沈陣營第二百三十期 - 諾查丹馬沈 - 2019《沽世紀》

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
唔洗等啦
抄保狗黨名單上去就得
泛民都可以有人突然失蹤
唔睇好共享工作間,好ge寫字樓越做越貴,因為大公司聚埋一齊,你係蓮卡佛會唔會想隔離係日本城?相反劏場越做越差同樣道理
等睇葉瘤點投,建制係咪全部歸隊
特登畫條下影?
唔一樣,商場要顧客行得舒服,有檔次,寫字樓唔係需要賣嘢參觀,租金主要考慮因素之一,其次係派頭,會議室其實唔經常用,由其細公司,共用會議室可以慳皮,兼且唔使打掃,煲水阿支阿咗,喺商業大廈,設施點都好過租工廠大廈做office,我覺得有得做,出年業績咪睇吓啱唔啱
282 半個月升左2倍
師傅早晨\|/
人心虛怯,持觀望態度,大市有排磨
認同樓王
成日覺得見底
唔上唔落
唔知等乜
豬20
技術上係應該有一波反彈,不過呢兩星期嘅送中條例嚇怕好多人,要等回復平靜哂先入市,順便等G20會後情況
開公司嗰陣有睇過 the desk係開放式 我最唔鍾意呢啲 講個電話都俾人聽到哂
一間房有枱嘅地方係private 其他所有嘢出面share 以我見呢個先係比較主流嘅模式

同埋開得start up最concern嘅好多時唔係個空間 係其他service
最基本租房+秘書服務+轉介銀行開戶呢啲一條龍做哂 入去租嘅人淨係需要做好佢創業嘅idea 咁先有市場
呢啲the desk唔見有

同埋如果冇房 申請商業戶口 銀行又會好多geegut

the desk有少少慨念上錯咗 與其話「工作間」 更貼近嘅講法只係圖書館自修室
當然實際使用同後期有冇其他改革我就唔清楚 但牌面係唔太吸引到start up

Location都有輸蝕 港島區 貴得嚟又唔係行行都啱
入廁格自縊啦
比條lan線佢
\|/
渣ga
鏟sir
信報 英眼狙擊: 解困非朝夕之事 單買港股屬不智

星期日傍晚筆者到了會展出席講座,現場觀眾數目竟然過百,說明氛圍再差,亦總會有班人熱中於投資。難得有捧場客,講得特別起勁,希望他們滿意,沒有失望而回。可是,社交媒體上的回應所見,不少人認為現時不應該再教人投資,股災、樓災將至。這班人真正的心意是發災難財,低位買入,然後神奇地市道恢復,從此解決一生人的財務問題。這個如意算盤恐怕永遠打不響,假如出現樓災、股災,肯定是利豐(00494)、思捷(00330)式一沉不起,屆時買唔買根本無所謂,因為根本無得升。

近期局勢是一個覺醒,假如個人福祉要與特首表現掛鈎的話,那麼就真的很絕望。工作、身家性命財產全部放在香港,風險只會愈來愈高,今次僥幸未有出現大舉破壞價值的現象,難保下次不會,風險已經浮現,還是維持原狀,不聞不問,5至10年之後,牽涉的注碼將更大,不幸出事就更難翻身。

普羅市民欠缺資產配置的概念,追求鋪鋪贏,於是投資舉步維艱,無法踏出第一步,又或者遇上一兩個挫折就卻步,知難而退,不敢迎難而上。可是不肯嘗試,從失敗中累積經驗,就永遠不會成功,最終將幸福押注香港,非常冒險。

要解決一個困局,往往並非一朝一夕。以筆者為例,早於2012年便逐漸加大在海外市場的投資比重,到今時今日,才有條件不必擔心港股的表現。最初在海外市場操作,絕對不是一帆風順,2014年long short失利,更是整個操盤生涯中最大污點,以相對表現計是從來未試過的差勁。

如果當時放棄,便會一世與一般中港基金無異,沒有今時今日的彈性。由於聯繫滙率的關係,港元利率是有波動的風險。另一方面,過去10年走勢證明,香港上市公司包括中資股在內,整體表現是不及海外,可能是迷戀磚頭的文化,受制於重資產模式,增長速度不快,亦可能是內地帶有計劃經濟的政策特色所致。港股本來就不夠勁,把雞蛋放在這一籃子裏是相當不智的。

豐盛金融資產管理董事

(編者按:黃國英最新著作《英眼狙擊──迎風破浪》現已發售)
以為佢去遊行,原來賺外快
佢用資產配置行動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞