[IVE]香港專業教育學院2019新生入門攻略(1)黑警死全家

860 回覆
68 Like 6 Dislike
VE用語及設施一覽

IVE各院校

TY 青衣
全IVE最大院校,有齊泳池網球籃球場、高質頹Can同酒店式嘅宿舍。作為工程學院同科技學院嘅青衣IVE,全部都係單身毒J,係中學畢業單身女生夢寐以求嘅地方。

其他唔知冇讀過,唔評論
CW 柴灣
ST 沙田
LWL & HKDI 李惠利(位於調景嶺,兩間係痴埋一齊)

HW 黃克競(位於長沙灣)
KC 葵涌
KT 觀塘
TM 屯門
HM 摩理臣山 (位於灣仔)

校園設施:

頹Can:唔係間間院校有,大部份都有伏,但至少平過出面。價位由14蚊至30蚊不等,窮撚恩物。 識食一定要食青

LRC/拉把:Learning Resources Centre,圖書館,平日朝9晚9,星期六朝9晚5,星期日同假期唔開。D人話嘅「摺拉把」指嘅係躲在圖書館溫書。每間LRC都有Notebook同Netbook借,不過好早就冇哂,同埋要即日還唔可以拎番屋企

影印方面,今年每人都有500個黑白影印quota(青衣得500,其他院校好似有1000)
雙面影印計兩個quota、彩色就10個
如果quota用哂的話,可以用八達通俾,3毫一張
亦有江湖傳聞指部分電腦室同學生會印野係唔計quota,大家可以留意下

CILL:語文自學中心,內有各式各樣的書籍、影片和自學教材,是學生自學語文鳩hea的好地方。學生可以按自己的學習進度,利用課餘時間,單獨或與同學一起學習,提升中、英文及普通話的水平。

泳池: 唔係間間院校有,得青衣,柴灣同HKDI有,不過多數都係得D職員去游。

GYM房:唔知係咪間間都有,要上完SDD再報健身班拎證先可以用。

Locker: Myportal有得申請,但好多時D人係自己買個鎖就爆個locker黎用。

Oday:迎新日,科科都唔同時間。可去可唔去,主要係派學生證同你行下間院校,當日可以報埋各會嘅ocamp同onight。

學生證: 上堂記得拍卡! 準時拍卡時間為上堂前5分鐘至上堂後10分鐘,10分鐘之後就開始當你遲到 (可以扮冇帶卡同阿sir講唔當你遲到)

Zone24: HKDI專有嘅24小時空間,係LRC對面,趕Project嘅地方。

7樓: 係青衣Thei Campas 24小時嘅電腦室,冇咩人知有呢個地方好似係。

學生會室:廢嘅
學術類:

Tutorial: 小型課室上堂,將全科人分為每班進行。IVE同中學一樣有得分班同班主任,所有Tutorial都係同你個班嘅人上堂,Tutorial較多互動、問答環節、做Presentation既課堂。

Lecture:係大演講廳上的堂,全科100人左右係度聽Lecturer講足兩個鐘。

走堂:IVE要上夠七成嘅堂先比你考試,請教下你地D師兄師姐點走堂。

GPA:Grade Point Average,低過1就踢9你出校(好似係),4為滿分。

Sem = semester 學期 ,IVE總共有5個sem,包括year 1嘅 sem1,sem2,暑sem同year2嘅 sem4,sem5。

Sem break:IVE仔冇嘅野,考完試直接踏入第二個sem。

SDD:全人發展科 濕鳩科 教埋D白痴野,我SDD堂Present個日係一邊Pre一邊係powerpoint打字,鳩吹15分鐘就合格到。 啱啱上完嘅4002同4003係得七堂,變相好濕鳩咁走一堂即刻爆attendance。垃撚圾

Free rider:即係唔做野又痴住人同組拎分果D撚屌,唔想搵到freerider做組員,試下搵下D平時上堂坐前面,專心上堂嘅人做隊員。

Day off:全日冇堂

天地堂:一天一地嘅堂,例如朝早上八半堂,之後要到三四點先有另一堂,就係天地堂

FYP: Final Year Project,畢業前要做嘅野。

Intern: 有啲科要自己搵,有啲科係學校派比你做。所有IVE仔畢業前都要做90個鐘Intern。

IELTS: IVE學生只要考獲IELTS 6分,學校會比返考試費你。
IVE仔路過
輕輕一推
實用文
讀咩都好 EE真係比狗讀
易入u
千祈唔好住hall 特別係青衣嗰個
垃撚圾
啲阿sir特別戇鳩 由其是HW嗰啲
同學? 你咩班
唔好住Hall呀
比錢住監獄呀
lm
IT之鬼
THEI冇課程收EE學生,只得SHAPE的RMIT
反而BS同ME可以簡THEI及SHAPE

利申EE畢業,去左SPEED。
D 屌咁都有得相認
可能識
有冇IVE行動宣傳組嘅朋友相認
點chur法有啲咩難嘢
in ive we trust

btw ive 好撚垃圾
https://lihkg.com/thread/1225208/page/1

唔好簡ST 就算要簡都唔好讀BA 不幸要讀都DROP左黎子雲果科佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞