根本聖經就係一本小說

281 回覆
732 Like 57 Dislike
我個人認為大部份宗教教既都係導人向善,呢個出法點係好,

但呢個世界好撚多仆街,改撚曬d教件,改到onon99,

對佢地唔反對,但唔好叫我信,我覺得宗教純粹係一個心靈寄拓,

無能既自己請求一個唔存在全能既人
樓豬俾耶撚屌打

你係到挑撥做咩呢?我覺得樓主內文係有d偏激,但佢真係會用腦思考
我覺得對聖經最熟悉係

專屌耶撚嘅專家>耶專家>耶撚>普通人

咁我地比樓主知多dd有咩問題?
以前信過 仲真係走去拎本聖經睇 越睇越唔對路
神愛世人 但上帝就會因為人犯少少錯就隨便殺人 老豆見個仔做錯唔會教而係直接殺 香港個d點算怪獸家長 係神面前濕濕碎啦 最記得舊約有條友因為射左d精落牆就俾上帝話佢係惡 殺撚左佢 痴撚線 咁我應該要死7749次

同埋你同我其實都係外邦人 上帝以前唔會俾佢嘅子民同我地接觸 接觸就係犯罪 即係話你地唔係親生仔啊 仲傻奸奸就去叫人天父爸爸 人地who fucking about u la

啊上帝仲成日食完飯無屎屙試探人 喂你唔係全知全能架咩 咁嘅話應該唔洗試就知條友咩料啦 明知佢會做仲試佢係咪叫陰9佢啊? 仲有條友多次俾先知說服佢改變主意 大哥你全知全能架 你諗野唔係應該最全面最正確架咩 俾個人類教返你做野改變你決定你羞唔羞家架?

最攞命係依加一個耶撚拎一本嘅聖經其實俾前人修改過好多次 再加鹽加醋再del走對當時耶教不利嘅內容 依加耶撚睇嘅根本就係以前當權者用黎操控信徒嘅改編小說 衰過哈利波特啊

其實仲有好多bugs廢事打 慢慢打j啦弟兄
其實有心番下教會聽下人講見證係會了解一d
D人講自己心入面感覺到主而改變左例如戒煙戒酒戒賭個類
之會明宗教唔係單單止一本書咁簡單

我相有神但未有好strong既feeling去全心全意去信
有番下教會同d教會義工活動,總括黎睇呢個教都算唔錯,都係導人向善,當然會有d壞份子出現啦(外國成日有搞小朋友case), 不過對比無宗教信仰既人,壞份仔既比例真係少好多
樓主你不如睇哂一本聖經先講野 你上面講嘅野聖經有解到 你連了解都未夠 唔好衝出黎柒
你可以選擇唔信但唔好去批評 一來你對呢個宗教一知半解 二來唔分聖經真偽但確實講嘅野都係導人向善 真係唔明你激動啲咩姐?

乜你見我好激動咩 上面第一篇我係有啲抱住潮文嘅心態來打 所以有關「阿門」同「北京填鴨」嘅言論其實真係咪認真,我喺度都要講句sorry。但下面有需要認真、理性討論嘅內容我相信我都夠理性

對呢個宗教嘅了解其實對個討論唔係最大嘅要點,但一個教徒嘅修養係人人都睇到嘅,我唔否認香港信耶穌嘅大多數係正常人,係好人,但同時,呢個社會都充斥住太多偽教徒/較極端嘅教徒
成日掛基督口邊,但背後壞事做盡嘅人唔少
上面都有講過,有人為左升職加薪而"信"耶穌

其實到今時今日即使證明到佢真係一本小說都冇用,因為你個信仰係唔會改變

我到依家集中批評嘅,一直都係果班上腦嘅基督徒同埋偽基督徒
樓豬俾耶撚屌打

其實被屌打就預左
一向唔介意喺理性討論嘅情況低下輸,因為咁樣先係學到野,若果成個po都只係充斥仲花生友仲有咩樂趣
神愛世人 但上帝就會因為人犯少少錯就隨便殺人 老豆見個仔做錯唔會教而係直接殺 香港個d點算怪獸家長 係神面前濕濕碎啦 最記得舊約有條友因為射左d精落牆就俾上帝話佢係惡 殺撚左佢 痴撚線 咁我應該要死7749次

同埋你同我其實都係外邦人 上帝以前唔會俾佢嘅子民同我地接觸 接觸就係犯罪 即係話你地唔係親生仔啊 仲傻奸奸就去叫人天父爸爸 人地who fucking about u la

啊上帝仲成日食完飯無屎屙試探人 喂你唔係全知全能架咩 咁嘅話應該唔洗試就知條友咩料啦 明知佢會做仲試佢係咪叫陰9佢啊? 仲有條友多次俾先知說服佢改變主意 大哥你全知全能架 你諗野唔係應該最全面最正確架咩 俾個人類教返你做野改變你決定你羞唔羞家架?

最攞命係依加一個耶撚拎一本嘅聖經其實俾前人修改過好多次 再加鹽加醋再del走對當時耶教不利嘅內容 依加耶撚睇嘅根本就係以前當權者用黎操控信徒嘅改編小說 衰過哈利波特啊

有冇耶撚幫手解答下 小弟靈性低可能誤解左主嘅美意
幼稚園到中學基督教+天主教
由細到大俾呀媽逼番過兩間教會
大個終於自由唔洗聽班人鳩up
成日覺得本身啲人身心有啲問題先要靠信呢啲搵寄托
讀完書話要全時間傳道唔番工嗰啲先有病
浪費埋社會資源
就算你去黃大仙
大家都係主內嘅弟兄
樓主你不如睇哂一本聖經先講野 你上面講嘅野聖經有解到 你連了解都未夠 唔好衝出黎柒
你可以選擇唔信但唔好去批評 一來你對呢個宗教一知半解 二來唔分聖經真偽但確實講嘅野都係導人向善 真係唔明你激動啲咩姐?

殘疾歧視

利未記
21:16耶和華對摩西說、
21:17你告訴亞倫說、你世世代代的後裔、凡有殘疾的、都不可近前來獻他 神的食物.
21:18因為凡有殘疾的、無論是瞎眼的、瘸腿的、塌鼻子的、肢體有餘的、
21:19折腳折手的、
21:20駝背的、矮矬的、眼睛有毛病的、長癬的、長疥的、或是損壞腎子的、都不可近前來。
21:21祭司亞倫的後裔、凡有殘疾的、都不可近前來、將火祭獻給耶和華、他有殘疾、不可近前來獻 神的食物。
21:22 神的食物、無論是聖的、至聖的、他都可以喫。
21:23但不可進到幔子前、也不可就近壇前、因為他有殘疾、免得褻瀆我的聖所、我是叫他成聖的耶和華。

父子相殘

以西結書
5:10 在你中間父親要喫兒子、兒子要喫父親、我必向你施行審判、我必將你所剩下的、分散四方。〔方原文作風〕

叫你殺自己冚家

申命記
13:6你的同胞弟兄、或是你的兒女、或是你懷中的妻、或是如同你性命的朋友、若暗中引誘你、說、我們不如去事奉你和你列祖素來所不認識的別神、
13:7是你四圍列國的神、無論是離你近、離你遠、從地這邊到地那邊的神、
13:8你不可依從他、也不可聽從他、眼不可顧惜他、你不可憐恤他、也不可遮庇他、
13:9總要殺他、你先下手、然後眾民也下手、將他治死。
13:10要用石頭打死他、因為他想要勾引你離開那領你出埃及地為奴之家的耶和華你的 神。

仲有啲講個女兒迷姦啊爸,啊哥強姦啊妹個啲唔quote喇

聖經有無導人向善嘅內容?當然有。但亦都唔好忽視聖經中嘅諸多矛盾同錯誤。你要信本聖經冇問題,但唔該唔好盲信,比返少少批判思考嚟。好嘅內容可以學習,唔好嘅就捨棄。唔好見人批評本聖經就起晒鋼,講到好似本聖經真確無誤咁樣

對我嚟講,要我信呢本錯漏百出嘅故事書?不了。我寧願去信飛天意粉神教 Pastafarianism歡迎大家免費試信三十日,唔啱心水可以隨時離教。起碼唔會好似思古井巴打咁樣離開教會結果被人逼害到前途盡毀先。

RAmen
就算你去黃大仙
大家都係主內嘅弟兄

支持樓主
樓主其實唔洗戴曬頭盔咁
根本你就冇講錯
人哋鍾意點曲解咪由佢哋

聖經啲bugs 多就唔洗講喇
上網求其search 已經有一堆

喺今時今日資訊咁發達嘅年代
竟然仲可以有人信本錯漏百出嘅故事書
駁唔倒就話:人哋信乜關你咩事
連自己都reason 唔倒自己
呢啲就叫盲目/迷信

其實睇下啲經文就知
好多內容都係要你盲目咁信主
不要問只要信
鼓吹敵對意識(教徒vs非教徒)
用威嚇(落地獄)嚟呃啲心靈/意志弱嘅人嚟信教 (所以點解好多人發覺身邊啲耶子通常係比較蠢/天真)

諗倒再講

其實神愛世人之外仲有係公義,罪的工價係死,所以其實本身唔洗死已經係出自愛,所以比起擊殺,神係希望求贖,而唔係要你後悔自己做錯既事,到新約書信就係教仔。

依個係聖經既解釋,再討論唔係問題,但係純反耶既說話就免啦
係 我一直都覺得所謂既聖經根本就係小說
啲讀者睇完 跟住同人講入面啲野係真人真事
On99
想了解多啲嘅人可以YouTube search

Darkmatter2525

入面有好多卡通短片講耶教嘅謬誤

仲有埋中英字幕

又輕鬆又搞笑

仲有埋中英字幕

又輕鬆又搞笑

有睇

仲有埋中英字幕

又輕鬆又搞笑

有睇

我追曬全部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞