學生$8099買macbook air係咪好抵?

258 回覆
9 Like 251 Dislike
8千蚊呢個價分分鐘買到
用I7-8550u 既Acer ultrabook

要外觀&性能既 Asus zenbook
又靚又細部又輕過你macbook air
128g 你連工作用 software都唔夠位裝 至少500G 有D位淨返好D
起碼256GB啦, 今時今日iphone 都512GB, 你電腦128GB, 我驚你做多2個project 已經唔夠位
慳嗰千幾買1T samsung T5 慢慢玩都得啦
用Mackbook 都係想型, 你吊住舊野點型?
同埋你裝apps 都裝係外置SSD?
依家買翻新機Air最抵
用緊12mba,一直想佢壞,換過部
樓主學生裝幾多app? 1T裝相裝片都夠用啦

同埋MBP MBA都只有USBC 用mouse 用咩野都要吊住舊dongle 架啦
藍芽mouse
無magsafe,butterfly keyboard 重係度,下年先換

利申:用緊2012 mba
我notebook唔會外插mouse既
身邊啲人大部分mbp,air已經威唔起
唔打機唔剪片 普通做功課睇下電影
14年用到而家 換過一次電 仲好健康
由我大學用到出黎做野 都用緊同一本MBA

利申:MBA 2014
128G, 裝埋軟件就無乜位淨,之後你諗下要花幾多時間將D file 抄來抄去,本身部機又唔係快,個keyboard又唔好打。

除非輕果少少對你好重要啦,不過你拎得出街做野,都係想有productivity姐,拎出黎一抽dongle咁都好唔方便喎。

鐘意個樣或者一定要macos就無計啦。
買舊版2手is ok
搞到有d想買256
我可能等到10月出新機就會買!
apple care我一年後再諗下買唔買

有機會會執少少相 但都唔大影響啦
夠用
因為我宜家用緊果部打機notebook太重..成2.3 kg
但發覺自己根本唔會用果部打機
所以先想換
聽完巴打講有d想買256
咁就岩啦 遲d grad左出黎做野仲可以用
你講2018前果個舊版?
我唔鍾意舊版個樣呀

同埋我係買都買翻新機 2手好似唔穩陣
我而家再換電腦都會考慮返macbook系列
但冇曬type a我覺得太麻煩 所以而家仲用緊14
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞