621 部署建議,入嚟討論,搵到方向好重要。

1267 回覆
1697 Like 8 Dislike
喺另一個post討論過,聽咗一啲意見,決定開post同所有人傾下。

當日犬隻們應該會收斂,所以我哋唔可以畀佢哋有機會攞返同情分。

個人愚見,因有明日大愚,地點應該喺返立會,而抗爭方式不宜過於激烈,同犬隻有太大對比

我建議可以唔同嘅plan,睇餸食飯,gear一定準備好。如犬隻同612一樣咁仆街就緊係盡全力。但如佢哋放軟手腳扮嘢搏同情,我哋或者可以用人鏈,一齊咁迫入去立會,如果佢哋出手先輿論就會企喺我哋個邊。但前提一定要夠多人一齊進迫佢哋嘅防線,我哋嘅目的係中止個會,你唔回應我哋嘅訴求,其他嘅法案唔撚洗指意平安咁傾。

希望我哋個升級理念係:

你完全唔理我哋嘅訴求
我哋嘅不合作運動就等於拖垮你所有大嘅法案

我明知你可能今屆最大任務就係要過明日大嶼
要着手追擊呢一件事

現階段三罷多唔多人回應唔敢肯定,組織不合作運動亦需要時間匯聚更多人去響應。我嘅擔心只有一個,如果以上2樣嘢做得唔夠徹底,會令士氣下降。

621既然要行動升級,就一定要中要害,而家我哋需要明確嘅行動目標,先至可以令更多人響應。倒不如順勢破壞佢哋想推嘅法案,阻礙班柒頭搶錢。原因除咗未回應嘅訴求,明日大愚都係賣港嘅另一種手法。以前就係因為大家都無好積極咁抗議,經過惡法一役,香港人係時候積極企出嚟反對,唔好再畀人蠶食我哋嘅屋企。

咁樣嘅話,感覺就好似民智已開,唔會再畀呢個政府踐踏我哋嘅權利。

策略:

推防線之前要確保所有傳媒鏡頭都對住戰線,我哋都可以搵人影著。用人鏈,淨係迫,唔好有手部或多餘身體動作。

另外義士一定要救,用咩方法都好都一定要還佢哋一個清白。同時我哋要睇住個勢,keep住民意同民氣,場杖就會打得持久啲、有利啲。勇武係我哋嘅大絕,必須要儲氣先夠殺傷力。我哋要keep到畀佢哋每次出手都係「順民意」,先唔會令佢哋陷於不義之地。

大家請一齊討論,畀下意見。
推到有討論
我都開左post
唔介意轉黎呢邊一齊討論
Push

棉花濕水戰略?
我都係咁諗,所以先有呢個諗法。
你覺得我嘅建議可行嗎?
先寫當日準備俾大家:
因為當日係升級行動 未知對家會點處理
所以一定要齊三樣
頭盔 (安全帽、電單車盔比較好)
面罩 (3200 [豬咀]比較好, n95未必防到催淚)
眼罩 (泳鏡、潛鏡、3m眼罩*)會建議有膠邊啜住皮膚嘅
* 3m 眼罩+3200 係眼底會有條隙,大家考慮有冇更好嘅alternatives
係隔離po 有講到物資站係行動時會短缺,希望防具可以多自備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞