根本聖經就係一本小說

281 回覆
732 Like 57 Dislike
聖經呢本小說唔單止到處前後矛盾,仲要色情暴力樣樣齊,根本就應該要包膠同加警告字句先比上架

滅城,大清洗,綠帽,亂倫,戰爭
仲有十一奉獻
根本就係教會既經費來源,所以坊間先越來越多教會,間間有自己做法

牧師真係好好賺

牧師唔算好賺啦,捱好耐先可能5、6萬,要讀好多書
有班叫做籌委管數,啲錢去咗邊就 唔係話佢地分,不過可能買啲on9野或者做on9野
一直都唔明,班耶撚成撚日攞住本小說同人傳教係為乜 又祈禱又呢又路,好啦好啦,我當你為我祈禱果陣係真心嘅祝福,我當去同黃大仙上注香求個願。但你班耶撚祝福完又要加多兩句小說內容入去做乜鳩 成件事9唔搭8 最撚on9係每次完左個乜鳩祈禱之後仲要加句「阿門」,哇我屌,北京填鴨呀?上帝要講暗號先收到架?阿門都得北京填鴨都得啦,你同黃大仙上香果陣會唔會拎起本封神榜,讀一讀裡面啲內容,然後再加句暗號先上香架

屌你老尾從來求神拜佛都只係求個安心,唔通我日日求我過3爆4又真係會爆到咩

耶撚簡直將許願/祈禱呢件事膠化到極點

好啦好啦唔針對班耶撚,講下本小說聖經呢,姐係如果本書寫得好,值得你拜/值得你用來幫人祈禱都冇話咁嬲,問題係本書啲bug位仲多過cso
聖經口口聲聲話唔比亂倫,亞當夏娃日日扑野,生出來果幾件又互扑,如果當年真係有呢件事發生,我絕對相信乜野加勒比,東京熱,都絕對比唔上亞當夏娃啲仔女做過嘅事震撼,你諗下,依家全球70億人都係流住佢地嘅血喎
講完亂倫又講下其他野,如果聖經真係史實嘅話,全知全能嘅上帝,佢一定係特登擺棵樹出來陰鳩亞當夏娃食禁果,後條蛇又咁唔女彩路過附近,又比夏娃陰鳩埋,所以話女人係原罪,全知全能嘅上帝竟然算唔到果兩條友會去食禁果 我屌,咁上帝同屈鳩人地藏毒嘅黑警有乜分別
仲有,聖經啲出版商印刷又唔統一 唔知乜野福音同馬太福音 sorry我真係唔係好熟,一邊印出來就話殺人要償命,一邊就話殺人唔洗償命,喂大佬我信邊一邊好?呀,班耶撚又照信到十足十喎

計我話,其實聖經只係古代有條友得閒無事寫出來嘅一本小說 過左十鳩幾百年之後比第二條友揾到,以為係世界真理,跟住就拎住本小說出去傳道,最後就到依家造就左幾億教徒出來

所以話,就算日後有人拎住本金庸來傳教,我都唔會驚訝,因為幾千年前真係有發生過,而且成為世上第一大教

其實新約同舊約有講亂倫,唔知去到幾時就唔畀
條女擁到條蛇,無記錯上帝好似真係唔知
出版社......其實有建議睇邊幾本,應該唔會有你嘅情況
聖經都唔係一個人寫嘅,係五十幾個分咗好多年去寫
約伯記其實有講過巨獸,有啲人話係恐龍 不過你自己都話唔熟啦,咁其實咪九唔搭八
你話有啲耶撚on9係真,祈禱你當求安心都無問題,問題係香港好撚多變晒質嘅耶撚,造壞晒啫
利申,以前有返教會,依家無乜啦

綠字,我知有建議邊幾本,但我冇記錯有兩個版本係主流啲,兩者主要來講其實大致相同,但一啲位例如打仗出征軍隊數目,兩者數量真係差好遠
而且聖經上面成日見到前後矛盾嘅問題,矛盾點真係再做翻資料搜集先咁肯定講出來 廢事獻醜

係有前後矛盾,所以如果唔係信嘅人,係好難接受
不過我覺得大致上係一樣嘅
搭單問
成日係條街度見到d上左年紀既阿叔阿姐阿公阿婆係度擺街站,傳教?
但佢地又唔主動既啵,淨係企係度
其實佢地究竟係度做乜

仲要個個都著得好正經
其實所有矛盾/唔合理既野有神論者都可以作到啲答案岀黎,例如世間有罪惡係神既計劃既一部分之類你吹佢唔漲既答案
兩年耶撚係到

你要搞清楚,你係討厭耶撚同教會

定係從骨子裡討厭耶教

我相信係前者多,因為我好少聽無神論者話討厭佛教

如果你好討厭耶教,不妨分享多d?

純粹因爲覺得佢明明係小説扮晒蟹定有其他原因?

如果係討厭耶撚,咁我明

我其實係討厭點解一班人點解可以盲從呢本聖經
好多地方,不論香港定外國,其實好多基督教徒都會話「歡迎質疑」,問題就係當我搵到一個前後矛盾點/大bug位嘅時候再作出提問,得到嘅回應不外乎果幾種
一個係推,將責任推比歷史
eg. 聖經經過好多唔同人轉譯同續寫,當中可以有翻譯問題/抄寫問題/理解問題 諸如此類
一個係死頂
:總之佢冇錯架,信佢啦
一個係真係唔識答
:errrrrr......呢層我真係答唔到喎

紅字係最令人扯火
其實所有矛盾/唔合理既野有神論者都可以作到啲答案岀黎,例如世間有罪惡係神既計劃既一部分之類你吹佢唔漲既答案

呢個真,一句上帝萬能就想收你皮
改篇自真實事件既小說,改篇有90%, 真實有1$,淨番8%係作
搭單問
成日係條街度見到d上左年紀既阿叔阿姐阿公阿婆係度擺街站,傳教?
但佢地又唔主動既啵,淨係企係度
其實佢地究竟係度做乜

仲要個個都著得好正經

果啲有啲係做媒,有啲係異端,有啲係冇野做揾野做
如果真係傳教好少企定定喺度等你埋來,通常都好主動過來同你吹水
改篇自真實事件既小說,改篇有90%, 真實有1$,淨番8%係作

就姐係好似三國演義咁
兩年耶撚係到

定係從骨子裡討厭耶教

如果係討厭耶撚,咁我明

好多地方,不論香港定外國,其實好多基督教徒都會話「歡迎質疑」,問題就係當我搵到一個前後矛盾點/大bug位嘅時候再作出提問,得到嘅回應不外乎果幾種
eg. 聖經經過好多唔同人轉譯同續寫,當中可以有翻譯問題/抄寫問題/理解問題 諸如此類
一個係死頂
一個係真係唔識答

紅字係最令人扯火

多謝巴打理性回答
紅字無見過,如果係佢都真係幾on9

我係第二種,點姐真係唔識嘛

回應佢地推嚟推去:
我地先假設聖經係假,係一本小説
多bug位,自打嘴巴原因有兩個
作者on9,翻譯on9
咁無論係真係假,其實都真係寫果嘅問題喎
如果聖經係真,寫果d明顯寫得差,耶穌又無督住佢寫

係假的話,更加係作者翻譯功力問題
認撚同
另一方面,信同唔信解畫方面係有分別
好多基督徒解得唔好未必係佢錯,因為佢真係覺得解左

例子:

基督徒問基督徒:點解伊甸園要有分辨善惡樹?
答:因為分辨善惡樹從來都唔係衰野,佢相信整出嚟嘅人聽佢話
基督徒因爲真係信有神,所以聽到呢到就收貨

無神論者問同一問題
基督徒答同一個
無神論者一定屌到佢反艇
兩年耶撚係到

定係從骨子裡討厭耶教

如果係討厭耶撚,咁我明

一個係死頂
一個係真係唔識答

紅字係最令人扯火

多謝巴打理性回答
紅字無見過,如果係佢都真係幾on9

我係第二種,點姐真係唔識嘛

回應佢地推嚟推去:
我地先假設聖經係假,係一本小説
多bug位,自打嘴巴原因有兩個
作者on9,翻譯on9
咁無論係真係假,其實都真係寫果嘅問題喎
如果聖經係真,寫果d明顯寫得差,耶穌又無督住佢寫

係假的話,更加係作者翻譯功力問題

綠字,如果有睇過外國啲聖經問答嘅話經常聽到,個牧師定神父之類嘅人,久唔久會講一句「聖經內不存在任何不可解釋嘅事情,若有,只不過係多年來嘅傳譯失誤」,佢地堅信,聖經係一本歷史書 基本上同話你知「冇錯架啦,信佢啦」冇分別
第三就係,90%嘅人相信神並唔係因為聖經
有d失落時可能感到神係身邊,好多好多原因

我個人就因為老系都唔信宇宙,世界咁奇妙會無一個造物主,而我信果個係上帝

有少少非典型教徒諗法

聖經係我心中係講俾人聽,基督徒係世上生活嘅行事方式,所以見到d人揸住嚟做人唔係錯,因為我覺得用途係咁

我同神嘅關係,唔係靠本書
好耐之前我都同個Frd講,點解冇人信哈利波特
霍格華茲可能真係存在呢
樓主你不如睇哂一本聖經先講野 你上面講嘅野聖經有解到 你連了解都未夠 唔好衝出黎柒
你可以選擇唔信但唔好去批評 一來你對呢個宗教一知半解 二來唔分聖經真偽但確實講嘅野都係導人向善 真係唔明你激動啲咩姐?
睇晒留言其實講得出既矛盾好多都已經有神學論文去嘗試解釋,講到版本問題一向查經睇多個版本同語言,翻譯問題真係唔大。其實係睇你接唔接受,唔接受你可以得淡笑,但係個人認為北京填鴨同阿門比有啲唔尊重。

其實唔鐘意信仰好正常,但係可唔可以理性少少做少少功課先討論,唔係人云亦云,同考試唔識鬧題目奇怪既人差唔多。
樓主你不如睇哂一本聖經先講野 你上面講嘅野聖經有解到 你連了解都未夠 唔好衝出黎柒
你可以選擇唔信但唔好去批評 一來你對呢個宗教一知半解 二來唔分聖經真偽但確實講嘅野都係導人向善 真係唔明你激動啲咩姐?

樓豬你死啦 班耶撚未瞓
準備落地獄啦你

例子:

無神論者問同一問題
基督徒答同一個
無神論者一定屌到佢反艇

所以我依家就好好奇,究竟點解會有人接受到咁多bug嘅聖經
假設聖經裡面神真係存在,神嘅行徑多次前後矛盾,呢個已經係夠我唔信佢嘅理由
樓豬你死啦 班耶撚未瞓
準備落地獄啦你

今翅仆街鳥
樓豬俾耶撚屌打

再補充 好多牧者同信徒都會睇唔只一個版本唔同語言 有啲再勁啲會學希伯來文再睇希伯來文嘅聖經 都係個句鬧人之前了解下先 係到盲屌 都on9

例子:

無神論者問同一問題
基督徒答同一個
無神論者一定屌到佢反艇

所以我依家就好好奇,究竟點解會有人接受到咁多bug嘅聖經
假設聖經裡面神真係存在,神嘅行徑多次前後矛盾,呢個已經係夠我唔信佢嘅理由

要拗就一定唔可以假設神係真係存在
假設佢係真,無論聖經入面係無字天書你都應該要信

點解會接受到 因為好多都係信左先再睇聖經
信左,就自然覺得無問題/學你話齋,翻譯問題
所以有人會覺得被洗腦咁,其實唔係,聖經對神嘅信心從來影響唔大

近排讀緊個course叫science and bible
學到好多野,想知我可以share下
我去上堂原因就係我信教原因係覺得宇宙無可能量子漲落/dark matter出嚟,係,信嘅原因係可以好on9

原諒有時教徒會向你傳教啦
大部分都係無利益
佢地係真心覺得有好野要share
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞