與藍絲結盟!!屯門公園的啟發!!

624 回覆
3718 Like 24 Dislike
首先請睇睇迪麗熱絲巴呢個 post:
[世紀大和解]我地終於得到藍絲認同
https://lihkg.com/thread/1283548/page/1

其實黃藍分歧,本質上只有一個範疇:政治

喺其他民生範疇,所有香港人原則上都應該同一立場。例如:

1. 點解屯門大媽咁討厭?
2. 點解無全民退保(保障廢老)?
3. 點解急症/專科門診要等咁耐(咩人睇最多醫生)?
4. 點解起人工島唔加生果金交通津貼綜援?
5. 點解公屋輪咁耐?
6. 點解樓價咁貴?

呢啲議題,如果無建制派長時間分化黃藍絲,其實絕大部分香港人立場可能大同小異。

藍絲最憎政治。我諗緊一個「政治放兩旁、藍黃為民生」嘅計劃。黃絲可唔可以搞大量文宣/長輩圖,甚至遊行集會,講明唔講政治,只爭取民生

中老年人成日覺得自己好重要。文宣甚至可以「坦誠」咁講,呢啲議題無佢哋支持唔得,所以黃絲年輕人懇求/邀請佢哋為自己、為民生發聲。再做盡啲,有部分長輩圖可以係出自「一群有反省嘅黃絲」,「而家只想講民生」(但當然唔係真)等等。

如果搞得成一個遊行(咩議題唔重要,但長者醫療可能最易搞),所有人都戴藍絲著淺色衫,但係向政府施壓,都幾得意。

齋係長輩圖攻勢做個開始都得!

呢個運動目的係:1) 減少兩方敵對範疇;2) 令大家有共同議題,可以打開話題;3) 大家如果有一定溝通,就算建制不斷分化,佢哋部份人屌年輕人都可能無咁大力;4) 呢啲民生問題其實都值得 address。

行唔行得通?

今次反送中連理念懸殊嘅和理非同勇武都互相體諒,我就唔信搞呢班思想單純嘅藍絲唔惦!

純拋磚,有無得諗?
我無嘢講
快咗啲 人哋仲係黃屍黃屍咁叫
可以文宣洗下腦先,但真正大和解冇咁快

==================
大家記得善用Blockchain 永久backup重要資料
【網絡安全】如何匿名免費咁放資料上Ethereum Blockchain測試網絡
https://lih.kg/1282498
我無野講
黃藍短暫結盟
我無野講
Connected
屯門呀叔呀伯實唔會讚成
實會講: 我都幾歳人, 唱下歌,跳下舞,係咪唔得先!
係呀,文宣做開始,要大和解其實好難,有啲根本係代溝、價值觀嘅問題,但起碼可以有限度減少敵人,打開話題。
可以展示我哋其實都好重民生,真正為港出聲,真建制
我冇野講
我無野講
我冇野講
對事不對人
我冇嘢講
應該可能吸到啲有少少腦嘅
最重要有第一步,之後一步一步上啦
支持死黃屍爭取改善民生 屌走保皇狗
我冇嘢講
其實由民生攻返入去不嬲都有得諗
淺藍班友最講利益
同佢地溝通要用佢地嘅語言乜都用利益去說服
啲道德 理念全部唔好提
我無嘢講
我要見律師
我唔解鎖電話
我唔簽任何文件
我唔舒服要去醫院
唔好凶我
我要睇你委任證同編號投訴你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞