根本聖經就係一本小說

281 回覆
732 Like 57 Dislike
返緊工 簡單d講兩句

耶撚都係人,我自己就基督教,入面都有好有唔好
天主教我唔識得多,但我相信都係會有好有唔好

始終大家都係人

聖經始終係人寫,由教廷修編完之後,我真係唔會知個人點解會咁寫,教廷點解會咁編。
佢都只不過係還原史實姐,姦淫擄掠發生過佢咪寫落去

回覆某樓,我都唔記得係邊個回覆

舊約聖經你係可以叫上帝"怪獸家長",好公義 不憐憫,你犯左罪過左底線就要受制裁
新約先比較仁慈注重神愛世人呢個概念
我唔否應你講既野

點解上帝唔創造全善既人,消滅罪惡?

唔知你有無睇過美國隊長2?

如果咁做,同裡面既洞見計劃有d相似

上帝係比我左我地自由意志,唔選擇直接將我地變成聖人

而係等我地任意思考,即使做錯左,都會幫我地洗罪

紅字唔明,咁罪人洗唔洗落地獄

如果罪係錯,咁自由意志點解會包埋罪?
佢明知造左罪出黎有人會變成罪人,咁佢愛唔愛罪人?

另外,當佢由一開始就無創造罪既話,無人會有罪,都唔會有人覺得無罪係無自由,因為我地根本就唔會有呢個概念,唔會知有呢樣野
正如我地唔會話我地無得飛係唔自由

問題係假如一開始創造無罪既話,我地唔知係無自由姐,上帝知道我地係無自由嘛

至於上帝點解要允許撒旦存在,我到呢家都諗唔明

咁其實不把野都限制我地自由,例如物理
物理都令到我地無咁自由 咁佢又set?
返緊工 簡單d講兩句

始終大家都係人

聖經始終係人寫,由教廷修編完之後,我真係唔會知個人點解會咁寫,教廷點解會咁編。

舊約聖經你係可以叫上帝"怪獸家長",好公義 不憐憫,你犯左罪過左底線就要受制裁
我唔否應你講既野

另外,當佢由一開始就無創造罪既話,無人會有罪,都唔會有人覺得無罪係無自由,因為我地根本就唔會有呢個概念,唔會知有呢樣野

問題係假如一開始創造無罪既話,我地唔知係無自由姐,上帝知道我地係無自由嘛

咁其實把野都限制我地自由,例如物理
我有番開基督教教會,教會名唔講,但來自浸信會。
我信左2年(真心真意信),我自身立場認為信仰係自由,如果我向你傳福音,你唔接受,我最多一句:願主祝福你,跟著走。無必要迫人,呢個係我一年傳福音服侍當中感受。
我覺得信上帝唔單只係心靈一個寄托,係一個會同我「同行」的神,未信前會自卑,唔識表達,如何愛人?等
信了後明白別人感受,主動表達自我感受(個人經歷體會)
有時我覺得唔信當故仔聽係幾好(對於未信者)
但我都會認同上帝會打開人的心,改變人的一切。
(不喜勿插)
https://youtu.be/-xfoHUI91Ig

有無人會有心機睇哂
佢評論d人連希伯來文既聖經舊約都未睇過就引用聖經既話語
好多野係翻譯果陣自行詮釋同修改

讀中史係咪要學咗甲骨文先
創立宗教背後一定有政治目的㗎啦
最容易控制人心同灌輸一套價值觀
耶教一撚定係啦
真係有人信聖經
乜鳩阿當夏娃 神七日做世界先好笑
兩年耶撚係到

你要搞清楚,你係討厭耶撚同教會

定係從骨子裡討厭耶教

我相信係前者多,因為我好少聽無神論者話討厭佛教

如果你好討厭耶教,不妨分享多d?

純粹因爲覺得佢明明係小説扮晒蟹定有其他原因?

如果係討厭耶撚,咁我明

因為佛教並冇所謂嘅神,佛教人唔會好似耶撚咁下下都話係神嘅旨意神嘅考驗。你班耶撚根本骨子裡就係脆弱,佛教靠嘅係自己多

利申:半個佛教徒

心靈脆弱要有個imaginary friend 嚟安慰自己

「交托神」跟本係催眠自己

都未去到催眠,是心靈上得到安慰。

有無人會有心機睇哂

你知讀神學要讀希伯來文同希臘文?

咁你依家同時識 英文中交希伯來文同希臘文
返緊工 簡單d講兩句

始終大家都係人

我唔否應你講既野

有趣wo呢個point

我諗佢為左我地可以生活到先整咁多rules掛
其實佢set比人既上限其實好高,我相信rules靠機器係有得打破
可能甚至整出黎就係比我地有目標 邊個知
前幾年返過間教會,暑假個陣搞左個5日camp。
5日內容主要係朝早傳福音,夜晚講道。重點係訓教會
每日不停loop,d傳道人仲係迫我報
話咩對你信仰好有用,
最後我: 不了,要返工抽唔到時間
好癲
返緊工 簡單d講兩句

始終大家都係人

我唔否應你講既野

有趣wo呢個point

我諗佢為左我地可以生活到先整咁多rules掛
其實佢set比人既上限其實好高,我相信rules靠機器係有得打破
可能甚至整出黎就係比我地有目標 邊個知

所以其實聖經有啲位就係set到你地耶教徒會有前後矛盾地方,一時就自由意志乜都得,一時就為生活有規則

有無人會有心機睇哂

剩係創世紀第一句
上帝創造世界
已經解釋左,希伯來原文,上帝係plural,即係三個or above
創造可以同時解釋為整理
Heavens係兩個,dual

齋睇翻譯版就quote黎評論其他人就好似quote大陸d所謂歷史分析黎話趙雲係女人咁
細個讀耶校,真係比佢地洗腦洗到信信地 諗起都覺得on9
後尾大個d就覺得耶教係特別多大話
根本係用大話kum大話,成班拎住本聖經打飛機
淨係一個恐龍問題都無人有答案,有答案果d 就不外乎都係話聖經無寫唔代表無/以前d 人唔信有/未見過就唔會寫落去
咁咪又即係話聖經係人作架囉屌
有d仲吹到話恐龍有份搭方舟笑撚死朕
佢地就會話以前d人唔信有
樓主你不如睇哂一本聖經先講野 你上面講嘅野聖經有解到 你連了解都未夠 唔好衝出黎柒
你可以選擇唔信但唔好去批評 一來你對呢個宗教一知半解 二來唔分聖經真偽但確實講嘅野都係導人向善 真係唔明你激動啲咩姐?
兩年耶撚係到

你要搞清楚,你係討厭耶撚同教會

定係從骨子裡討厭耶教

我相信係前者多,因為我好少聽無神論者話討厭佛教

如果你好討厭耶教,不妨分享多d?

純粹因爲覺得佢明明係小説扮晒蟹定有其他原因?

如果係討厭耶撚,咁我明

因為佛教並冇所謂嘅神,佛教人唔會好似耶撚咁下下都話係神嘅旨意神嘅考驗。你班耶撚根本骨子裡就係脆弱,佛教靠嘅係自己多

利申:半個佛教徒

心靈脆弱要有個imaginary friend 嚟安慰自己

「交托神」跟本係催眠自己

都未去到催眠,是心靈上得到安慰。

重點係耶教會話信人地教係有罪,佛教無
好多人信佛都會得到心靈安慰

有無人會有心機睇哂

剩係創世紀第一句
上帝創造世界
已經解釋左,希伯來原文,上帝係plural,即係三個or above
創造可以同時解釋為整理

齋睇翻譯版就quote黎評論其他人就好似quote大陸d所謂歷史分析黎話趙雲係女人咁

屌你老味你係咪識希伯來文啊

你唔係睇翻譯嘅

有無人會有心機睇哂

剩係創世紀第一句
上帝創造世界
創造可以同時解釋為整理

屌你老味你係咪識希伯來文啊

你唔係睇翻譯嘅

咁快就屌我老母拿?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞