學生$8099買macbook air係咪好抵?

258 回覆
9 Like 251 Dislike
佢哋冇院校notebook programme,送beats呢d我就用唔着
macbook air or 之下。
唔信頭兩代會好用
我估2020會有
但一定好撚貴又少support
所以都係用住MBA等2021/22年
唔知,但一樣係apple保養,我覺得冇咩驚。

利申冇買apple care,但keyboard同screen coating repair搞到我兩年半後換晒mon、keyboard同機身
on9仔先會用apple啲電腦,懶係高檔咁,打腫臉充胖子
唔係㗎
我等12” update+減價等咗幾年
點知等到佢成條line收皮都等唔到
好L重又bulky 俾多少少買Macbook Pro 好過
Samsung Notebook 9 (2018年版)
有Touch
有筆
第8代 i5 8250U
8GB LRDDR4 RAM
128GB SSD
輕身、可以反Mon
$7,399 (腦場買)

利申1:無thunderbolt, 但有type C(可以用嚟充電 雖然慢啲啲)
利申2:用iPhone 7 Plus, 但睇唔出有咩理由要用MBA
個人覺得值得買2014件用學生優惠買咗部mac機,部機而家都仲用緊同埋幾順
真係好順嘅 因為lag就會彈app買左5年開機一樣咁快 係裝多左野先冇新機咁快 但都keep到個速度
當文書機咁用嘅話 裝左office同PS就差唔多玩完128GB架啦 Apple野係要長期課金的 即係iCloud
銀色果部唔靚仔呀
想買宜家新版
買128gb 邊夠用

另外佢一日唔fix keyboard ,你班用家注定都要重課,一係就加埋apple care
搭單問 如果讀design買邊部好 電腦白痴
air不了
128GB

我部 iPhone 都256啦

利申用緊mbp,堅好用
design啲咩先
要畫3D就一定要上15inch pro
只畫平面+動畫最好就15inch pro 唔得就13 inch pro都得
只畫畫 唔做animation 唔做3d 就 air

記得最少升到16gb ram 如果唔係你會crash到仆街
嚟緊今年都諗住用大學plan買
新版mbp 好好多喎
請教ching 新舊mbp 13" 有冇大分別

呢新refurb $17k 好似好抵?
我mbp用左9年,仲用緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞