根本聖經就係一本小說

281 回覆
732 Like 57 Dislike
兩年耶撚係到

你要搞清楚,你係討厭耶撚同教會

定係從骨子裡討厭耶教

我相信係前者多,因為我好少聽無神論者話討厭佛教

如果你好討厭耶教,不妨分享多d?

純粹因爲覺得佢明明係小説扮晒蟹定有其他原因?

如果係討厭耶撚,咁我明

因為佛教並冇所謂嘅神,佛教人唔會好似耶撚咁下下都話係神嘅旨意神嘅考驗。你班耶撚根本骨子裡就係脆弱,佛教靠嘅係自己多

利申:半個佛教徒
唔係講笑
我朋友個女朋友
食野前都話多謝神

唉屌 請食飯個個唔係神啊
留名
如果真係有神
呢個神比人嘅感覺就係好似一條友悶得滯整個樂園同啲玩具出嚟解悶
睇啲玩具自生自滅打生打死
得閒自己落場表明身份
做下戲派下膠開下外掛閃人
啲玩具就當你神咁拜
好過癮
如果真係有神
呢個神比人嘅感覺就係好似一條友悶得滯整個樂園同啲玩具出嚟解悶
睇啲玩具自生自滅打生打死
得閒自己落場表明身份
做下戲派下膠開下外掛閃人
啲玩具就當你神咁拜
好過癮

呢個係有一派學說係提倡呢個見解
就係神造完世界之後完全唔理
屌耶撚無睇內容都正皮
兩年耶撚係到

定係從骨子裡討厭耶教

如果係討厭耶撚,咁我明

因為佛教並冇所謂嘅神,佛教人唔會好似耶撚咁下下都話係神嘅旨意神嘅考驗。你班耶撚根本骨子裡就係脆弱,佛教靠嘅係自己多

咁點解耶教有所謂既神
骨子裡脆弱
就係黑人憎
垃圾宗教 sorry
其實可唔可以了解多少少先反,如果唔係好有五十歩笑百步既感覺 仲要比到耶撚有位入,一陣你都信埋就唔好啦

利申:工作關係經常接觸到宗教野,我非常尊重每一個宗教/神。不過唔會特登去敬拜佢或者奉承佢,因為我認為人既最終目標應該係要挑戰同超越神。

點為之了解?呢度邊個對聖經有了解?

宗教科要幾多分先算係了解??

btw 我反耶
未知生 焉知死

我無讀宗教,我唔了解啦

你個名

反耶可以有好多方法
其中一個就係用聖經矛盾位駁斥
但用常理批判都可以
用科學都得
所以唔明點解一定要熟聖經

唔一定要熟聖經或者教義既不過識多少少熟d就知己知彼姐
同埋討論宗教呢d噤撚主觀既野 抱住open minded心態 個人得著會多好多
啲玩具隻隻都咁聽話邊到有趣
咁大佬梗係要玩下野整到唔係個個都拜佢啦
信唔信佢都好
佢都係喺上面食緊花生呀傻仔
返緊工 簡單d講兩句

耶撚都係人,我自己就基督教,入面都有好有唔好
天主教我唔識得多,但我相信都係會有好有唔好

始終大家都係人

聖經始終係人寫,由教廷修編完之後,我真係唔會知個人點解會咁寫,教廷點解會咁編。
佢都只不過係還原史實姐,姦淫擄掠發生過佢咪寫落去

回覆某樓,我都唔記得係邊個回覆

舊約聖經你係可以叫上帝"怪獸家長",好公義 不憐憫,你犯左罪過左底線就要受制裁
新約先比較仁慈注重神愛世人呢個概念
我唔否應你講既野

點解上帝唔創造全善既人,消滅罪惡?

唔知你有無睇過美國隊長2?

如果咁做,同裡面既洞見計劃有d相似

上帝係比我左我地自由意志,唔選擇直接將我地變成聖人

而係等我地任意思考,即使做錯左,都會幫我地洗罪

紅字唔明,咁罪人洗唔洗落地獄

如果罪係錯,咁自由意志點解會包埋罪?
佢明知造左罪出黎有人會變成罪人,咁佢愛唔愛罪人?

另外,當佢由一開始就無創造罪既話,無人會有罪,都唔會有人覺得無罪係無自由,因為我地根本就唔會有呢個概念,唔會知有呢樣野
正如我地唔會話我地無得飛係唔自由
兩年耶撚係到

定係從骨子裡討厭耶教

如果係討厭耶撚,咁我明

咁點解耶教有所謂既神
骨子裡脆弱
就係黑人憎

因為你地個神set自由意志比人,但信其他教就係有罪
佛教有主張法本無法,只要有善心唔信佛都唔會有壞結果
簡單黎講呢個咁既教除咗阻礙人類科學進程同挑起戰亂之外,係冇對人類有其他貢獻既
不嬲都覺得耶教好撚野蠻
唔信佢就要落地獄
小家到 狗也不屌

利申:信佛

唔信佛死後係去邊架?

佛教係唔會講唔信我既後果會點,但相反耶教就成日話信者得救
我親戚個仔每次食飯都要感謝天父
餐飯唔係天父種畀你食架而係農夫辛苦種畀你食,咩春都感謝天父 痴撚線
希特拉是耶人
殺猶太人係為耶穌報仇
呢件事好多反耶義士都未聽過
信同唔信兩邊都要堅持呀
大佬喺上面食花生食得好過癮架
如果略為認真去審題 探討 其實樓主講既野都係好表面同膚淺

要知道 宗教 離唔開信仰 一個人 可以有信仰冇宗教 但如果有宗教 則一定有信仰

呢個亦係同哲學有非常深層次關係

至於耶教既影響力 現今的確係漸弱 但唔代表耶教已經失去存在意義 對好多人黎講 耶教帶到比佢地好多野 生存既意義 心靈既寄托

當你試圖去否定一信宗教既價值 冇意義之餘 亦刷不存在感 因為好多耶教既問題其實已經被討論幾千年 先至會令耶教愈黎愈少人信

而佛教係咪一定比耶教好 真係有佛性既人 唔會去執著要比較 放下 隨緣 立地成佛

你話人層次淺
你自己打咗成段嘢都唔見得深得去邊

要知道 宗教 離唔開信仰 一個人 可以有信仰冇宗教 但如果有宗教 則一定有信仰

至於耶教既影響力 現今的確係漸弱 但唔代表耶教已經失去存在意義 對好多人黎講 耶教帶到比佢地好多野 生存既意義 心靈既寄托

當你試圖去否定一信宗教既價值 冇意義之餘 亦刷不存在感 因為好多耶教既問題其實已經被討論幾千年 先至會令耶教愈黎愈少人信

而佛教係咪一定比耶教好 真係有佛性既人 唔會去執著要比較 放下 隨緣 立地成佛

宜家又無話要剷起呢個宗教,都係討論吓本經有咩問姐
仲有係人的確需要一宗教做心靈寄托/賦予人生存意義
,話比耶教知佢地信錯野咁咪改返啱,唔明有咩問題
如果因為人極度依賴某樣錯既野而唔去改正,人類唔會有進步

宜家又無話要剷起呢個宗教,都係討論吓本經有咩問
仲有人的確需要宗教做心靈寄托/賦予人生存意義
,話比耶教知佢地信錯野咁咪改返啱,唔明有咩問題
如果因為人極度依賴某樣錯既野而唔去改正,人類唔會有進步
https://youtu.be/-xfoHUI91Ig

有無人會有心機睇哂
佢評論d人連希伯來文既聖經舊約都未睇過就引用聖經既話語
好多野係翻譯果陣自行詮釋同修改
返緊工 簡單d講兩句

耶撚都係人,我自己就基督教,入面都有好有唔好
天主教我唔識得多,但我相信都係會有好有唔好

始終大家都係人

聖經始終係人寫,由教廷修編完之後,我真係唔會知個人點解會咁寫,教廷點解會咁編。
佢都只不過係還原史實姐,姦淫擄掠發生過佢咪寫落去

回覆某樓,我都唔記得係邊個回覆

舊約聖經你係可以叫上帝"怪獸家長",好公義 不憐憫,你犯左罪過左底線就要受制裁
新約先比較仁慈注重神愛世人呢個概念
我唔否應你講既野

點解上帝唔創造全善既人,消滅罪惡?

唔知你有無睇過美國隊長2?

如果咁做,同裡面既洞見計劃有d相似

上帝係比我左我地自由意志,唔選擇直接將我地變成聖人

而係等我地任意思考,即使做錯左,都會幫我地洗罪

紅字唔明,咁罪人洗唔洗落地獄

如果罪係錯,咁自由意志點解會包埋罪?
佢明知造左罪出黎有人會變成罪人,咁佢愛唔愛罪人?

另外,當佢由一開始就無創造罪既話,無人會有罪,都唔會有人覺得無罪係無自由,因為我地根本就唔會有呢個概念,唔會知有呢樣野
正如我地唔會話我地無得飛係唔自由

問題係假如一開始創造無罪既話,我地唔知係無自由姐,上帝知道我地係無自由嘛

至於上帝點解要允許撒旦存在,我到呢家都諗唔明
樓主你不如睇哂一本聖經先講野 你上面講嘅野聖經有解到 你連了解都未夠 唔好衝出黎柒
你可以選擇唔信但唔好去批評 一來你對呢個宗教一知半解 二來唔分聖經真偽但確實講嘅野都係導人向善 真係唔明你激動啲咩姐?

乜你見我好激動咩 上面第一篇我係有啲抱住潮文嘅心態來打 所以有關「阿門」同「北京填鴨」嘅言論其實真係咪認真,我喺度都要講句sorry。但下面有需要認真、理性討論嘅內容我相信我都夠理性

對呢個宗教嘅了解其實對個討論唔係最大嘅要點,但一個教徒嘅修養係人人都睇到嘅,我唔否認香港信耶穌嘅大多數係正常人,係好人,但同時,呢個社會都充斥住太多偽教徒/較極端嘅教徒
成日掛基督口邊,但背後壞事做盡嘅人唔少
上面都有講過,有人為左升職加薪而"信"耶穌

其實到今時今日即使證明到佢真係一本小說都冇用,因為你個信仰係唔會改變

我到依家集中批評嘅,一直都係果班上腦嘅基督徒同埋偽基督徒

其實教徒都係人姐 佢偽唔代表係本身個宗教有問題 加上信教歸根到底都係睇聖經 咁聖經冇教你做偽喎? 佢偽係自身嘅問題
再者 唔否認有啲信到過哂火 因為佢地冇諗過會嚇親人 佢地只係抱住好野就要分享嘅心態 咁講真 佢地開口埋口講感謝神 都總好過開口埋口屌人又抱怨 做人正面啲有錯咩? 好多時極端同跟足都係只差一線 係我眼中所謂極端係扭曲左聖經嘅原意
你話聖經係一本小說 咁真係好唔認同你講法 聖經其實有好多道理同真理你每睇一次都有唔到諗法 睇完係要思考 如果你話佢只係一本小說咁你嘅程度只係單單小朋友睇故事書嘅層面只係睇緊猶太人嘅歷史 佢嘅真理同做人嘅道理你睇唔到都冇睇過 如果佢只係一本小說唔會有咁多咩查經班 小說係唔會教到你咁多野 你只可以勉強話佢係一本哲學書

最煩既重點係成撚日出黎叫人信,乜撚野嘗試祈禱姐,唔信就係唔信咖啦,煩唔煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞