【直播】22/2/2017 11:00 立法會會議 - 財政預算案

359 回覆
1 Like 2 Dislike
我們不能因為某一財政年度的非經常性收入較高而輕言大幅增加經常性支出。情況就好比「打工仔」某年收到一筆大額的年終花紅時,會開心地增加一點消費,但不會因此而草率地作出長遠不能應付的財政承擔。

算唔算Block左派錢

雖然情感上我想多幾千蚊駛下,但派錢唔係一個應有既財政措施啦

我寧願佢儲錢都咪撚柒派

無錯,儲起有咩問題,最驚拎哂去派糖送錢俾腥港人/大陸搞到香港庫房無哂錢

其實庫房係大把錢
但水浸又如何
你派走哂,佢地就洗撚哂
唔係iphone就係旅行
幾千億流哂出外國咪又係on99

派錢派幾千億
每人派4,5萬?

當年派完 6千蚊後
Total 用左 360億
洗撚晒
之後個社會有冇進步過 ?
而家醫療開支一年到係 500億-600億
當年開支更低

我對於派唔派錢無咩所謂,只係提出果位巴打計錯數唧。
絕同認同與其派400億出黎,不如用黎搞好醫療,但同時要係教育著手,令到香港更加多醫護人才。
我們不能因為某一財政年度的非經常性收入較高而輕言大幅增加經常性支出。情況就好比「打工仔」某年收到一筆大額的年終花紅時,會開心地增加一點消費,但不會因此而草率地作出長遠不能應付的財政承擔。

算唔算Block左派錢

我寧願佢儲錢都咪撚柒派

無錯,儲起有咩問題,最驚拎哂去派糖送錢俾腥港人/大陸搞到香港庫房無哂錢

其實庫房係大把錢
但水浸又如何
你派走哂,佢地就洗撚哂

派錢派幾千億
每人派4,5萬?

當年派完 6千蚊後
洗撚晒
當年開支更低

唔派錢就會投放筆錢去醫療?你唔好咁on 9啦。

我寧願佢儲錢都咪撚柒派

其實庫房係大把錢
但水浸又如何
你派走哂,佢地就洗撚哂

派錢派幾千億
每人派4,5萬?

當年派完 6千蚊後
洗撚晒
當年開支更低

我對於派唔派錢無咩所謂,只係提出果位巴打計錯數唧。
絕同認同與其派400億出黎,不如用黎搞好醫療,但同時要係教育著手,令到香港更加多醫護人才。
但前提係,筆錢唔派真係會拎去做好醫療
叫得派錢都係 戇鳩鳩不事生產 嘅蝗蟲嚟啦

年年派俾咬老綜果班就真係不事生產+蝗蟲
香港都冇人用電車
Tesla GG
香港都冇人用電車

俾錢叫你買國產比亞迪
on 9, 派錢d錢係自己, 政府儲起佢即係共匪既錢,咁都好過派錢? 食撚左屎呀連登仔

你就真係食撚咗屎

筆錢留黎比共匪架傻鳩,你估你有份享受呀?柒頭皮
收番 地鐵 雷
200億發展體育

我真係多撚謝你呀
收番 地鐵 西隧
So far聽落未有太大問題
電動車免稅額:
-商用全免
-私家車上限$97500

打工仔唔比揸

算唔算Block左派錢

我寧願佢儲錢都咪撚柒派

其實庫房係大把錢
但水浸又如何
你派走哂,佢地就洗撚哂

派錢派幾千億
每人派4,5萬?

當年派完 6千蚊後
洗撚晒
當年開支更低

唔派錢你又覺得今日香港個社會有幾進步過 醫療咪又係一日衰過一日 派錢比我買保險去睇私家唔好?
唔知發生乜事
退返稅咪即係派錢

6000蚊派通街有鬼用咩
200億發展體育

我真係多撚謝你呀

拆左灣仔再起過佔左幾多億
講親派錢又世界大戰
年年都係果幾樣野
收番 地鐵 西隧

李卓仁果日出嚟話要求回購領匯喎
講親派錢又世界大戰

人不為己天誅地滅

算唔算Block左派錢

我寧願佢儲錢都咪撚柒派

其實庫房係大把錢
但水浸又如何
你派走哂,佢地就洗撚哂

派錢派幾千億
每人派4,5萬?

當年派完 6千蚊後
洗撚晒
當年開支更低

唔派錢你又覺得今日香港個社會有幾進步過 醫療咪又係一日衰過一日 派錢比我買保險去睇私家唔好?

派錢俾你買棺材最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞