[短篇]香港都市傳說

1001 回覆
480 Like 8 Dislike
其實你係一早諗好個結局定一路寫一路諗
個尾收得好快
寧願寫多幾篇慢啲都得
不過好睇

其實我寫嘅故仔大部分都只係得一個框架
雖然有大約嘅flow,但內容大部分都係寫到去果度就會出現

而呢個框架都會有一個結局嘅雛形,一般我都係跟呢個雛形去埋尾,當然今次都唔例外

至於後期推進快咗,主要因為傳說嘅部分已經喺阿強果part交待咗,為免有重覆同拖場嘅感覺,我就推快咗少少

不過,我睇返之後,都覺得有啲位可以描寫得再深入啲,大約多兩章可能會更好

不過寫果陣因爲感覺幾順,所以都無勉強自己寫長啲,之後嘅傳說二希望會做得好啲啦

多謝支持
加油
其實你係一早諗好個結局定一路寫一路諗
個尾收得好快
寧願寫多幾篇慢啲都得
不過好睇

其實我寫嘅故仔大部分都只係得一個框架
雖然有大約嘅flow,但內容大部分都係寫到去果度就會出現

而呢個框架都會有一個結局嘅雛形,一般我都係跟呢個雛形去埋尾,當然今次都唔例外

至於後期推進快咗,主要因為傳說嘅部分已經喺阿強果part交待咗,為免有重覆同拖場嘅感覺,我就推快咗少少

不過,我睇返之後,都覺得有啲位可以描寫得再深入啲,大約多兩章可能會更好

不過寫果陣因爲感覺幾順,所以都無勉強自己寫長啲,之後嘅傳說二希望會做得好啲啦

多謝支持

我覺得Keith可以寫多小小 , 例如佢前面比人既感覺係聰明冷靜同理性, 同埋睇佢既行動都係熱心去幫人,咁後面可以講四不像既咀咒點樣去影響Keith既 性格 點樣令到佢為左生存而去決定殺曬所有人 既可以講返個主題 又可以講下Keith既轉變

BTW 期待你下一套作品
我好鐘意巴打以呢個題材去創作,好有新鮮感
但係我諗唔明點解Daniel 最後因爲唔想俾人知佢殺人而殺人 咁佢當初唔去話個解咒方法俾啲人知,咪無人知佢殺人

本來期待緊更絕望真相 講真,個故事真係好引人入勝,期待巴打下一個故事!
快d出下套啦
留名支持 好睇
正故留名
留名
幾時先出子鋒個故
幾時先出子鋒個故

陳子鋒表示:無晒靈力,個人好頹

其實係諗緊好無傳說+子鋒一齊出
但應該每邊都會變咗兩日一篇
同埋唔知會唔會搞到兩頭唔到岸

諗諗先,諗諗先
繼續支持 好鍾意都市傳說
幾時先出子鋒個故

諗諗先,諗諗先

子鋒先啦
我好鐘意巴打以呢個題材去創作,好有新鮮感
但係我諗唔明點解Daniel 最後因爲唔想俾人知佢殺人而殺人 咁佢當初唔去話個解咒方法俾啲人知,咪無人知佢殺人

本來期待緊更絕望真相 講真,個故事真係好引人入勝,期待巴打下一個故事!

Daniel其實喺陳同學死咗之後就中咗咒
中間有段提到佢夢見Tracy,其實係Tracy顯現俾佢睇,同預告要殺佢

所以Daniel知道自己又一次中咒之後,就試圖再一次殺人解咒

但Daniel無掂到四不像,究竟會唔會中咒,定係Tracy怨念太深,所以知道Daniel出現之後就對佢落咒,定有其他可能,呢度就留俾讀者去想像啦

喺唔影響故事進行下,有啲留白位其實係希望讀者去自行補完
當然,如果大家覺得有啲位係我講漏,無提或者無解釋到,歡迎留言

再次感謝支持

多謝,你幾時出外傳

多謝,你幾時出外傳

4月尾 應該係

多謝,你幾時出外傳

4月尾 應該係

多謝,你幾時出外傳

4月尾 應該係

大家都會去追你文架啦
有字為證
幾時先出子鋒個故

諗諗先,諗諗先

你都係寫完傳說先寫子鋒
由紅衣女孩睇到傳說都覺得你寫得好好

多謝,你幾時出外傳

4月尾 應該係

大家都會去追你文架啦
有字為證

大家咁話喇
開咗追故模式追返尾幾話,巴打最尾有少少急喎,係咪被催草草了事
如果個女仔最後唔洗死,幫學生遠離四不像咁寫好似啱我口味啲
今次短篇都未推爆post,幾時出二呀?
開咗追故模式追返尾幾話,巴打最尾有少少急喎,係咪被催草草了事
如果個女仔最後唔洗死,幫學生遠離四不像咁寫好似啱我口味啲
今次短篇都未推爆post,幾時出二呀?

唔係草草了事架絲打
只係再寫落去啲嘢開始重覆又會悶,所以推快啲啫

至於個女仔,死就死梗架啦,無諗住俾佢生存
始終經歷完咁多嘢,人又殺咗,又俾人背叛,生存落去仲要背負住果幾條人命(雖然除咗Daniel,其他人都唔係佢殺,但同佢地一齊經歷呢一個月,好難忘記),仲要無得同人去講自己遇到嘅嘢,唔即場自殺,之後都好難好好生活

Tina只係一個「普通」嘅女仔,呢個「普通」嘅結局,對佢嚟講應該都算理所當然

不過,依家睇返,我都覺得可以加多一至兩章,描述多少少最後Keith,阿良同Tina之間嘅心境,應該會好啲

但寫果陣因為好順,所以當時唔覺有咩問題

最後,傳說二嘅嘢,爆到Post先再講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞