電腦手機私隱基本教學

418 回覆
338 Like 7 Dislike
好複雜,要放工坐定定睇
其實某啲唔重要嘅account密碼短啲啲/無咁複雜都無所謂
最重要係唔好重複用
咁即使有acc出事都唔會影響其他acc

ID嗰度如果擔心就用啲throwaway mailbox
唔介意嘅就連username都可以用呢個keepass plugin産生埋
https://keepass.info/plugins.html#propwgen
thanks bro
password manager 個主密碼set咗100個位 每次入都好辛苦
email id 我有d強迫症好想改一樣 但又怕唔安全
vpn都揀得好辛苦 而家睇緊reddit的意見
可以試用用diceware 整password再自由變化
唔洗100個位咁長
我估你呢100個位唔係完全亂泥 去唔到100個位應有的entropy
救急啲嘢我仲未得閒寫,不過努力緊
準備721嘅人真係要小心自己私隱呀
終於成功理解2fa 同yubikey係咁嚟
類似hsbc登入果個一次性密碼咁 一直好好奇佢個原理 覺得好安全又好神奇
但你地會唔會係password manager到set 2fa
因為佢警告我如果無左2fa(例如唔見電話) 咁就神仙都救唔返 咁我咪所有密碼都無晒
而家download咗Authy但唔敢set
啱啱用咗樓主條link買nordvpn 多一個月 thanks
nordvpn 公司速度測試
before: 94/96
after: 90/92
返屋企再試下
我無嘢講。

唔好意思,阻一阻你。
[急救人入]野餐急救檢討
https://lih.kg/1323710
推薦lastpass+i瘋我用keepass做成百條200幾位亂碼做password,已經完全當鎖匙用
仲有,lastpass還有一個google OTP通用既自家otp好處可以backup係itune 帳號
你無發夢就用5個英文單詞拉
提提你 Lastpass喺幾年前比人hack過 仲要轉咗手 新嗰間公司聲譽好差 用Keepass好好多
Push
PUSH
幾年前既事,而且密碼庫被hack出來但依然破解唔到d庫既key=無野泄密左(除左可能係帳戶email address?)

而家所有password manager應該都係用緊同級encryption同salting,邊個都差唔多。

Lastpass可以跨平台同完全免費仲可以有限度授權share俾人地acc(可以set到俾人login acc但人地唔能夠手動copy你密碼)
Share係share你庫入面既acc+pw 自動填而人地可以唔知果個pw
不過lastpass最信得過都係係iphone 用faceid用唔敢用係安卓(仲有d後門品牌) win10用都要確保最新os已防毒同無木馬

我用緊keepass gen 密碼同login lastpass啊, 可以set到好撚鬼長個密碼然後faceid
佢比人hack過即係個database已經爆咗出街,依家暫時未hack到可能遲啲會hack到喎,你改晒堆密碼未?仲要無open source即係根本唔知佢有咩漏洞同保安程度係點

另外想問你Android有咩問題
strong post Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞