[IVE]香港專業教育學院2019新生入門攻略(1)黑警死全家

860 回覆
68 Like 6 Dislike
無錯,bse就係屋宇裝備,
主要讀冷氣,消防,水系統同電力系統,簡稱風火水電,
因為每樣都讀少少所以唔會太深入,
相比其他工程科會容易少少
你上網睇下其他post,有個電牌你人工有一定保證,
現時物管請B牌公價25k以上,你覺得多定少就自己諗

講多少少,我中學無讀過附加數學(即係宜家m2)同物理,所有數學同物理都係入左hd先至由零開始學,前排bse top up都畢埋業了
一畢業有25k緊係多啦,你意思一畢業就會有所謂嘅B牌?
另外你上述所講嘅風火水電係咪主要係背嘢同實踐?相比係其他工程科係咪冇乜咩畫圖 program?
咁睇黎電子工程唔太適合自己,就咁聽都估讀唔掂.
我都係考慮下上面ching所講嘅屋宇科
唔關年齡事?因為我見上面有人話只要夠21歲就可以報HD,咁我攞住張中文1嘅成績表係咪都只能屈居FD?
有冇人21號出嚟
記得入谷
https://t.me/joinchat/Iyo0bxStewKZxX4rd0QgRQ
基本上係 因為我FD個陣見到個英文5 但中文1咗 或者你讀其他學院
唔啦都係讀翻啲最有認可性穩陣
FD都應該可以輕鬆過嘅!?
市面上太多學店我都唔知邊啲好邊啲唔好
但ive係職訓局好似最正路
SE其實都唔算好chur 可能你地地改左2點半制所以時間唔夠用 同埋如果真係對coding唔多掂就好早d走 當年2班80人 最後好似唔夠30人畢業 當中好多係pass only
各位點睇 音樂及數碼娛樂產業管理高級文憑?有冇出路
我覺得SE還好啦
暫時去到sem3既野都handle到
唔洗話特登去搵野自學(不過做project都係要google幫手搵教學 咁岩見到好似幾勁既野就參考黎用)
係除左英文呢D不可抗力既因素之外 其他都輕鬆拎A
利申 ty year1

不過冇時間做功課就真既
前排趕project 成個禮拜每日都係訓得4-5粒鐘
資訊及網絡安全有冇伏?
你覺得點先係伏先
Handle 到啫係GPA幾多?
遊戲軟件開發有冇伏
定係係放榜個日去IVE 轉SE
cgpa > 3.8
但sem 1,2 睇tg grp講好似係se入面叫做過得去
以升u黎講
se呢科競爭好大
你問問自己英文能力強唔強
好多時主科大家都A
主要係語文科分高低
你語文科拎唔到B或B+
基本上個cgpa一路跌
你如果英文能力唔好不如唔晒時間入se
英文能力唔算太好
如果唔揀SE揀咩科好
英文能力唔算太好
如果唔揀SE揀咩科好
大過3.8 好勁喎,tg果邊多唔多人有3.8+?
呢個真
語文科廢千祈唔好se
入面一個二個都咁勁
果果都>3.8
加上課程又趕
一跟唔到就同大學無緣
相反gsd果邊一個二個都唔讀書
成班可能1個3.8都冇
課程果邊比se 冇咁悶
相對起上嚟亦都冇咁chur
加上課程認可方面同se差唔多
升學果邊除咗city 其他都同se一樣
加上讀gsd亦可以報creative media
呢科se 報唔到
不過真心如果要讀IT就一定要去TY campus
果邊師資最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞