沈陣營第二百三十期 - 諾查丹馬沈 - 2019《沽世紀》

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
師父又著
錢錢錢後燈左成千點
睇下企唔企得穩先
名符其實千升,今日千升唔出奇,港股落後左好耐
臨門一腳又奶野
善忘的港豬 訓多幾覺唔記得啦
沈振盈:不宜進取 逢高做淡06月17日(一)

6月份市況繼續波動,第一個星期仍只是低位反覆徘徊,到了上周初,本來出現反彈,但到了星期三,形勢急轉直下,因「逃犯條例」而帶來的政治衝擊,愈來愈激化,導致市場出現震盪,恒指更一度跌至26,800水平。

由於市場上充斥着多項不明朗因素,從本地到外圍,從政治到基本因素,皆出現利淡因素的發酵,後市走勢實不容樂觀。

若從技術走勢分析,就算短線出現反彈,向上的阻力位也不會很高,大約27,500至27,700區間。而向下的支持位,初步參考26,700,若然下破就會出現較急的跌勢,不排除要下試去年的低位24,540。

若以玄學角度,本周的日子傾向利淡為主,投資者不宜過分進取,反而應該逢高做淡為主。

本周每日的股市走勢預測:

周一(乙酉日):天干屬木地支屬金,金剋木之局,市況波動。

周二(丙戌日):天干屬火地支屬土,火生土之局,大幅下跌。

周三(丁亥日):天干屬火地支屬水,水火交戰之局,先跌後反彈。

周四(戊子日):天干屬土地支屬水,土剋水之局,反覆靠穩。

周五(己丑日):天干地支皆屬土,全土之局,市況反覆下跌。

訊匯證券行政總裁 沈振盈(作者為註冊持牌人士)
舞上舞落啫,由貿易戰開始到目前,純講大市其實冇乜點跌,如果解釋嘅話夾硬話個市覺得影響唔大,可以搵返貿易戰開始日子睇
大家重記唔記得上年班仆街玩電話個次
3日就升咗成2千點

諗返起都嬲
想問下有無師兄做過fact check
cfu D五行解說係咪consistent?
點解水火交戰就係先跌後反彈
師父是FACT, 神力已CHECK
師傅早晨\|/
資金顯著入場,睇勢頭呢一波上29000有可能,唔通市場預期貿易戰傾得掂?
之前買咗少少妖才,應該搵到餐M記加大
當之後個個咁諗,又可以走
有冇諗過, 首先係有師父既fact, 之後先check到五行?
清晒先黎升
又或者預期玩拖,炒幾個月先講嗰隻
儲7500算 唔同佢磨
弟子好想跟cfu學野
但我發覺常人最多理解相生就係,相剋就唔好
係cfu咁神,可以係五行之中搵埋先跌後反彈,跌得黎又要大幅下跌
完全進入左Howard Marks所講既第二層思維
弟子不才,仲要多加學習
\|/
CLS 夾死淡友
多維度思考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞