[IVE]香港專業教育學院2019新生入門攻略(1)黑警死全家

860 回覆
68 Like 6 Dislike
Sorry容許我問清楚少少:
1.你意思係即使我中文當年1左,我都可以只靠身分證黎直接報HD,而唔需要由FD再黎過?咁係咪出到黎都會有5條2資格認同?

2.政府工個到我係想做文職個啲,係咪叫咩ACO? 另外假設我數底差唔建議讀工程,咁我想問有邊科HD係最有認可性/實用性/易搵到工?因為我打算讀完個文憑就直接做嘢Thx!
姐係點?
想問下

我本身仲讀緊ive嘅,之後我早兩個月就網上申請咗科諗住下年轉,點知我後來先發現嗰科有伏,仲要收埋我,如果我想再揀嗰科,應該係7月5號VTC畢業生取錄定係7月10中六統一收生

我兩個都唔知邊個啱

有冇ching知
頭先開po見唔到原來有個討論區

幫人開po問

不嬲成績麻麻,9成升唔到大學
屋企經歷好一般
諗緊一邊返工一邊夜晚讀書

但見到ive日間ft既課程(電訊及網絡科技HD)同晚間果個(資訊及通訊科技HD)課程內容好似好唔同

有冇話邊個好d?(揀好其中一個,我就搵份岩時間既工返)
感謝
岩岩讀完商業FD

FD分班睇中數合唔合格,你數學合格應該入到班成績正常少少既班,平均分攞合格(40)已經入到八成BA HD

BA數學攞2完全應付到,只係出返幾課DSE既內容,測驗考試係出番平時練習一樣既題型,冇可能唔合格

我初初對讀完FD仲讀唔讀HD都有猶豫,但係見到課程唔係難,升top up都有希望

FD入邊有唔少都唔係當屆dse,所以唔駛驚

你讀零售FD,只會對零售方面既野知多少少,唔好期望會學識任何嘢

希望幫到你
FD揀科睇興趣

HD 你乜都唔諗,淨係睇實用認可性的話,上網搵下資料,揀D好多年都冇轉過名就啱 冇興趣你會讀得好辛苦 最尾咪又係quit
EE撚lm,今年grad
今晚係咪派gpa?
係咪今晚1點
好緊張
準備好了
上次係得,今次唔知
中英1咗嘅
唔好咁灰去讀基礎文憑
好多時到最後d日子
中英1咗都有得讀HD

利申:做過Helper
熱門科另計
e.g 幼教 社科
睇下幾歲啦
年紀大啲就pt讀算啦
佢考完dse
選科phy geo,入唔到電腦果班
自學python

我淨係知咁多
咁就full time啦
佢屋企環境麻麻,想返工幫補
如果兩個課程教既野分別不大,佢prefer夜間課程,容易d搵份文員仔做住先

係外邊個po有巴打話日間d數會多d,深d,所以轉左讀夜間
真係咁大分別??
日校其實都幾chur
如果因為屋企原因
邊返工邊讀就最好嘅
但兩邊比較,係咪日校全日制學d野全面d

我完全唔識it野,所以睇完課程內容都俾唔到意見佢
Hey
你打電話去問有無得後補俾佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞