(十一)

「Keith,阿良。阿強佢醒啦,快啲幫手叫醫生啦。」Tina的聲音在阿強身旁響起。

醫生很快來到,他替阿強進行了一連串的檢查後,便對其他人說:
「檢查過啦,應該無咩嘢。可能因為壓力太大,加上飲咗酒嘅關係,所以先會突然暈咗,下晝我地會再幫佢檢查,如果無咩問題,今日應該可以出院。晏少少姑娘會帶你去檢查,你休息下先,有咩就通知姑娘啦。」

阿強聽到醫生的說話便感到奇怪,他昨天根本沒有喝過一滴酒,為甚麼醫生會這樣說。
他本想詢問醫生,但阿良卻俏俏的阻止了他。

直到醫生離開,四人才開始交談起來。

「尋日究竟發生咩事?點解我會無啦啦入咗嚟醫院,仲有,果個醫生係咪傻架,我邊有飲酒呀,亂咁幫我診症!咪啦,你地都係快啲幫我搞出院手續啦,再俾佢檢查都唔知會點。」阿強說罷,馬上想起床離去。

三人馬上阻止了他,面上均露出古怪的神色。

「喂,你地三個做咩咁嘅樣呀?唔係有啲咩暪住我呀?」阿強察覺到有點古怪。

三人小聲討論了一下後,阿良開口了。

「阿強,我問你,你記唔記得尋日發生咩事?由我地幾個分頭行動開始講一次俾我聽。」阿良說。

阿強雖然感到有點奇怪,但也把昨天所有事情,分別在城大圖書館,中央圖書館和回到九龍塘後,跟丟了阿良和遇到那紅眼四不像的事情,清清楚楚的講述了一遍。

三人聽完後,都露出了奇怪的神情,而阿良更加搖了搖頭,仿佛不能相信似的。

「喂!咁啫係點呀?阿良你搖頭又咩意思呀?」阿強不安地問。

「阿強,你冷靜啲先,詳細情況等你出院先再講,始終呢度唔係好方便。我只能夠講,頭先你講嘅嘢,好多都無發生到,但係,尋日你的的確確係同我一齊行動。好啦,你休息下先,Tina同Keith會繼續去搵關於四不像嘅資料,我會留係度陪你,放心。」阿良小聲地說。

阿強聽到這番說話後,他只感到腦袋一片混亂。
昨天經歷的都不是事實?
到底他是從哪個部分開始失去了意識的,這感覺實在太可怕了。

想著想著,便又沉沉睡去。

經過了好一輪檢查,阿強總算可以離開醫院了,然後,阿良便和阿強一起回到宿舍。
來到宿舍房內,只見Tina和Keith已經在房內等待著他們。

「咦?你地都嚟咗呀。係啦,你地係咪有咩發現呀,喺醫院入面神神秘秘咁唔話我知。」阿強沒有驚訝兩人為何會在房內出現,他只關心昨天究竟發生了甚麼事,和有沒有任何新發現。

他得不到其他人回應。
只見阿良再三確認把房門鎖上後,便和Tina和Keith一起把房內的桌子搬到門前,仿佛要阻擋甚麼似的。

把這一切看在眼內的阿強感到奇怪:
「喂,你地搞咩呀?搬張枱過去點走呀?」

阿強反覆問了數遍後仍得不到任何回應,他只好看著他們像裝修工人般,移動著室內的擺設。
三人把多樣東西搬到門前,再次肯定門口被堵上後,才走到阿強身旁坐了下來。

「喂,點呀你地,肯講嘢未呀?」阿強不滿地說。

然後阿良走近阿強,狠狠的向他的頭敲了一下。

「屌你呀仆街!無啦啦做乜打我,痴咗線呀你!好撚痛呀屌!」阿強冷不防被打了一下,雙手忍不住按著頭頂,舒緩痛楚。

三人看到阿強喊痛,才輕輕的吁了口氣,總算開始說話了。

「好彩你有反應啫,如果唔係我地都唔知點算好。」Tina開口說話。

「睇你呆下呆下咁,等我話返俾你知點解我地要咁做啦!你咪話尋晚嚟到九龍塘之後,出咗地鐵站就唔見咗我嘅?之後仲見到紅眼四不像追住你嘅?」阿良看著疑惑的阿強,問了些問題,阿強輕輕點頭回應。

「其實,尋日九龍塘根本無咩維修,你尋日係同我一齊經又一城出口返嚟宿舍。而且……其實尋日你一直都同我一齊,去到夜晚果陣,你仲同我地一齊喺呢度傾嘢!只不過,去到十點果陣,你突然之間走咗去,我地搵極都搵你唔到,之後,就係宿舍附近搵你瞓咗喺地下,周圍仲有好多酒樽。我地嗌極你都無反應,最後就送咗你去醫院啦!」阿良簡單解釋昨天的事,阿強總算明白為何三人反應這麼奇怪。

但問題來了,到底阿強昨天發生了甚麼事?

原來,昨天四人分頭行動後,阿良已察覺到阿強古古怪怪的。
雖然阿良和他對話時,阿強仍能有所回應,但總感覺和平時有點不同。

那時阿良沒有太過放在心上,只想著可能是因為詛咒的關係,令阿強變得不安而已。
他們兩人來到城大圖書館時,阿強卻緩慢地查閱著報章,跟阿良緊張而急速的態度相映成趣。

阿良越來越感到阿強古怪,但也不知道可以做些甚麼,唯有加快速度自己一個人尋找資料。
他把城大的報章大致上看了一次後,發現根本找不到任何資料,於是便拉著阿強前往中央圖書館。

阿強提到的那位熱心美女Tracy,根本不曾出現。
而最奇怪的事情,便是在離開城大時,由於太過急燥,阿良拉著阿強離開時,不小心推跌了阿強,而且還摔得不輕,阿強的額頭也因此擦破了而流出血來。

阿強卻絲毫沒有在意,仿佛不知道自己受傷,還要阿良把他拉到醫療室去止血。
阿良感到非常奇怪,便計劃自己一個人去中央圖書館尋找資料,但阿強像聽不懂人話般,非要跟著阿良。

之後便是搜集資料,到宿舍討論等等。
最怪異的,便是在討論期間,阿強突然發出了像是女性般的聲音,之後便奪門而出。

三人意識到阿強有問題後,便馬上追出房,但阿強已不知去了哪裏。
他們分散去尋找阿強,最終在約一小時後,發現阿強暈倒在宿社附近的樹叢位內,身旁還有一堆酒樽。

由於怎樣也不能喚醒阿強,他們只好送阿強到醫院去。

「成件事就係咁啦。你講果啲咩Tracy呀,經第二個出口走呀,俾四不像追呀呢啲情況,完全無出現過!或者咁講,最少我同你一齊嘅時候,都無發生過呢啲嘢。」阿良把事情簡單解釋後,這次則是阿強露出不可能的神情。

「無可能!無可能架!我好肯定我尋日真係經歷過頭先講嘅嘢,而且Tracy仲真係add咗我地嘅Facebook!咦……無錯,Facebook!我開Facebook俾你地睇,咁你地就會知我無講大話!」阿強拿出電話,開啟了Facebook。

到底,阿強經歷的,是一場夢。
還是如他所說,是實實在在發生了的現實呢?

但,可以肯定的是,阿強身上的確發生了一些轉變。
這種轉變,跟過往受到詛咒而死的人,是非常相似的。
lm
加速 阿強似中左寫輪眼
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞