根本聖經就係一本小說

281 回覆
732 Like 57 Dislike
返緊工 簡單d講兩句

耶撚都係人,我自己就基督教,入面都有好有唔好
天主教我唔識得多,但我相信都係會有好有唔好

始終大家都係人

聖經始終係人寫,由教廷修編完之後,我真係唔會知個人點解會咁寫,教廷點解會咁編。
佢都只不過係還原史實姐,姦淫擄掠發生過佢咪寫落去

回覆某樓,我都唔記得係邊個回覆

舊約聖經你係可以叫上帝"怪獸家長",好公義 不憐憫,你犯左罪過左底線就要受制裁
新約先比較仁慈注重神愛世人呢個概念
我唔否應你講既野

點解上帝唔創造全善既人,消滅罪惡?

唔知你有無睇過美國隊長2?

如果咁做,同裡面既洞見計劃有d相似

上帝係比我左我地自由意志,唔選擇直接將我地變成聖人

而係等我地任意思考,即使做錯左,都會幫我地洗罪

紅字唔明,咁罪人洗唔洗落地獄

如果罪係錯,咁自由意志點解會包埋罪?
佢明知造左罪出黎有人會變成罪人,咁佢愛唔愛罪人?

另外,當佢由一開始就無創造罪既話,無人會有罪,都唔會有人覺得無罪係無自由,因為我地根本就唔會有呢個概念,唔會知有呢樣野
正如我地唔會話我地無得飛係唔自由

問題係假如一開始創造無罪既話,我地唔知係無自由姐,上帝知道我地係無自由嘛

至於上帝點解要允許撒旦存在,我到呢家都諗唔明

咁其實把野都限制我地自由,例如物理
物理都令到我地無咁自由 咁佢又set?

有趣wo呢個point

我諗佢為左我地可以生活到先整咁多rules掛
其實佢set比人既上限其實好高,我相信rules靠機器係有得打破
可能甚至整出黎就係比我地有目標 邊個知

所以其實聖經有啲位就係set到你地耶教徒會有前後矛盾地方,一時就自由意志乜都得,一時就為生活有規則

或者咁講
好多問題只有上帝本人答到你,研究得再透徹都未必可以得出個100%既答案
咁咪姐係9up? 係啊,咁素材係得咁多, 全能就唔洗,但我都想全知啊屌
https://youtu.be/-xfoHUI91Ig

有無人會有心機睇哂
佢評論d人連希伯來文既聖經舊約都未睇過就引用聖經既話語
好多野係翻譯果陣自行詮釋同修改

讀中史係咪要學咗甲骨文先

剩係創世紀第一句
上帝創造世界
已經解釋左,希伯來原文,上帝係plural,即係三個or above
創造可以同時解釋為整理
Heavens係兩個,dual

齋睇翻譯版就quote黎評論其他人就好似quote大陸d所謂歷史分析黎話趙雲係女人咁

屌你老味你係咪識希伯來文啊

你唔係睇翻譯嘅

咁快就屌我老母拿?

話時話
我唔係耶撚黎喎
返緊工 簡單d講兩句

始終大家都係人

聖經始終係人寫,由教廷修編完之後,我真係唔會知個人點解會咁寫,教廷點解會咁編。

舊約聖經你係可以叫上帝"怪獸家長",好公義 不憐憫,你犯左罪過左底線就要受制裁
我唔否應你講既野

咁既然有自由意志,點解又係咁叫人去信呢?誇張到平日係街放埋攤位係咁派野,平時行過眼都費事望
好多人撐耶都係用咩要讀過原文嚟辨護
我只係指出佢哋謬誤
其實可唔可以了解多少少先反,如果唔係好有五十歩笑百步既感覺 仲要比到耶撚有位入,一陣你都信埋就唔好啦

利申:工作關係經常接觸到宗教野,我非常尊重每一個宗教/神。不過唔會特登去敬拜佢或者奉承佢,因為我認為人既最終目標應該係要挑戰同超越神。

點為之了解?呢度邊個對聖經有了解?

宗教科要幾多分先算係了解??

btw 我反耶
未知生 焉知死

我無讀宗教,我唔了解啦

同意 未知生 焉知死
其實無人知道到底死後上天堂 定 落地獄 得耶撚先會不斷講唔信落地獄
而我所理解 舊約聖經多講 律法 指引當時人們點做 日常生活指引
而新約就係講愛 你要愛身邊不同的人(朋友 家人 鄰舍)
身為信徒 要傳揚福音 並非只是口講 人生在世 要去愛人 關心社會 無奈大部分耶撚得把口 成日fb ig 打飛機話好愛神 好感恩 但係唔見佢地出去行善 當然有見過係似樣既教徒信徒 不過數目唔多
至於聖經本身 我視佢為參考 因為我同神關係不是單單建立於聖經 聖經只係參考指引教我點去愛人
利申 天主撚+耶撚 讀過宗教學三年
返緊工 簡單d講兩句

始終大家都係人

我唔否應你講既野

咁既然有自由意志,點解又係咁叫人去信呢?誇張到平日係街放埋攤位係咁派野,平時行過眼都費事望

呢方面你又唔可以咁怪佢地wo

如果講都唔講,你知都唔知咁邊有選擇 我相信佢地都唔會"逼"你

你都體諒下佢地傳教啦,佢係真心有好野想分享比你,佢個人我諗無著數

好似媽媽係咁叫你飲湯,係煩架啦
上面有巴打問 生前 會係邊度
我覺得耶教同佛教 可能有關係 因為我都有諗過未出世係邊

人死後如果符合神心意 就上天堂 唔符合心意就會落地獄 咁當然 落地獄果班會有 差少少 同十惡不赦
差少少果班會唔會輪迴 再次係人世接受一次考驗
好多人撐耶都係用咩要讀過原文嚟辨護
我只係指出佢哋謬誤

如果撐耶既話我反而建議佢地去睇下科學野了解下個宇宙既複雜程度同埋規模
由最大既可見宇宙去到Planck Length當中所有野都係無比複雜同精細
如果上帝真係有如此能耐去"創造"呢一切,咁我相信佢唔會care人類呢d微不足道又一瞬即逝既過客
特別係聖經寫人類同"上帝"接觸既所謂歷史只係區區數千年
我講下自己對基督教觀念啦
我讀左6年基督教中學 都冇信過耶穌
係因為我覺得靠耶穌 係一個自欺欺人同
自我安慰慰既表現,
成日話係耶穌比考驗你,比指引你
但其實你有冇諗過你自己做錯過啲咩
要自己改同反省,當你會反省同改進時
點解唔張呢啲功歸於自己,要歸於上帝
個腦係你,你點諗係你自己既

不過我唔對基督教唔反感,話晒我覺得係一個正教,啲人多一個心靈寄託,都唔係壞事黎。
唔可以挑戰上帝
臭你又奶
唔係小說 係預言書

錯哂既預言書咪小說囉

你又知錯? 睇下末世個part先啦
全世界耶撚都係痴線
屌你老母我兩年前舅父過身 我阿媽係傳統嘅人想用傳統喪禮 但其他親戚好多係耶撚 最後用耶撚方法 咁我哋都冇反對 始終都係心意 但係喪禮上面 個牧師用咗個幾鐘傳教叫人信耶穌 ok我當係儀式 我屌你老母最後佢話舅父死前冇信到耶穌要落地獄 希望在場嘅人要信耶穌 我阿爸最後忍唔著出去叫個牧師走 仲要比返我啲賤種耶撚親戚鬧
屌你去黃大仙上香拎本封神榜出黎讀兩句
當一間基督教學校既教師同你講自己的事自己做 而你同佢講聖經教人「各人不要單顧自己的事 也要顧別人的事」會有咩效果?

呢句撚屌野係出自肥立比書2:4
聖經d bug多到 ,淨係自由意志同預定論已經矛盾到爆,伯拉糾、聖奧古斯丁、阿民念、加爾文果d歷代既神學家既解釋根本全部都有bug,所謂既自由意志只係攞黎建立佢地既倫理善惡觀,根本冇撚用 ,仲要有齊克果用宗教性超越理性既理論

利申:讀緊宗教哲學

加爾文主義真係好複雜 但有一個點就係點解肯定自己唔係被預定?神可能真係救唔晒全世界,但係現實係自由意志的確會帶黎罪

網上面都睇左好多資料有個我覺得幾精彩既討論都幾有關可以睇下有關罪同全知全善

http://www.tkbc.org.hk/wforum/wforum_new.cgi?mode=all_read&no=1311

神未做人前已經知人會墜落
神創做左必然會墜落既人
咁ja係話神既本意係想創造一班會落地獄既人
呢個唔係全善既表現
罪既公價係死
但現今社會雖然唔係全善,但都知死刑係有問題
一個全能既神給予人自由意志
(唔信耶教公價就係死)
佢無能夠再教育一班未悔改既人

其實全善既定義係點,當初用全善依個字係真係想帶出你所講既定義?
罪既工價係死唔一定指肉身既死,所以係同死刑冇關,加上依句出自新約,要考慮佢係想帶出字面意思,定係一個告誡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞