[短篇]香港都市傳說

1001 回覆
480 Like 8 Dislike
終於可以安心瞓🌞
好空虛
咁就完左
嚟到呢度,作為「短篇」嘅傳說一終於完結啦!

由原本無乜人睇,到慢慢開始增加人氣,去到後來舊讀者到訪,到依家有三百幾個正皮,都係我始料不及嘅,呢度真係要多謝每位嘅支持

尤其係有幾位巴絲嘅推Post同追文,簡直勤力到難以用文字去形容

多得你地,我先由幾日一篇,慢慢變到兩日一至兩篇,去到後來一日一篇嘅速度(雖然經常有甩下稿,無文嘅情況

但係大家嘅鞭策同愛護下,呢篇六萬字左右嘅「短篇」,總算完結咗
中間有好多巴絲都疑惑,點解咁撚長都叫「短篇」

其實我只係參考咗查良庸先生嘅小說,二至六萬字定性為短篇(當然我唔係拎自己同佢嘅小說做比較啦,有排都未夠班
不過,呢個叫唔叫短篇都好,唔寫都寫咗咁多,無計啦,頂硬上當係「短篇」啦

最後,多謝大家連續支持咗一個月有多,嚟緊嘅傳說二又好,其他鬼故事又好(無錯,我係寫靈異為主嘅巴打),我盡量每日一篇啦

其他嘢唔多講啦,每位巴絲嘅留言,無論係屌定係讚,係追文定係討論劇情,甚或至係一鍵留名都好啦,我全部都有睇過,感謝大家

咁當然,都要多謝一班舊讀者啦(因為舊讀者唔算多,都唔知應唔應該用「一班」去形容,但都係果句,都寫咗啦,頂硬上當係啦

請繼續支持
最後附上小弟嘅Facebook Page,覺得還可以嘅巴絲,請賞面入去讚個好啦
https://www.facebook.com/insidemyheart2015

傳說二或鬼故,將會盡快推出
點解係到daniel做四不像 而唔係keith 或者阿良

我明點解
個結尾好似有啲草草收場
Tracy因為見到Daniel死所以消失, 咁Daniel點樣先可以消失?殺佢嗰個Tina已經死咗啦喎
等緊傳說二 聽講聽晚會有
個結尾好似有啲草草收場
Tracy因為見到Daniel死所以消失, 咁Daniel點樣先可以消失?殺佢嗰個Tina已經死咗啦喎

其實係解咒果陣比人殺果個做四不像
所以只要有人殺人解到咒 daniel就消失
好好睇 樓豬加油

同問
個結尾好似有啲草草收場

每個人嘅心結其實都唔同
Tracy消失,表面上係殺咗Daniel,但其實佢幫助同佢類似處境嘅Tina,我覺得呢個先係佢消失嘅原因
因為同樣嘅處境下,今次嘅「佢」得到求贖,所以Tracy終於可以走得甩,唔駛再俾四不像束縛住

而Daniel要令佢自己消失,就要睇下佢真正悔恨嘅係咩啦,佢究竟係恨佢最後生存唔到,定係恨最初嘅自己竟然無辨法相信Tracy,將佢殺死,定還是有其他原因呢,呢個相信只有Daniel知道啦

呢位巴打我認得你呀,你有份係咁追我Post架!
我......我......我......我真係好感謝你架

傳說二就俾啲時間我
答實咗時間會俾人屌,呢度有啲人好惡架

好啦,最多應承你,呢個Post爆咗我就全力加速啦
終於追哂
已經等緊追新故
...

傳說二就俾啲時間我

大家識做啦
大結局係邊?點解我睇唔到嘅
終於大結局
等樓主出新故
可以係臨瞓前睇到好滾動
btw 好睇
好好睇呀 遲d巴打有新古會繼續支持 期待你嘅傳說二

傳說二就俾啲時間我

講實完時間而岀到文咪無人會屌囉
好睇 期待下部作品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞