沈陣營第二百三十期 - 諾查丹馬沈 - 2019《沽世紀》

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
支共怕香港嘅意識形態傳入廣州、深圳呢啲城市,其實話洗腦全部變豬唔啱,係就唔使搞訊息過濾,精心比啲嘢你睇,只不過係怯,冇香港人例如我嘅攬炒精神啫 大家夠膽攬炒佢就冇計可施
識推一定係推自己老頂去死
樓價已經係死症
冧市有無得諗
報紙D料關於醫院個部分唔知真定假
--------------------
(星島日報報道)反修例示威者引發「金鐘暴動」,警方被逼武力驅散,仇警情緒似已瀰漫全城,除有近三百名警員的私隱被公開欺凌,昨晨一名警員停泊在沙田一公屋商場的座駕,疑遭人擲磚頭擊碎車窗,由於該車擋風玻璃貼有「警察體育遊樂會」標誌,不排除狂徒是衝着警隊而來;另有公立醫院醫護人員大罵駐院警員是「狗」,更有警員查問傷者資料時,護士不但拒絕合作,又建議「用鼻索」。

警方於本月十二日在金鐘動用武力平亂,拘捕一批示威者,並將事件定性為「暴動」,令社會引發自一四年佔領行動以來最強烈的仇警情緒,警員成眾矢之的,不但遭網上欺凌辱罵,更有警員座駕被人砸毀。

昨晨約十時,一名保安員巡經沙田禾輋邨商場停車場,發現一輛停泊上址的私家車,右前座車窗被擊毀,遂致電報案,警員到場調查,發現被毀私家車車廂內除滿布玻璃碎,更遺下一塊磚頭,翻查閉路電視片段後,發現一名穿黑衣男子從外擲磚所致,又發現該車擋風玻璃張貼了「PSRC(警察體育遊樂會)」標誌,查問獲悉該車是一名駐守將軍澳警署休班警員的座駕,警方列刑事毀壞案,沙田警區刑事調查隊第七隊接手調查,並追緝涉案人士。

消息稱,由於近日涉及仇警的事件頻生,如有近三百名參與金鐘平亂的警員,被網民「起底」和留言辱罵,昨日再有警員的座駕遭破壞,有警員呼籲同袍,暫時將私人座駕上張貼的「警察體育遊樂會」和「警官會所」等涉及警隊的標誌移除,以免遭人惡意破壞。

另有警員訴苦說,前日傍晚六時許,九龍某公立醫院一名醫生和一名護士,向駐守醫院急症室警崗的警員表示:「你哋唔應該喺呢度,你哋行返出去,因為你哋係狗!」警員詢問為何罵他,兩人一言不發離去。據了解,該名警員受辱下班後,接替其崗位當夜更的警員又遭受侮辱,該警員因一宗被毆打案件,向急症室分流站護士查詢受傷入院人士身處的位置,不料對方拒絕配合,更建議「用鼻索」自行尋找,暗諷警員是狗。
星島
不願面對姐
大陸政府幾時有科水過黎

我點睇都係我地科水上去多
由以前籌款救災到依家工程都係中資做
廢老根本係一班弱智既生物, 只要你識得同佢地溝通
你叫佢信你係耶穌都得
長輩圖反攻其實係一個好好既示例
而家呢之和理非非攪返好件事,我哋香港抗爭得嚟都係有秩序,有素質嘅,阿爺無位可以入到
無兄果然係智囊嚟
放假介紹下好書俾沈門兄弟睇
1. 君王論 (Machiavelli)
2. A Theory of Justice (John Rawls)
3. 思想錄 (Blaise Pascal)
乜水
睇咩書關你事
洗唔洗咁串
無,見太多生面口,出吓聲,以後都唔會覆你哋,無謂嘥氣,係咁。
經過呢幾日嘅事,睇市似乎人心虛怯,逢高減持
之前樓王推薦個本書 Mastering the Market Cycle 個作者有嘢講

Howard Marks:今次個市唔同咗,
https://lih.kg/1234572
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞