[短篇]香港都市傳說

1001 回覆
480 Like 8 Dislike
就在他跑向前方的時候,他的腳像拌到了甚麼,使他整個人向前仆倒在地,手上的開山刀也因此而鬆脫。

阿良還在疑惑為甚麼會被拌倒的時候,他的右臂感到一陣痛楚,他痛得大喊起來。

其實Keith帶來了一條麻繩,他在藏匿期間,找了一個燈光昏暗的地方,把這條麻繩綁好在樹與樹之間,並引誘阿良衝向他。

在阿良被拌倒後,他便立即用開山刀狠狠的砍在阿良的手臂上!
而人的身體被Keith所想像的還來得堅硬,他本想把他的手臂整個切斷,但開山刀只能砍進一半,便不能再前進了。

Keith放棄了開山刀,拿起了一支鐵通,狠狠的敲向阿良的雙腳。
每一下都伴隨著阿良的慘叫聲,頃刻間,阿良的雙腳已經報廢了,完全失去了行動力!

「唔好……唔好再打……殺……殺咗我……」阿良不想再承受這種痛苦,他只想Keith快點了結他。

「殺咗你?你條廢柴以為可以死得咁輕鬆咩?吓?夠膽整傷我隻眼!」Keith向阿良吐了一啖口水,臉色變得非常猙獰!

「殺……殺我……殺……殺我……」阿良已經幾乎失去意識,只能勉強重覆一些簡單的字詞。

Keith似乎仍然不能消氣,他把清水倒在阿良的臉上,使他保持著意識。

「殺你?你放心,我唔會,我會好好折磨你!」

接下來的情景,已經不是文字所能形容,只是單純的暴力,單純的發洩,那是人性最醜惡的一面。

突然,Keith的手機響起了,原來他預設了響鬧功能,提醒他時間到了。

「哼!咁快十二點,算你好彩,咁就俾四不像帶走!如果唔係,肯定有排你受!」Keith對著阿良那冰冷的屍體吐了一啖口水後,便離開了公園。

然後他整理好一切後,便獨自來到醫院,並發了一個短訊給Tina:「我受咗傷,依家喺法國醫院。」

Tina收到訊息後,馬上趕來醫院。

Keith對她說,阿良說有解咒的方法,他雖然知道可能是陷阱,但為了他們二人,他便決定去見阿良。
但一如所料,這只是一個陷阱,在爭執期間,他被阿良傷到了左眼。

「點解……點解你要咁傻,明知係陷阱都要去?」Tina哭道。

「為咗我地兩個,就算只係一絲嘅希望,我都要去試!但對唔住……我失敗咗!」Keith裝作失望的說。

「你好傻,你好傻呀!」Tina輕輕打了Keith兩下,便又哭了起來。

「唔好喊啦,我依家都無事!你咁樣,我邊捨得同你分別!無論係我走先定你走先,我地都肯定比死更難受!」Keith真算得上演技派,在說話的同時,眼淚慢慢的湧了出來,使這番話更來得真摯。

「Keith……」Tina深情的看著Keith。

「我已經諗過,既然無辨法解咒,我諗……我地不如……」Keith欲言又止,像是非常掙扎似的。

「不如咩呀?」Tina問。

「不如……無論我地邊個會走先都好,喺下一個嘅詛咒之日,我地一齊自殺……咁樣,最少我地可以一齊離開,唔駛其中一方比死更難受。」Keith認真地問,Tina在聽到後,想也不想就點頭答應,大慨對Tina來說,這便是最好的選擇吧。

這正中Keith的下懷,他內心不禁非常高興,因為他總算能夠使其他受到詛咒的人都殺掉了!

其實Keith在知道了解咒方法後,早已獨自再找Daniel,確認了所有規則。
原來殺人解咒的方法,除了早前提及的兩條,還有第三條隱藏的規則。

嚴格來說,這並不是一條規則,只是破解詛咒後的後果,那就是解咒後,雖然外人不會知道他們曾經殺人,但用此法解咒的同伴,卻會保留有相關記憶,即是說,若解咒的人多於一個,他便會知道生存下來的人曾經殺過人。

雖然,這並不會影響到生活,亦不會因此而引起無關的人去調查他們。
但終究殺人的事,多一人知道,就多一分壓力,所以Keith從開始,便打算殺掉所有人!

所以在公園內,他並不打算殺掉阿良,他只是希望自己能習慣殺人時的感覺!
而額外收穫是,他知道自己並不排斥殺人後,他有信心在殺掉Tina後,便能回復以往的生活!

計劃已預備好了,Tina應該難逃一刧!
但……Keith又會否如他所想,回復到以往的生活呢?
下一話,大結局!
加速
好緊張
下一話,大結局!

今晚會唔會有
下一話,大結局!

今晚會唔會有

今日完
依家出埋結局啦
下一話,大結局!

今晚會唔會有

今日完

Keith同Daniel
樓主會唔會出埋其他u
lm 等睇結局呀
「哼!咁快十二點,算你好彩,咁就俾四不像帶走!如果唔係,肯定有排你受!」
啫係阿蛋死係因為四不像已唔係keith?
咁keith咪失敗左?
樓主會唔會出埋其他u

都市傳說不限於大學,暫時有諗過寫嘅係中大同Poly
其他大學就暫時無咩諗法
「哼!咁快十二點,算你好彩,咁就俾四不像帶走!如果唔係,肯定有排你受!」
咁keith咪失敗左?

你未睇二十三話
樓主會唔會出埋其他u

其他大學就暫時無咩諗法

港大東閘
樓主會唔會出埋其他u

其他大學就暫時無咩諗法

港大東閘

reference: http://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=12055562
搵唔到其他source 焗住用disgusts
我覺得最尾係daniel殺keith
咁keith咪失敗左?

你未睇二十三話

吓我呢段係quote二十三話架喎
咁keith咪失敗左?

你未睇二十三話

二十三話最尾探病果度有講
今晚幾點出
咁keith咪失敗左?

你未睇二十三話

應該要殺哂所有受詛咒既人,咁就冇人知佢殺過人,所以先要殺阿良,但呢到有個bug,daniel都知道,唔知最後殺唔殺埋

而解詛咒既機會就留返殺tina,不過唔知點解唔先殺左阿良解完詛咒再殺tina,可能有隱藏規則?
幾點出埋個尾
咁keith咪失敗左?

你未睇二十三話

應該要殺哂所有受詛咒既人,咁就冇人知佢殺過人,所以先要殺阿良,但呢到有個bug,daniel都知道,唔知最後殺唔殺埋

而解詛咒既機會就留返殺tina,不過唔知點解唔先殺左阿良解完詛咒再殺tina,可能有隱藏規則?

Keith唔殺阿良,係因為覺得阿良侮辱咗佢
一個比佢蠢,喺佢眼中只係一個垃圾嘅人,竟然超出佢想像,揭發佢之餘,仲要整傷佢

所以Keith由想殺佢,變成只想折磨佢
因為Keith由此至終都諗住整死Tina,佢一啲都唔擔心,而且Tina已經愛上佢同信晒佢,佢覺得殺Tina係必然成功

所以先有自信去盡情折磨阿良

Keith唔殺阿良,係因為覺得阿良侮辱咗佢
一個比佢蠢,喺佢眼中只係一個垃圾嘅人,竟然超出佢想像,揭發佢之餘,仲要整傷佢

所以Keith由想殺佢,變成只想折磨佢
因為Keith由此至終都諗住整死Tina,佢一啲都唔擔心,而且Tina已經愛上佢同信晒佢,佢覺得殺Tina係必然成功

所以先有自信去盡情折磨阿良

見kenith一開始咁熱心咁nice,估唔到佢份人咁自大咁睇唔起人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞