政府放風戒嚴, 有機會斷網絡

529 回覆
1796 Like 15 Dislike
上reddit/twitter
去翻自己個區既連儂牆?
對講機? 雖然唔覺得會cut
如果做到呢一部香港人係咪會更多人反政府?
以前啲狗係用無線電,有無機會用到
點解雙普選放第5?
唔會 會隔個幾月 先公佈消息 先有人發現
Csl去到金鐘已經自動cut咗啦
戒嚴本質即係suspension of law, 軍事將領/長官意志嘅宰制, 林鄭可以一邊叫解放軍幫手(幫唔幫手都好, 無預先告知嘅突發戒嚴我覺得淨出黑警full gear香港人都未必ready打得贏), 一邊唔俾香港人出聲, 記者都唔俾影

英治時期戒嚴:

1956年雙十暴動中,署理港督戴維德決定當日下午7時30分至10月12日上午10時在九龍實施戒嚴,期間所有公共運輸停止服務,渡海小輪及九廣鐵路英段(今港鐵東鐵線)停駛,部分公共服務停頓,其後將戒嚴延令至10月14日上午10時。三營陸軍進駐各區警署,將九龍分為三個防衛區:第一營負責九龍西北一帶的主要暴動地區,南至界限街;第二營負責界限街至柯士甸道一帶的旺角及油麻地等地,東至九廣鐵路沿線以西;第三營負責九廣鐵路沿線以東的東九龍地區。駐港英軍更於10月11日傍晚至10月14日實施空中偵察,駐港皇家空軍及皇家香港輔助空軍共出勤25架次,監視騷亂的最新發展。
推比外國媒體知
戒嚴期間上門將大部分義士捉去坐洗頭艇,被自殺都得
由於無網絡,無人會知
戒嚴令完咗之後你會發覺無人抗爭
直接通過送中、監控燈柱系統、監控評分系統
有多餘錢咪買 去鴨記都有
商界係香港好撚大影響力
未到生死關頭政府唔敢同商界反面

其實即使到達革命關頭,商界只會企係政府嗰邊
有錢人理得你啲小市民死
極權統治佢哋仲開心,可以瘋狂剝削你哋班奴隸

政府要懲罰有錢佬,唔係咁樣懲罰經濟㗎
佢玩分化,獎勵聽話嘅商家,打壓唔聽話嘅商家
咁班惟利是圖嘅有錢佬就會向共產黨搖尾乞憐

不過商界都好惡,政府無理由同佢地反面
如果冇共產黨支持,政府更加冇實力同佢哋反面
未埋到去已經用催淚催你走。 無網絡,無人會知。
戒嚴唔比出街
唔係外資保撚住香港一早出咗裝甲車碌豬
然後封關國際記者唔準入境
西藏新彊就係咁樣一段時間
完全種族血洗
如果佢CUT, 會將平時唔出街既鍵盤戰士都會出埋街. (好撚多人)
佢真係要諗清楚係咪要玩大去.
到時真係大家無野好做就會咩都玩得出.
佢夠薑咪試下囉
中秋近了
如果真係斷網絡,大家最可以做嘅就係罷工,罷市,罷課。唔使出來,只要大家乜都唔做已經夠殺傷力。可以現在講定
參考返台灣

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%87%BA%E7%81%A3%E7%9C%81%E6%88%92%E5%9A%B4%E4%BB%A4

如果真係局部戒嚴,應該係為左慢慢捉晒D人,同時又冇傳媒報 (但仲會有CCTVB嘅),制造白色恐怖同時消滅提出問題嘅人。

真係唔好太腦定覺得佢做唔出住....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞