[短篇]香港都市傳說

1001 回覆
480 Like 8 Dislike
LM,今晚幾點有
LM,今晚幾點有

如無意外都係十二點至一點
可唔可以預告下 初代死左未

初代?
其實之前都有巴絲提過
對於初代委員嘅資料,竟然會無人知

咁......當答咗啦
可唔可以預告下 初代死左未

初代?
其實之前都有巴絲提過
對於初代委員嘅資料,竟然會無人知

咁......當答咗啦

到live了 高汁故留名
每次都係咁 就完先live
同陳子鋒個次一模一樣
live
蛋黃故舊讀者推一推
舊讀者here
之前係呢個po都講過掛住陳子鋒,幾時出番黎

絲打
陳子鋒作者表示無信心同時寫兩個故
出完傳說一試下兩個故事一齊更新啦

應唔應付得黎呀巴打
不過支持你
文呢屌你老母
仲有17分鐘
好眼訓啊 樓主洗唔洗咁準時1點
1點啦
1:09
樓主比tracy....
樓主已經比四不像....
樓主比四不像騎緊
「哦,係呀,我搭緊的士過嚟。係啦,你話Daniel有新方法,點解咁突然嘅?同埋個方法究竟係咩呀?」阿強問。

「Er……無呀,其實Daniel佢今日搵過我地,話佢尋日翻睇啲資料之後,先發現當年有一個方法係未用過嘅,所以叫我地不妨一試。點知我地幾個試完之後真係有效,所以諗住即刻叫你嚟一齊解咒,不過一直搵你唔到。至於個方法都幾複雜,你嚟到我再幫你整啦!不過啲道具我已經全部準備好架啦,你一嚟到就可以進行儀式架啦!」阿良熱心地說。

「哦……係咩……咁好啦,你等我,我過多陣就到啦!好啦,拜拜。」

阿強切斷電話後,低頭沉默了好一會兒。
透過這通電話,他徹底明白了阿良的意圖。

由於所謂的「新方法」實在有太多疑點,阿強已猜到這根本是一個騙局。
但他依然選擇去找阿良,原因大慨有兩個,第一:他真的視阿良為他僅餘的知心好友,在情在理他也想跟他直接道別。第二:他曾經在Daniel家中說過,如果有人需要他的命,他願意拱手相讓,好拯救其中一人。

所以,他即使明白到,這是阿良的死亡邀請,他也願意繼續赴會。
與其被詛咒殺死,還不如獻出這條命,去拯救阿良一命,這也是他唯一能夠做的事了。

未幾,阿強下了的士,慢慢的步向燒烤場,終於,在十一時五十分,他和阿良碰面了。

「哇!阿良你搞咩呀?纏晒崩帶咁嘅?你唔係同人打交呀?」阿強關心的問。

「你嚟啦,太好啦!無呀,尋晚飲醉咗碌咗幾層樓梯,咪搞到咁囉!唔好講咁多啦,我帶你行啦,呢度過去都要幾分鐘架!」阿良熱心的拉著阿強。

「吓?個儀式唔係喺呢度進行咩?」阿強問。

「哦,原本係嘅,不過我怕有其他人睇到,陣間引咗啲唔知咩人過嚟,破壞咗個儀式就弊啦!所以啲嘢我放晒係草叢入面,你跟我去到就知架啦!」被阿強再次詢問,阿良明顯有些急了。

而阿強聽到後,不再問阿良有關儀式的事情,只是默默的跟在他後面。

「係喎,阿良呀,我原本諗住今日係我死忌嚟架,所以我睇返好多以前啲相,你記唔記得我地幾時識架?」阿強突然問。

「吓?咪中一同班果陣識囉,唔係咩?」阿良明顯有點不耐煩。

「唔係呀,原來我地中一果陣幾乎無傾過計,只係下學期考試之後,一齊俾訓導捉咗去鬧餐勁嘅,我地先開始識架!」阿強笑說。

「呀!係呀係呀!你唔講我都唔記得,果條友成日著橫間衫,個人又肥,成隻跳跳虎咁架嘛!」阿良記起了當時的情形,也不禁笑說。

「之後升中四果年,我地兩個都揀理科,點知我同你個分一模一樣,連操行都一模一樣!但理科咁啱得返最後一個位,果陣你仲話讓個位俾我,你知唔知我幾感動呀。」阿強笑說。

「係……係呀,我都記得,好在果陣有條友,唔知發咩神經話去外國讀書,理科多咗一個空缺,我地先可以繼續同班!」阿良的聲音變得有點悲傷。

「你知唔知呀,阿良,我真係好多謝你,你可以話係我呢世人入面!唯一嘅好朋友……」阿強衷心的說。

在聽到這句說話時,阿良突然停下了腳步。

「咦?到咗啦?呢度就係我嘅墓地啦?」阿強也停下步伐,對阿良說。

「你……一早已經知道?」阿良回過頭來,眼裏閃過一絲殺機。

「嗯,搭的士果陣估到嘅!」阿強並不否認。

「咁點解你仲要過嚟?」阿良手上,不知何時多了一個鐵鎚。

「我喺Daniel屋企已經講過,如果你地邊個想解咒嘅,我願意獻出我條命。依家可以幫到你,我諗呢個已經係最好嘅選擇。」阿強說的同時,打從心底裏笑了出來。

「阿強……」在聽到這番說話後,阿良反而猶豫了。

「唔好等啦,過咗十二點就真係唔知仲有無效架啦!你郁手啦,不過記住一次過,我唔想痛好多次!」阿強閉上了眼睛,等待著阿良出手。

「阿強!多謝你!我會好好珍惜你送俾我嘅呢條命!我應承你,有機會嘅話,我一定會拆咗四不像,唔俾佢再遺禍人間。」語畢,阿良手上的鐵鎚,狠狠的打向阿強的天靈蓋。

就在鐵鎚快要接觸到阿強時,阿強突然見到一個景像,四不像不知何時站在他的面前,並說:「時間到啦!」

「嘭!嘭!嘭!」硬物與硬物互相碰撞而產生的聲音,在這四野無人的樹叢裏迴蕩著。

「吁!吁!吁!應……應該死咗啦啩?」就在阿良喘息的同時,阿強的手機剛好掉在地上並碰到了開關,螢幕上顯示的,已是「00:01」。

而在這樹叢裏,某人正在用手機,把整個過程紀錄下來。
這個人,正是Keith。

到底,為甚麼Keith會在這裏出現?
而阿良,是否又已經成功解咒呢?
超咗四十分鐘
我已預備好
唔好太大力
超咗四十分鐘
我已預備好
唔好太大力

好過冇更
仲有冇
仲有冇

腦汁用完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞