沈陣營第二百三十期 - 諾查丹馬沈 - 2019《沽世紀》

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
家吓華為、中興及相關上下游產業收縮可能引發深圳樓價危機,失業率高升,唔處理斷供問題波及金融及銀行系統,大印銀紙搞基建頂住先似乎唯一選項
又要香港輸血了
師父又贏
逢高加沽
通過呢幾日嘅事,我先發覺支共靠香港活命,唔怪得之前無時無刻想搞另一個香港出,但我肯定never做到
老實講,華為之前主力 sell 外國,佢嘅系統只要有 Google 服務,就夠做

但喺大陸冇 Google,所以唔同手機牌子都有大量不同嘅服務、聲控、ai、生態等等,你睇小米、oppo 係好多好貼心嘅app,如果唔係有監控嘅話係會心動

所以華為要sell 內需,只能sell 愛國,佢哋唔會夠其他牌子做嘅,政府出手另計
香港係冇得複製
仲要係一個極權政府,點整都唔會似樣,個思考方向一開始就唔對路
冇用過唔評論,不過HTC以前我用過,都唔差,但點都好,離唔開Android嘅eco system,呢樣好難自己另起爐灶抗衡
喺手機app 方面,大陸雖然係抄,但真係進化得幾好
nowtv 宋立功、田北辰都話依壇嘢係柒婆自己搞,話有一個更深嘅矛盾,就係林鄭推依樣嘢,北京支持,然後宜家瀨嘢,咁之後再有特首推政策,北京仲應唔應該支持?
咪同中共攪高科技野一樣
一味想快
抄個樣抄個框就算
無心機研發
件產品可能可以上市頂得一陣
但大大個弱點露出等俾人攻擊
龍和道、夏愨道重開,和平散去,我覺得係進化咗,其實郁到錢,郁到核心價值,隨時可以叫到過百萬人出返嚟
同意
正如我所講,支鬼企業cash flow出現問題,息冚息都做唔到,呢幾年大力發展送中業務嘅銀行,由其規模細嘅注意
呢一次運動顯示成個population既進步好大, 同五年前真係升左幾個呢
當然亦都係因為少左本土狗o係度搞事

呢單野香港人學識左一件好重要既事: 抗爭係講創意, 唔係齋鬥力, 鬥力唔會有人鬥得過共產黨
越大既機器, 罩門弱點越多, 要靈活咁攻佢既弱點, 無論係香港一個制度系統咁複雜既城市, 或者老共一個咁龐大咁複雜既國家機器, 都係滿身空隙弱點.

而夾縫中生存游刄, 其實就係香港人既看家本領黎. 要好好發揮香港人既靈活, 玩撚到個政府殘
長輩圖攻勢真心攻陷左大量中立人士同親建制人士

黃埔個個屌鼠王芬出賣街坊
升得咁少
今日幾份報紙頭版

仲要急回
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞