[IVE]香港專業教育學院2019新生入門攻略(1)黑警死全家

860 回覆
68 Like 6 Dislike
差啲中伏 多謝哂巴打
如果讀SE 係咪去青衣好啲
青衣IVE 對我黎講都算遠
最近既係柴灣IVE
幫豬隊友做埋佢地個份
咁我都係讀SE 啦
唔該哂巴打
SE都派Year 2就係佢廢啦
我依家講緊SE之外果啲因為課綱問題係絕對無可能攞到AS II offer
我都係非se人,得city cs yr 2 offer
出年一齊讀喎
註冊咗未
未,呢排返工,前日先upload transcript上admission system,個status仲未轉condition met 。

Send左email去city提個admission office幫我轉。
我未upload transcript添
快啲upload,記得email埋學校提佢轉status
我都淆淆地
點解好似搵極都搵唔到讀依科既人
大概讀啲咩 chur?
Gsd都有勁人
每班三到四個左右
早啲堆勁人堆
早啲唔使對住豬隊友

Se 都有豬對友
我中同佢sem2有科assignment
一個人做哂

建議你做決定之前去tg 問下
有冇師兄係讀呢兩科
再比較一下
你鍾意邊科
同對邊科有興趣啲
好過喺度聽我哋up
五成理科、三成半文科、之後電腦嘢
住左一定會後悔
tg link係咪上面個條
想升讀ugc degree
一定係讀 bse,仲一定要係MH讀

點解?
1.相比其他engineering,bse 好撚易讀
2. 師資優良
3.升u 率高,呢科升u 唔一定係bse,有關environmental , energy , sustainable 個的科都可以報,同佢地都好樂意收我地,特別係ust.
4.有攞電B牌資格

到有關出嚟做野啦,
做sub con,main con ,咩柒都好啦,fg都有15k up

所以,
讀ive 一定係讀bse,仲埋一定係揀MH campus
想問下 如果sem2炒左果科 成績表顯示F左
咁當sem5 retake返 拎左B
呢科會係sem2到顯示新分數B
定係sem2都係顯示F 然後再係sem5到顯示返呢科B?
Sem4會變B
Sem5
唔該曬師兄
睇你點定義啦
入得se都想入cs
如果你覺得升到就得咁無野講
現在SE排名 TY>LWL>CW>Other
講多句 非TY SE想入City CS Yr3
Sem4 cgpa 至少3.85左右
唔係架
我最初讀SE係for搵工
但無奈gpa太高
3間u都有offer
最後逼住要讀City CS year3
師兄好勁
你喺IVE CGPA幾多?
有冇貼士比吓小弟? 想入City CS
利申 IVE SE YEAR1 而家CGPA3.85
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞