電腦手機私隱基本教學

418 回覆
338 Like 7 Dislike
同埋bitwarden有以下特點
1:一人團隊 但肯聽人講去開發新功能 (詳細去睇佢個forum)當然難比得上公司形式既password manager啦...
2:用mircosoft azure server 好處係難比人針對式搞到server down(好多大公司都用azure)
3:可自host server 即係自己password自己保管唔驚azure有日比人hack出資料(機會都幾微) 但自host唔易 網上有教學既...
lm
用VPN嘅話就無問題
想問你有無睇個doc,去到依家2019年啲電腦CPU咁勁仲可以用埋GPU加速,就算係16位密碼連大細階同數字同符號都係勁唔安全喎更何況係8個位

仲有,搞咁多大細階同數字同符號最尾咪又係搞到自己難記,打又打得辛苦,用password manager就一勞永逸
你指喺Mac上?安全上應該無分別,但有咁多選擇無必要用Safari,功能又唔係好
我無野講
請教下
用緊pccw 個modem係華為
咁係咪就算用vpn同其他保安措施
華為都可以攞到我嘅資料 只要佢想嘅話
你認真睇多次
「咪用」可以有兩個意思
係Mac呀。 web browser 重要咩功能?
喺我認知內modem只係做轉換訊號嘅角色,用咗VPN之後連ISP都睇唔到嘅嘢我唔信佢會睇到,但詳細要請高手解答

不過如果係modem同router二合一就另計…所以先話唔好用modem內建嘅router
最基本就adblock 其他唔洗我講,你自己用吓Vivaldi就知樣樣嘢都可以自己set

不過我啱啱查咗話chromium browser喺mac勁食電,所以最好都係Firefox
你唔講我都無發現
安全唔該你轉晒 linux, bsd 個 D 啦
又嚟 Linux唔係萬能藥亦唔係你想像中咁安全
你講個 D 都唔係萬能藥
唔該晒巴打
留名繼續學野
https://arstechnica.com/information-technology/2019/06/new-vulnerabilities-may-let-hackers-remotely-sack-linux-and-freebsd-systems
唔該傳教就走去第二度,你鍾意用Linux係你嘅事亦無話唔得,我呢度係教人點保護自己私隱
全碟加密方為上策
因有機會留低pagefile/swap,可能會洩漏密匙,助攻已加密部分

唔會慢好多
宜家cpu大部分有AES加速,影響輕微
pish
幫推一下,希望大家安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞