根本聖經就係一本小說

281 回覆
732 Like 57 Dislike
一直都唔明,班耶撚成撚日攞住本小說同人傳教係為乜 又祈禱又呢又路,好啦好啦,我當你為我祈禱果陣係真心嘅祝福,我當去同黃大仙上注香求個願。但你班耶撚祝福完又要加多兩句小說內容入去做乜鳩 成件事9唔搭8 最撚on9係每次完左個乜鳩祈禱之後仲要加句「阿門」,哇我屌,北京填鴨呀?上帝要講暗號先收到架?阿門都得北京填鴨都得啦,你同黃大仙上香果陣會唔會拎起本封神榜,讀一讀裡面啲內容,然後再加句暗號先上香架

屌你老尾從來求神拜佛都只係求個安心,唔通我日日求我過3爆4又真係會爆到咩

耶撚簡直將許願/祈禱呢件事膠化到極點

好啦好啦唔針對班耶撚,講下本小說聖經呢,姐係如果本書寫得好,值得你拜/值得你用來幫人祈禱都冇話咁嬲,問題係本書啲bug位仲多過cso
聖經口口聲聲話唔比亂倫,亞當夏娃日日扑野,生出來果幾件又互扑,如果當年真係有呢件事發生,我絕對相信乜野加勒比,東京熱,都絕對比唔上亞當夏娃啲仔女做過嘅事震撼,你諗下,依家全球70億人都係流住佢地嘅血喎
講完亂倫又講下其他野,如果聖經真係史實嘅話,全知全能嘅上帝,佢一定係特登擺棵樹出來陰鳩亞當夏娃食禁果,後條蛇又咁唔女彩路過附近,又比夏娃陰鳩埋,所以話女人係原罪,全知全能嘅上帝竟然算唔到果兩條友會去食禁果 我屌,咁上帝同屈鳩人地藏毒嘅黑警有乜分別
仲有,聖經啲出版商印刷又唔統一 唔知乜野福音同馬太福音 sorry我真係唔係好熟,一邊印出來就話殺人要償命,一邊就話殺人唔洗償命,喂大佬我信邊一邊好?呀,班耶撚又照信到十足十喎

計我話,其實聖經只係古代有條友得閒無事寫出來嘅一本小說 過左十鳩幾百年之後比第二條友揾到,以為係世界真理,跟住就拎住本小說出去傳道,最後就到依家造就左幾億教徒出來

所以話,就算日後有人拎住本金庸來傳教,我都唔會驚訝,因為幾千年前真係有發生過,而且成為世上第一大教
太多字冇睇,正皮
屌你老尾考試唔溫書話祈咗禱唔洗驚都講得出
痴撚線
push
毒撚開po

聖經講既野真係同本小說冇分別,以前啲人無知就話姐
但依家咩年代仲有咁多人信
其實信耶教當一個心靈寄托都還可以接受,最pk係班第四期耶撚已經完完全全比呢個宗教改變左價值觀,呢個世界最怕有班蠢人,輸入嘅信息唔經大腦,然後就不斷盲崇,佢話乜你信乜,如果有人話聽到神諭叫佢地去做乜,果班人就會去做,e.g錫安劍
仲有一班經常借耶穌來過橋嘅仆街,話咩耶穌叫我點點點,婚前唔可以性行為之類 or 到職場為求升職加薪所以先"信"耶教嘅耶撚,叫個世界多得呢班人唔少 咁多個宗教裡面,我第一個覺得反感嘅就係耶教,真係好想知點解一樣幻想出來嘅野可以改變咁多人嘅思想

之前每逢聖誕節前中學都會請人來播福音,叫人信耶穌 我好似聽緊live版嘅恩雨之聲咁 完全體驗到一個宗教係點改變一個人嘅價值觀
仲記得條耶撚話屋企人自殺又點又剩,自己老豆又有病,好唔開心,但一諗到呢個係上帝比自己嘅試煉之後,又重新過日子 我心諗,上帝係來玩你咋下話 都唔知喊定笑好
耶教本身就係要摧毀理性
耶教本身就係要摧毀理性

啱呀
早幾年考完公開試,有幾個同學問我一唔一齊去camp輕鬆下(佢地本身唔信耶,想識女)我到咗先知福音營 結果三日入面係咁玩個d聖經故事重演,我地係村民,耶穌本身我地保護緊,但最後比人捉走咗etc,唔太記得聖經故事,到分享時段個個都喊晒收唔到聲,講咩耶穌好愛我地,甘願為我地犧牲。

得我一個on99
我有諗過 所謂信者得救,唔信就落地獄。但唔係天父愛我地咖咩,如果真係「愛」既點解會捨得我地落地獄呢?正如父母愛我地,我地唔孝順佢地都唔會話我地咁樣會落地獄啦。咁樣計信者得救變相咪係威脅人要信??

9up完畢。
早幾年考完公開試,有幾個同學問我一唔一齊去camp輕鬆下(佢地本身唔信耶,想識女)我到咗先知福音營 結果三日入面係咁玩個d聖經故事重演,我地係村民,耶穌本身我地保護緊,但最後比人捉走咗etc,唔太記得聖經故事,到分享時段個個都喊晒收唔到聲,講咩耶穌好愛我地,甘願為我地犧牲。

得我一個on99

咁有無食到女先
我有諗過 所謂信者得救,唔信就落地獄。但唔係天父愛我地咖咩,如果真係「愛」既點解會捨得我地落地獄呢?正如父母愛我地,我地唔孝順佢地都唔會話我地咁樣會落地獄啦。咁樣計信者得救變相咪係威脅人要信??

9up完畢。

天父連滅族都做得出啦

得我一個on99

聽到都

得我一個on99

聽到都

個故事多BUG又爛尾

9up完畢。

天父連滅族都做得出啦

仲有我唔明點解成日都叫人感謝天父呢,真心為對方係唔會指望對方常多謝番自己,你會唔會每隔一個鐘就出去同老母講:呀娘,感謝你。唔會咖嘛....
咁恐龍時代?
以前信 但愈大愈多問題解唔通
阿門 即係 我講撚完啦 OVER 咁解
個故事多BUG又爛尾

就係奇怪點解咁多人仲會信 姐係超能力就大把小說都有,但真係得耶撚係堅信果啲超能力係真實存在 成個故事啲bug根本就解釋唔到,班耶撚到解釋唔到嘅時候就想用翻譯問題來過骨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞