與藍絲結盟!!屯門公園的啟發!!

624 回覆
3718 Like 24 Dislike
估唔到有人同我諗法一樣
尋日一見到勿摸活家禽,已經諗緊有無機會創造一啲撇開政治,以民生為中心嘅活動可以令黃藍兩邊暫時放下成見為自己嘅社區做啲嘢,尤其藍屍好多道德潔癖嘅師奶同亞嬸仲有晨運客,一定會好支持勿摸活家禽呢項善舉!我覺得其他區都可以效法下,理想嘅話甚至可以拉隴到一部分淺藍
我無嘢講!
睇左啲留言 我覺得遊行未有咁快推到
可以做啲治區 救民生 小活動先

即係屯公先 唔一定叫埋佢地join 但要令佢地知我有做

之後小活動就睇下巴打有冇咩意見啟發下
今次就由屯公起步,btw,我唔建d人直入入西九站主要原因係驚d人比城管扮黑社會拉過去搭洗頭鐵。
好正,可以喺西九龍地區派
屯公光復用咩手法光復?
如果用硬手段會有暴力形象 同埋藍絲首領又做新聞
再一齊爭取
放心,我估d 家禽應該收到風唔敢去,玩多幾次d呢d活動佢哋應該唔會咁明張目膽,再者就算佢哋真係喺度咪叫口號/靜坐阻住佢哋唱歌跳舞。唔係唔通真係打佢咩。

不過我覺得最大風險係某d機構可能混入黑社會真係打人模糊光復原意,需極度警惕。
係 怕鄉黑搞衰形象
同埋啲老人家太火滾又郁手
有得諗
我無野講 我要見律師 唔好兇我 我無野講
建立地區基本戰線係為未來選舉既唯一突破點
全民退保養得起父母同老左嘅自己唔想養依家啲廢老同廢中
講得好岩

我無野講
敵人既敵人就係
我覺得絕對有用
以我媽做例子 佢係極深藍加親中但同時亦係環保撚 6.9之後佢見到好多後生仔主動幫手執垃圾再分類 我再比圖佢睇撐警個日勁多垃圾 竟然令我媽軟化落黎 係極難得 雖然我媽冇支持我 但已經唔再開口埋口鬧 開始講其實班後生仔都有好有壞

所以我覺得用另類方法 絕對可以令佢地態度軟化 容易接受我地既想法!!!
拉一派打一派
我無野講
之前開咗個秒沈嘅post
大概係要文宣俾廢老知
香港唔啱廢老住,福利唔好,源頭係政府搞嘅,建制派全部支持打壓老人生活
老一輩on9嘅,成日覺得人係要俾政府管,同佢地講自由同公義嘥9氣
同豬講飼料先啱聽
https://lihkg.com/thread/1278539/page/1
本土優先~民生的議題好好拉淺藍的人過黎。甚至深藍的都可以用福利政策的相關議題入手

我無野講
光復上水有版你睇
跟本D廢老就唔會支持
已經有個 真建設派 搞緊你講既野
推,有冇tg
今次出去嘅真係要抱住和理非嘅心態,透過一啲小舉動,例如︰派下水,退熱貼之類比班平時無咩去遊行嘅人感受下我地年青人嘅友善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞