[短篇]香港都市傳說

1001 回覆
480 Like 8 Dislike
其實寫咗咁多係咪仲叫短篇?
仲以為巴打咁耐冇新post,要急起直追
屌我都live左

為免大家以為我俾四不像食咗,留個言先
今晚有
樓主係咪俾四不像食咗

我好肯定答你:
屌文呢

頂,live 左tim
出未呀?
睇嚟要我今晚親自騎乘四不像先可以知道有乜解救方法
lm
傳說一:不能觸碰的四不像(十七)

夜幕低垂,就在眾人都沉睡的期間。
有一個人,正站在公園裏看著明亮的月色,這個人,正是Daniel。

「香港嘅月亮真係靚,外國嘅完全比唔上!」他抬頭看著上空,喃喃自語。

「做咩仲唔瞓呀,一個人喺度睇月光?」背後突然傳來一把女聲,Daniel不由自主的顫抖了一下。

他慢慢回過頭來,他看見一名女性正慢慢走向他。
在月亮的映照下,他勉強能看到這名女性的臉容。

「Tra……Tracy……無可能!點會咁?」他不由自主的說。

然後,他意識到有點不妥,他慢慢的環視四方,才發現四周的景色已經轉變。
他原本身處的公園,竟變成了四不像附近的景色。

「原來……原來係夢!」他馬上了解到現況,仿佛並不是第一次碰到這情況。

他靜靜的站在四不像面前,等待著Tracy慢慢的接近他。
終於,兩人縮減至伸手可碰的距離,Tracy停下了腳步,默默的看著他,沒有再開口說話。

「Tracy……你……」Daniel面對著Tracy,說不出半句話來。

「Daniel,你終於返嚟香港,終於返嚟城大,我等咗你好耐。」Tracy平靜的看著他,不帶半點感情的說著。

「Tracy……係,我……返咗嚟!你……一啲都無變過!同十幾年前一模一樣!」Daniel的並不是恭維說話,而是因為眼前的Tracy,不只是容貌,年齡,體形……所有的一切,甚至連她身上穿的衣服,也沒有任何轉變,就跟「最後一次」見面時的一模一樣。

「係,我無變過!應該話,我想變都變唔到!但係,並唔係所有嘢都一模一樣,至少,你變咗,你老咗好多,我差啲唔認得你!」雖然說話內容像是多年不見的老朋友,但Tracy那毫無感情的語氣,令人感到不寒而慄。

「我老咗?係,我老咗好多。」Daniel只能簡單回應,看來他還沒有平伏好心情。

「我有方法可以唔老!」Tracy的語氣略為變得凝重。

Daniel聽到後,沒有回應,也許,他是清楚了解到,Tracy這句話的背後意思,才不敢回應吧!

「你知唔知,我真係好信任你!信任到,喺最後一刻,我都懷疑自己發緊夢!」Tracy的語氣漸漸變得激動。

「明明,我地係可以一齊!一齊保持當時嘅模樣,點解,點解你要咁做!點解呀!」Tracy愈說愈激動,雙眼流出鮮紅色的血淚。

Daniel心跳得愈來愈快,人也變得愈來愈緊張,但他仍然筆直的看著Tracy,半點也不敢移開。

「Tracy,我……我……」Daniel被問得說不出話來。

「你個賤人!你以為咁樣可以擺脫到個詛咒咩,我話你知,無可能!無可能呀!你避到一次,避唔到第二次!我一定要你死!!!!!!」Tracy說話時,連原本清秀的模樣也改變了,只見她張開血盤大口,口內的尖牙,猶如猛獸般向Daniel的脖子咬去!

Daniel嚇得跌倒在地上,恰好避開了她那血盤大口,但已令他嚇出一身冷汗。

「你個賤人!我唔會死!我話你知我唔死呀!我上次死唔去,今次我都唔會死!我知呢度只係幻覺!你夠膽就喺現實出現,我以前對你做得出,我今日亦都可以再做一次!消失啦你!」有道是「惡向膽邊生」,並不是只有憤怒會驅使人發惡,原來恐懼亦會驅使一個人進行反抗,Daniel開口說出狠話,幾乎所有粗言穢語都用上了。

不知是Daniel的威嚇起了作用,還是說有其他原因,Tracy及周遭的幻覺開始慢慢消失,他亦昏死過去了。
再次醒轉過來時,他只發現自己竟是安躺在家中的床上。
「原來,連去公園都係幻覺。」他用力按了按自己的太陽穴,痛楚令他的意識集中起來,令他稍為清醒。

看了看鬧鐘,才不過清晨六點鐘而已,雖然只有四小時的睡眠,但Daniel此刻卻感到異常精神,希望這不是所謂的「迴光反照」吧!

既然睡不著,他也不勉強自己再進入夢鄉,而是好好的洗了個澡,讓自己更加清醒後,便享用著豐富的早餐了。

之後,他在房間裏,凝視著桌子上放著數張泛黃的紙張,紙張的其中一邊是凹凸不平的,這些紙張大慨是從某本簿上撕下來的吧。

他在重讀了數遍之後,像是想通了甚麼似的,然後便把紙張鎖好在夾萬裏,看起來記載了非常重要的事情。

「好,等佢地嚟到,我就將個方法話俾佢地聽,希望一切順利啦!」Daniel看著鏡中的倒影如是說,臉上卻不自覺的流露出可怕的神情。

「喂喂喂,有新發現呀!」說話的正是Tina,她在接了一通電話後,對著正在品嘗早餐的三人大喊。

「撞鬼你咩!突然之間咁大聲,我地喺你隔離Ja!有咩新發現呀!」阿良掩著雙耳說。

「鄭浩宏呀!個保安大叔打咗俾我,佢話鄭浩宏返咗去,仲同啲差佬講返無人打刧佢,只係佢自己趕住出門口所以唔記得閂門喎!」Tina解釋。

「吓?咁嘅理由佢都講得出?」阿良不肖地說。

「係囉!咁奇怪嘅講法啲人又會信嘅?」Tina也覺得不可思議。

「可能……呢個都係四不像嘅影響!」阿強說。

「咦?咁咪即係鄭浩宏手上真係有啲重要嘅資料,係同四不像有關嘅?咁我地仲食咩早餐呀,快啲去搵佢啦!」Tina意會到阿強的說話,便急不及待準備起行。

「我諗……就算去到,都唔會有任何收穫。假如佢真係受到四不像影響,我諗所有資料都唔會再存在。之前陳同學嘅大部份網上帳號,都已經俾佢屋企人Delete晒!」Keith搖了搖頭,認為找到資料的機會渺茫。

「唔緊要啦,反正都未到時間去見果個Daniel!去試下搵佢啦,多個線索,多個希望啫。」Tina進行遊說。

眾人想了想,也覺得有道理,反正也不會有任何損失,便趕緊吃過早餐,出發到鄭浩宏的住所。

但正如Keith所料,他們來到鄭浩宏的住處時,勉勉強強的闖進了大廈裏,來到其房間時,鄭浩宏就像變了個人般,竟說不認識他們,就連Tina說出姐姐的名字時,也得不到任何回應。

最後,他們被鄭浩宏拒之門外,還被保安員趕了出大廈,短時間內,相信數人都會被列進大廈的黑名單裏了吧!

「仆街!我要同家姐講,等佢去鬧爆呢條友!」Tina不忿地說。

「算啦,可能連你家姐都已經唔記咗識得鄭浩宏呢個人。佢嘅情況同陳同學屋企差唔多,一樣係反面唔認人。」Keith說。

「咁……咁……唉,咁算啦,我都係唔同家姐講啦,廢事佢以為我癲咗。」Tina無奈地說。

「唔緊要,我地依家都去搵Daniel啦,好快無事架啦!」阿良樂觀的說。

的確,還有不到兩小時,眾人便能知道解開詛咒的方法,從這個地獄之中逃脫出來!

然後,他們便來到Daniel的家裏。
五人靜靜的在客廳裏坐著,等待著Daniel把解開詛咒的方法說出來。
惡夢,就此完結?
就咁當出完????
就咁當出完????

絲打你冷靜啲
懷疑樓主俾四不像控制緊
懷疑樓主俾四不像控制緊

我無
好吊癮
文呀
我諗要解除魔咒就係要自己心愛既人出黎受罪
無喇?
嗱樓主
老老實實仲有幾多先到尾先
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞