根本聖經就係一本小說

281 回覆
732 Like 57 Dislike
想了解多啲嘅人可以YouTube search

Darkmatter2525

入面有好多卡通短片講耶教嘅謬誤

仲有埋中英字幕

又輕鬆又搞笑

有睇

我追曬全部

啲人真係會痴線到幾個版本嘅聖經都追哂,然後逐點捉錯處
其實可唔可以了解多少少先反,如果唔係好有五十歩笑百步既感覺 仲要比到耶撚有位入,一陣你都信埋就唔好啦

利申:工作關係經常接觸到宗教野,我非常尊重每一個宗教/神。不過唔會特登去敬拜佢或者奉承佢,因為我認為人既最終目標應該係要挑戰同超越神。
支持樓主
樓主其實唔洗戴曬頭盔咁
根本你就冇講錯
人哋鍾意點曲解咪由佢哋

聖經啲bugs 多就唔洗講喇
上網求其search 已經有一堆

喺今時今日資訊咁發達嘅年代
竟然仲可以有人信本錯漏百出嘅故事書
駁唔倒就話:人哋信乜關你咩事
連自己都reason 唔倒自己
呢啲就叫盲目/迷信

其實睇下啲經文就知
好多內容都係要你盲目咁信主
不要問只要信
鼓吹敵對意識(教徒vs非教徒)
用威嚇(落地獄)嚟呃啲心靈/意志弱嘅人嚟信教 (所以點解好多人發覺身邊啲耶子通常係比較蠢/天真)

諗倒再講

其實好多人信主唔係由本聖經開始的
人既信仰唔係靠睇本書就會出現
你口中個d睇本書就信教個d"蠢"人係咪你自己一廂情願既諗法黎?
唔係小說 係預言書
讀天主教學校 又比人嗌過去團契
細個嘗試過睇聖經 可能我一知半解又冇人係隔離講解
個時覺得好似成日殺人 又亂倫咁 細個睇覺得好殘忍 唔明點解會咁
之後除左學校都冇特別接觸 上堂當聽故事

屋企加我自己信觀音信佛
身邊好多朋友耶教 冇特別感覺 大家都互相尊重既
星期日多數都約唔到佢地出街 平時佢地啲教會又多活動
其實可唔可以了解多少少先反,如果唔係好有五十歩笑百步既感覺 仲要比到耶撚有位入,一陣你都信埋就唔好啦

利申:工作關係經常接觸到宗教野,我非常尊重每一個宗教/神。不過唔會特登去敬拜佢或者奉承佢,因為我認為人既最終目標應該係要挑戰同超越神。

點為之了解?呢度邊個對聖經有了解?

宗教科要幾多分先算係了解??

btw 我反耶
未知生 焉知死
邪教
以前信過 仲真係走去拎本聖經睇 越睇越唔對路
神愛世人 但上帝就會因為人犯少少錯就隨便殺人 老豆見個仔做錯唔會教而係直接殺 香港個d點算怪獸家長 係神面前濕濕碎啦 最記得舊約有條友因為射左d精落牆就俾上帝話佢係惡 殺撚左佢 痴撚線 咁我應該要死7749次

同埋你同我其實都係外邦人 上帝以前唔會俾佢嘅子民同我地接觸 接觸就係犯罪 即係話你地唔係親生仔啊 仲傻奸奸就去叫人天父爸爸 人地who fucking about u la

啊上帝仲成日食完飯無屎屙試探人 喂你唔係全知全能架咩 咁嘅話應該唔洗試就知條友咩料啦 明知佢會做仲試佢係咪叫陰9佢啊? 仲有條友多次俾先知說服佢改變主意 大哥你全知全能架 你諗野唔係應該最全面最正確架咩 俾個人類教返你做野改變你決定你羞唔羞家架?

最攞命係依加一個耶撚拎一本嘅聖經其實俾前人修改過好多次 再加鹽加醋再del走對當時耶教不利嘅內容 依加耶撚睇嘅根本就係以前當權者用黎操控信徒嘅改編小說 衰過哈利波特啊

其實仲有好多bugs廢事打 慢慢打j啦弟兄

其實神愛世人之外仲有係公義,罪的工價係死,所以其實本身唔洗死已經係出自愛,所以比起擊殺,神係希望求贖,而唔係要你後悔自己做錯既事,到新約書信就係教仔。

依個係聖經既解釋,再討論唔係問題,但係純反耶既說話就免啦

聖經既解釋係神只預定左部份人能夠得救
(參考加爾文主義)
一個全善既神,只係救部分既人
而睇住另一班人死
而全善既神會要人受連坐法
(現代社會都知呢樣係野蠻)
最緊要係全善既神一早預左你會食禁果
(參考墜落前預定論)

有錯再指正 岩岩先簡單睇加爾文主義同墜落前預定論咩黎
我睇既係加爾文主義強調神既救恩係比每一個人,但接受與否出自人,的確佢係話最後只有部份人得救,重點係自己想唔想去成為果部份
同埋你肯定係連坐法唔係眾人都有罪?如果BB仔我都唔知點計,但正常成長既邊個冇罪?
最後既禁果如果睇番加爾文既講法係人既本性所引至唔係,係預左但係冇得怪神
好多點都駁到,有無人有氣駁樓主

點為之了解?呢度邊個對聖經有了解?

宗教科要幾多分先算係了解??

btw 我反耶
未知生 焉知死

我無讀宗教,我唔了解啦

你個名
不嬲當科幻小說睇
細個一直讀耶撚學校(好似係同聖母祈禱)
啲sister同女教畜真係正種仆街黎
自己更年期睇人唔順眼就玩鳩啲學生
對外又話自己啲學生幾勁幾pure幾true
小學部就可能係,中學部好樣少少個啲咪又係做雞
反而最正常個班係啲腐女
利申:唔會反任何宗教,但呢個世界真係無乜好教徒(唔淨指耶教),令到成個教都俾人感覺唔好
例如耶教反同性戀,乜唔係神愛世人咩 最撚racist就係班耶撚
但有咩事永遠第一個衝出黎話人racist又係班耶撚,唔好唔記得7,80年代黑人係唔俾入白人教堂
宗教唔係問題,最大問題係訂所謂教條、規舉個班教徒
根本唔係神既旨意,而係班教徒為左自己利益而訂出黎既謊言
講少少自己睇法 如果有人可答到我真心覺得好好
利申先我算係new age撚
我覺得聖經/基督教/天主教/耶教最大問題係罪/神既能力

照你地信既上帝應該係全能全知全善同愛世人
而全善既佢創造左罪呢個概念
佢係全知 即係佢係知道當佢創造左罪
阿A就會有罪 就會落地獄
直接啲講即係佢創造A黎落地獄
咁佢究竟係咪愛世人?佢愛世人點解要推A入地獄?
講少少自己睇法 如果有人可答到我真心覺得好好
利申先我算係new age撚
我覺得聖經/基督教/天主教/耶教最大問題係罪/神既能力

照你地信既上帝應該係全能全知全善同愛世人
而全善既佢創造左罪呢個概念
佢係全知 即係佢係知道當佢創造左罪
阿A就會有罪 就會落地獄
直接啲講即係佢創造A黎落地獄
咁佢究竟係咪愛世人?佢愛世人點解要推A入地獄?

加多句
其實與神對話有答案
不過都想睇吓耶教巴絲點答
正評不解釋
以前信過 仲真係走去拎本聖經睇 越睇越唔對路
神愛世人 但上帝就會因為人犯少少錯就隨便殺人 老豆見個仔做錯唔會教而係直接殺 香港個d點算怪獸家長 係神面前濕濕碎啦 最記得舊約有條友因為射左d精落牆就俾上帝話佢係惡 殺撚左佢 痴撚線 咁我應該要死7749次

同埋你同我其實都係外邦人 上帝以前唔會俾佢嘅子民同我地接觸 接觸就係犯罪 即係話你地唔係親生仔啊 仲傻奸奸就去叫人天父爸爸 人地who fucking about u la

啊上帝仲成日食完飯無屎屙試探人 喂你唔係全知全能架咩 咁嘅話應該唔洗試就知條友咩料啦 明知佢會做仲試佢係咪叫陰9佢啊? 仲有條友多次俾先知說服佢改變主意 大哥你全知全能架 你諗野唔係應該最全面最正確架咩 俾個人類教返你做野改變你決定你羞唔羞家架?

最攞命係依加一個耶撚拎一本嘅聖經其實俾前人修改過好多次 再加鹽加醋再del走對當時耶教不利嘅內容 依加耶撚睇嘅根本就係以前當權者用黎操控信徒嘅改編小說 衰過哈利波特啊

其實仲有好多bugs廢事打 慢慢打j啦弟兄

其實神愛世人之外仲有係公義,罪的工價係死,所以其實本身唔洗死已經係出自愛,所以比起擊殺,神係希望求贖,而唔係要你後悔自己做錯既事,到新約書信就係教仔。

依個係聖經既解釋,再討論唔係問題,但係純反耶既說話就免啦

聖經既解釋係神只預定左部份人能夠得救
(參考加爾文主義)
一個全善既神,只係救部分既人
而睇住另一班人死
而全善既神會要人受連坐法
(現代社會都知呢樣係野蠻)
最緊要係全善既神一早預左你會食禁果
(參考墜落前預定論)

有錯再指正 岩岩先簡單睇加爾文主義同墜落前預定論咩黎
我睇既係加爾文主義強調神既救恩係比每一個人,但接受與否出自人,的確佢係話最後只有部份人得救,重點係自己想唔想去成為果部份
同埋你肯定係連坐法唔係眾人都有罪?如果BB仔我都唔知點計,但正常成長既邊個冇罪?
最後既禁果如果睇番加爾文既講法係人既本性所引至唔係,係預左但係冇得怪神

呢一忽忽咁睇係唔會明加爾文主爾講咩
因為佢出左名一環扣一環
你講接受與否來自人就已經唔明加爾文主義講緊咩啦
全然敗壞,咁又有邊個人能夠得救?
聖靈唔保守人又點得到救贖?
咁限定的代贖講左只為預定既人

簡單講你受到預定自然會有聖靈保守,就能夠信教
無預定既人會因為敗壞而不能信教

而人既本性點建會敗壞,參考原罪來源
再夾墜落前預定去睇

加爾文主義真係好複雜 但有一個點就係點解肯定自己唔係被預定?神可能真係救唔晒全世界,但係現實係自由意志的確會帶黎罪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞