電腦手機私隱基本教學

418 回覆
338 Like 7 Dislike
太多 我諗100個得1個人會跟晒 同埋好多都唔明
不如講有咩要優先做左先 我淨係整左google map location history
Thanks 推一推
我唔解鎖 我無野講 我要見律師

strong post help push
睇晒,寫得好好
我又share下用緊嘅正嘢先,樓主可以comment吓

Brave瀏覽器: Mozilla (Firefox)創辦人新搞嘅chromium-based瀏覽器,電腦版自帶Ad-block, Tracker-block, Tor功能。手機版都有Ad-block, Tracker-block,網站load得快啲又慳電。因為chromium-based可以用返晒chrome嘅plugin,由chrome轉會其實唔難

Authy: 2FA程式,可以同時裝喺唔同裝置(e.g. 電話+電腦),有cloud backup幫你recover ac (optional)。好用過Google Authenticator 好多

Bitwarden: 都係Password manager,之前用Keepass實在頂唔順個UI。密碼庫存喺佢個Cloud (唔係人人啱)。勝在User friendly程度拍得住Lastpass同1password,個人用又唔駛錢

我覺得安全性同方便程度都係要取捨吓,我個人就唔追求極端安全性
你講嘅我都用過,不過諗諗吓加咁多嘢落去會越打越大篇就無寫咁詳細

Brave喺desktop嚟講算係一個唔上唔落嘅browser因為佢乜功能都無,得adblock,根本尊重私隱嘅人都用晒Firefox唔會用Brave,如果喺desktop要轉用Chromium嘅browser我會推薦Vivaldi,佢係以前Opera未比大陸收購之前嘅developer整嘅,所以理念同Opera相似,內置超多功能,其中一個好正嘅功能係可以將個tab bar位置改去左邊或右邊
(Firefox都可以用Tree Style Tab做到但比較麻煩)

Authy都幾好,最衰係係唔鍾意佢個UI同埋我得一部手機所以無用開

前日喺貼呢篇文章之後都有人問過我對呢類cloud password manager有咩睇法,其實我就覺得1password bitwarden enpass呢啲公司係信得過嘅,係唔知邊一間佢會突然比人hack又或者比人收購啫自從Lastpass事件之後就怕咗
呀寫漏咗 如果想喺手機用有adblock功能又快嘅browser咁Brave的確係幾好(尤其iOS嘅Brave真係超好用)因為Mobile Firefox真係幾慢 不過遲啲會有隻全新寫過嘅Fenix取代Mobile Firefox 希望到時多返人用Firefox啦

利申我係因為個人理念原因(除咗私隱理由之外仲有唔想比Chromium一家獨大)所以一定選擇Firefox+Gecko唔用其他browser
但Microsoft Edge, Vivaldi同Brave都係OK嘅
用草稿功能搞到回漏咗 sor
咁你用緊咩F2A app?
之前睇過Bitwarden好似可以自已host,不過我都係貪方便算

我都鍾意Opera,Vivaldi出咗都有試但對佢印象唔好,因為當時裝完del唔返,到而家1.0版仲喺我電腦廢事搞佢
未有Yubikey之前我就用開Microsoft Authenticator嘅,因為佢UI比較靚

我喺Vivaldi Technical Preview時已經用緊,覺得佢好好喎,仲要不停加新功能,對有好感,基本上因為某啲理由而唔用Firefox嘅人我會推薦用Vivaldi
其實樓主點解係絲打都識咁多咁深入既it野?,同埋睇你之前既post似係岩岩過英國既絲(似學生妹),因為第一次拍拖就係洋腸。但你又話要換身分證又似係80後。
定係你lihkg 有多人使用?
神post

好似唔見有for mac機,陣間search下絲打講果d software有冇mac版先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞