電腦手機私隱基本教學

418 回覆
338 Like 7 Dislike
2FA唔需要喺password manager度set嘢個喎,佢又唔係密碼
Authy有個好處係可以喺好多個device度sync埋,咁就唔怕你部手機唔見

另外,堆account喺你設定咗2FA之後會比個一次性嘅backup code你,如果因為手機唔喺手或唔見咗而無得用TOTP app嚟login嘅話可以用嗰堆backup code嚟login,所以唔洗擔心
嗰堆backup code你可以print出嚟/寫落張紙度/直接擺喺keepass度keep住
如果唔想比人hack電腦
1) 成部電話,就算強如iphone,如果你sim card冇加pin
插其他電話,一收sms就做乜都得
加左sim pin, 3次錯就Lock要Puk

2)whatapp如果冇加雙步驗證,又係非常之易crack
插去電腦
iphone 入過pw,一hr內可以用usb tools 去crack
https://mrmad.com.tw/enable-usb-restricted-mode

3)win7/10係開機runing下,可以用dum ram技術去破解bitlocker
用完記得關機,唔好save user id/pw係google acc

4)唔好所有acc同一pw
最近好多email,話知你pw
我自己iphone都比人係南京Login, 記得iphone開雙步
google acc就用google authenticator
呢幾年Lastpass聲譽已經好差
有open-source既bitwarden點解唔用不過你個人選擇我唔會阻止你
google 有冇快既proxy server plugin?
我係指password manager可以set 2fa雙重驗證 咁我打算用Authy做2 fa
但佢提醒我如果無2fa (例如我唔見咗個電話) 就再無辦法打開個password manager 咁樣咪好大獲

我想問用咗vpn其實係咪都一定會俾人check到 事關我先前玩嘅遊戲 好多人用vpn開分身 但都俾官方check到ban晒 而我用咗nord vpn後 都唔能夠上百度貼吧 停用咗先上到 但我vpn都只係選返香港地區 ......
主要講 windows 教學,其實只係維持係可以打機既方向
真係要安全根本唔應該死攬住 windows
我明啦
你enable咗2FA之後,嗰頁上面會有個"View Recovery Code",抄低條code佢
你如果無咗部手機嘅話可以嗰個recovery code嚟login一次。如果無咗手機又無埋recovery code就
驚就用多部手機login Authy做後備囉
其實我自己就建議用Yubikey做2FA嘅…手機你頂龍得兩部,Authy又未必安全,但Yubikey可以買多幾條(Bitwarden一個account可以配5條U2F key)又唔怕會有人hack到…不過喺Bitwarden用U2F要付費

其實VPN嘅IP嚟嚟去去都係嗰啲,喺以前私隱意識未有咁高嘅時候VPN被視為spammer先會用嘅衰嘢,所以好多server都會ban VPN IP,呢點無辦法避免。依家大陸堆server因為政治原因大部分VPN IP都ban晒,所以你一係唔好上,一係就裸體上
麻煩得閒推返721既post 上前
即係咁…用得Linux嘅人大部分人安全意識同埋科技知識都有返咁上下,而且用嘅人又少,我有無必要針對喺desktop嘅market share得嗰2%嘅OS做私隱教學呢…
況且要寫都由Linux專家即係你去寫好啲喎,我都係唔好獻醜啦
樓主今日咁早嘅
我將Authy個code放翻係pw manager入邊 睇嚟要抄低收埋佢
原來可以配多過一條U2F key 我仲擔心得一條唔見又係好麻煩
但要付費先用得 我睇下有無咁嘅必要先

原來係因為vpn ip俾人記底晒 咁我明白了

抱歉好多問題 "最好唔好用Lastpass之類嘅雲端服務,因為全部密碼都收埋喺佢個database度,你唔知佢會將啲資料點用。" bidwarden嘅雲端同lastpass嘅資料庫有咩分別 bitwarden技術上係咪都有能力睇晒我嘅login同pw 唯有係信佢間公司?
有無信得過 保証唔會讀取客戶資料嘅網絡空間 推介
google drive dropbox果d係咪都會睇你d data
即係2%就唔洗理?
其實你有無睇我講乜
咁鍾意寫咪你自己寫囉
咁你就唔好講到個2%唔洗理咁
再次唔該樓主
等我試用下sync.com
樓主唔好理佢了 佢唔係閱讀理解有問題就係無理取閙
留名繼續學野
跟樓主推薦買一個月pia係大陸試翻牆,以youtube 作為速度測試最底線,佢速度係過到的,好順唔lag
但一用黎download file,睇其他網就慢到pk

最搞笑係我係香港連香港server 試下,竟然連極都唔得
所以一個月後cut 硬
reddit都有幾個人問 hk server突然死晒
差唔多兩個星期了 官方講佢地仲修復緊
nord vpn hk server
pccw
before: 800/950mb
after: 150/160mb
試用第二天
PIA個HK server大概係喺兩個星期前死咗,仲要係喺Cloudflare server冧檔第二日開始
可能要轉轉server,Nord最煩係要自己試邊個server最快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞