[IVE]香港專業教育學院2019新生入門攻略(1)黑警死全家

860 回覆
68 Like 6 Dislike
第一次知原來21歲就可以報,因為佢個網全部都話要咩基礎文憑/5條2
但唔讀FD直接HD會唔會話好難跟進度?
定其實冇乜關係
另外照你咁講如果數底差,得翻社工揀?
因為我聽人講工程係最易搵到工
咁請問知唔知商科Hd對出黎翻工有冇幫助?定好難搵工
我見工程同It係最多人話易搵工/有用
但我自己數理差好驚讀唔掂
比較偏向商科零售,但又驚讀出黎完全冇用,變左垃圾
講真讀完商科HD出黎都係做文員仔,sales,
你以為真係俾間公司你管理咩
工程同IT都叫做專業少少,
點都好過讀商科呢類吹水科

出黎做野你就明白,擁有專業同少人識既能力先至維持到自己既價值
明白你嘅睇法,所以好想知道工程嘅數學需求大唔大?
或者咁講,中學數學考得2係咪基本上冇可能讀得掂
因為我亦有見過人話易過中學好多,就算文科底都可以handle
商科畢業同中六畢業出黎做文員仔,個薪金分別大唔大?我自己搵緊12k-13k
我會考數學得e去讀工程HD都畢到業,其實唔太難
測驗考試大部份計數題都俾埋公式你,
你上堂留心聽書就識代番堆數字入去督計數機就搞掂

利申:其實我計數機都唔係幾識用
咁聽你講數學差都唔太驚
咁想問下你係讀工程邊一科?可唔可以講下大約讀啲咩?
同埋你出到黎搵咩工?
我自己睇好電腦及電子工程HD,呢科數學要求高?搵到食?
9月hd year1 想搞政府資助但未有學生證點算?用學費單ok?
我讀bse,風火水電咩都讀少少,
讀完又有得拎電工B牌,
有牌出黎做物管工程部好輕鬆,
出面根本只係請個電牌,個人只係贈品
所以有牌之後係工搵你,唔係你搵工
Sorry bse係咪即係屋宇裝備工程學高級文憑?
我啱先爬過啲post話呢科係偏向概念/背嘢比較多?反而數學算少?英文會唔會好深奧
有個牌係咪入政府部門都會易啲,
同埋若果入你所講嘅物管個行 起薪會有幾多?唔該曬
肯講普選未
其實IT同工程真係好過Ba 同酒店好多
但係我中學都drop 左m2
對數學冇乜信心
IT見到code都驚
所以冇諗過
冇用又唔會既
始終hd係用黎升職而唔係睇起薪點

我覺得對讀書唔叻既人黎講,有冇興趣讀真係好大分別
如果入唔到政府工,你係諗住做鋪頭最大粒或者區域經理?
其實我個人冇咩特別興趣/想讀,只係希望讀一科出到黎係會容易搵到工,同埋彌補翻我冇full cert嘅缺憾
冇諗過畢左業要做大粒,我唔介意由junior做起,我而家都係做緊啲data entry低賤工.
只係而家主要confuse緊兩個問題
1.讀商科出到黎唔夠degree黎冇認可,同中六冇分別?
2.讀工程會唔會本身要數學/英文好勁,以及畢業出黎多唔多就業機會。
Sor我都知我好多嘢問,但自己一個諗到好迷惘
留名先 中六後讀咗一年工程fd 再讀兩年EE HD今日拿成績表 想要hea住讀書嘅生活我應該可以解答你
因為我都係hea下hea下就畢業 無諗過衝gpa利申:gpa接近3
你讀完一年未完轉科再讀?
有冇師兄讀緊 thei既醫療護理
師兄我想了解下工程大概係讀啲咩
數學同英文需唔需要好強
另外係咪只要夠21歲就可以直接報HD
工程你上ive官網都見到曬 但大部分人都係選擇 土木電機機械 當然屋宇裝備都唔差 只係香港工程最光輝搵錢個年代已過 如果想靠工程發大財應該好難 新興嘅環境工程。。我覺得你讀依科要諗諗後路 同埋工程你邊科都好 出嚟做野要有on site心理準備 見好多同學想齋坐office

因為你問HD 我就講下EE學咩 簡單program,autocad畫圖,電學原理 咩電子電阻電溶電感
之類,電學公式(電壓=電流電阻),計算cable,發電機/火牛/電力裝置運作/轉換/運算(DC電/AC電),仲有practical tranning 有3個sem 要你落手駁下電線玩下控制圖之類 做完要寫報告(青衣世界級張sir 教得幾好)
之後sem4有得選科 睇你中意咩啦 有控燈/鐵路/智能控制/樓宇服務/數學m2...etc 最後一個sem5就會出去intern或者留校做濕9比賽 我建議一定前者 出下去拿經驗睇人臉 讀EE係會比其他科讀多啲野 少好多休息時間 不過你得到學問都唔少
主科tutorial lab lecture 頭3個sem一定日日都有 除非做曬lab 通常每科得5個lab 每個sem 2~3主科 當然你可以搵隊友組隊大家參考下功課 仲有頭2個sem有工程數學 5個sem都有英文 ,其餘SDD,普通話唔係每個sem都有

我個人認為數學個底比較重要 雖然有公式有計數機 但本身邏輯理解好係有著數 英文差其實唔太大影響 好多係為職業/修讀主科而設計課程 英文唔會難去邊 肯記肯背ez pass
miss/sir一定有雞精俾大家 唔洗怕

唔關年齡 你要記住ive係合法學店
你學歷有5條2或者相關就可以報讀
成績唔太差基本上都收硬 我2年前報EE都有F班
讀AME悔終生
請問BSE有咩數讀呢??同埋physics 方面又要讀d咩?
依家仲係sem3,仲有下年要讀,但係唔想繼續讀呢科
咁可能要用返中六去報 因為你真係得張DSE可以報 或者打電話去vtc問 一定答到你
可唔可以講下年長生同正常入學有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞