[扮工]番工好得閒冇野做既一齊入黎傾計喇 6

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
好耐冇睇英文書

拎本clash of civilizations返睇同開始睇imagined communities
仲有一個鐘放飯

我食2點

唔想食野

已經食完
預備午睡

咁早!!
好耐冇睇英文書

拎本clash of civilizations返睇同開始睇imagined communities

喺公司可以找住本書睇咁正?
我ebook咋 間中仲要扮打字

我都有但未收到張醫療卡

我公司一年得5日 SL 係咪ON9..

同你一撚樣咁慘
一年六日 ONL9

我都係六日

咁請多過6日會點

扣人工,No paid sick leave

更正
no pay/ unpaid

6日SL 多左就no pay
好耐冇睇英文書

喺公司可以找住本書睇咁正?
我ebook咋 間中仲要扮打字

返工唔得啦
倒數8日 就可以放返半個月假

半個月假去邊度爽啊

有半個月我會返英國

去轉歐洲

PLAN 左同女朋友去澳洲玩返2個星期先
岩岩比MANAGER 捉左入去執埋D手尾, 提埋佢遲d有機會合作再順手提埋佢寫份reference letter 寫靚仔d
仲有一個鐘放飯

我食2點

唔想食野

已經食完
預備午睡

咁早!!

周身都唔聚財
返左新工第三個week
日日由返工坐到收工
Hi 各位
好悶呀, 有無人番工會睇ebook?
有咩好推介

我都想知 啱啱睇完Ted talk

我睇緊grey 好驚d日本同事知我睇緊咩

grey d 字會唔會好深?
我怕睇唔明D 英文
D 情慾場口英文好少見

我覺得 D 情慾場口英文真係要查字典
同埋我覺得中文可能好睇過英文,英文描述得好唔浪漫,幻想唔到
不過我都會堅持 唔睇就真係冇野睇
返左新工第三個week
日日由返工坐到收工

咁正?你份工係做咩架?
雖然我份工都好hea,不過新番工頭1個月都幾多野做
返左新工第三個week
日日由返工坐到收工

I know that feel.
有時坐到好尷尬 個個做緊野自己坐係度

我都係六日

咁請多過6日會點

扣人工,No paid sick leave

你咪算好囉有SL, 我做過有間人工入面$500 係勤工,請一日 SL就成個$500 冇左,焗住你要用AL

咁撚恐怖??
合法架?勞工法例有冇病假規條?真心唔知

我都想知,記憶中好似話一個月有2日sl架喎?
不過佢地會話你簽合約個時都知一年得5日既喇

我而家做梗個間就一個月得一日囉

其實好似好多人都唔係好清楚勞工法例

僱員按連續性合約受僱,如同時符合以下資格,便可領取疾病津貼
1. 病假不少於連續 4 天(除懷孕僱員因產前檢查、產後治療或流產而缺勤,在這些情況下,如符合下述的規定,每一天病假均可享有疾病津貼)
2. 僱員能夠出示適當的醫生證明書(見下文「有薪病假的類別」部分);及
3. 僱員已累積足夠的有薪病假(見下文「有薪病假的累積方法」及「有薪病假
的類別」部分)。

僱員在下列情況不可享有疾病津貼:
• 如僱主辦有經衛生署署長認可的醫療計劃,僱員無合理解釋,拒絕接受醫療
計劃下的公司醫生診治或不聽從該等醫生的指導。(如僱主所經辦的認可醫療
計劃沒有涵蓋某一醫療系統的治療,則僱員仍可選擇向該沒有被涵蓋的醫療
系統下的任何註冊醫生、註冊中醫或註冊牙醫求診);
• 病假適逢法定假日而僱員可享有該假日薪酬;或
• 僱員因工受傷,根據《僱員補償條例》,可獲得補償。

有薪病假的累積方法
僱員按連續性合約受僱,在最初受僱的 12 個月內每服務滿 1 個月,便可累積 2
天有薪病假;之後每服務滿 1 個月可累積 4 天。有薪病假可在整個受僱期間持續
累積,但在任何時間不得超過 120 天。

有薪病假的類別
有薪病假可分爲第 1 類及第 2 類。第 1 類病假最多可累積 36 天,36 天以外的
病假應撥入第 2 類,第 2 類病假最多可累積 84 天。
類別
可累積的
病假日
總日數
放取累積有薪病假日的條件
第 1 類 36日
• 有註冊醫生、註冊中醫或註冊牙醫簽發的醫生證
明書*
第 2 類 84日
• 放取的病假日數超過第 1 類病假的尚餘日數
• 如僱主提出要求,須出示由僱員在醫院門診部或
留院時為他診治的註冊醫生、註冊中醫或註冊牙
醫所簽發的醫生證明書*;如僱主提出要求,亦
須提交該證明書的簽發者所作過的診斷及治療
的簡略紀錄
*醫生證明書須指明僱員不適宜工作的日數,及導致該僱員不適宜工作的疾病或
損傷性質。

利申: hr 垃圾hd
見你地講一年有幾多幾多SL
我0SL 無醫療褔利 7AL
有無人慘過我
Hi 各位
好悶呀, 有無人番工會睇ebook?
有咩好推介

我都想知 啱啱睇完Ted talk

我睇緊grey 好驚d日本同事知我睇緊咩

grey d 字會唔會好深?
我怕睇唔明D 英文
D 情慾場口英文好少見

我覺得 D 情慾場口英文真係要查字典
同埋我覺得中文可能好睇過英文,英文描述得好唔浪漫,幻想唔到
不過我都會堅持 唔睇就真係冇野睇

你有無睇過before I go to sleep? 真心正
Grey 我真係無興趣. 睇戲都覺得好悶.
書其實係咪正常好多?
有無人慘過我

無可能無SL 架喎
有無人慘過我

無可能無SL 架喎

冇sl
仲有一個鐘放飯

我食2點

me 2:30

我偷偷早半個鐘

梗係啦,咁晏食雖然食到tea係平d但好餓
倒數8日 就可以放返半個月假

半個月假去邊度爽啊

有半個月我會返英國

去轉歐洲

PLAN 左同女朋友去澳洲玩返2個星期先
岩岩比MANAGER 捉左入去執埋D手尾, 提埋佢遲d有機會合作再順手提埋佢寫份reference letter 寫靚仔d

你個manager咁好人
有無人慘過我

無可能無SL 架喎

冇sl

無錯
Sick leave 係no pay
香港既勞工法例同奴隸法冇分別
有無人慘過我

無可能無SL 架喎

有同事前幾日去見工真係有公司唔比SL
尋日阿姐叫我做傳聲筒做高層磨心
我決定cc全世界開心share保平安
有無人慘過我

咩工啊唔係嘛
返左新工第三個week
日日由返工坐到收工

咁正?你份工係做咩架?
雖然我份工都好hea,不過新番工頭1個月都幾多野做

做finance and admin assistant
但唔知點解冇數比我入
仲要大緊肚,價值係0咁
返左新工第三個week
日日由返工坐到收工

I know that feel.
有時坐到好尷尬 個個做緊野自己坐係度

exactly!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞