[可能含劇透]有冇人今日睇左藥到命除

208 回覆
11 Like 1 Dislike
有冇巴打解釋到pembroke同男主都入左水缸
但之後又會有第二個男主/pembroke
其實大家係咪睇緊唔同既戲,點解咁多巴打睇到我睇唔到既野... 又複製人又剩

複製人我覺得真係有少少過度解讀

複製人應該係過份腦補

入左水缸唔一定死左 我只能夠咁理解

又或者係導演做出黎既視覺效果

入左水缸唔一定死左 我只能夠咁理解

又或者係導演做出黎既視覺效果

入水缸似係其中一個treatment
再多個問題 公爵個小朋友 扔左落鰻魚池冇死
咁去左邊?

女主咁後生喎 唔係佢黎掛?

Sor睇完套野真係太多問題諗唔明..

呢位巴打中間係咪訓左
暫時真係未睇到一個說服到我既解法

個個解法都有d破綻位咁

例如 上面有巴打話打j果幕係影射佢地副計太殘 只可以打j 唔可以扑野

但諗起男爵最尾又可以扑 雖然未埋牙
睇完真係咖知佢想講咩, 1999咁

暫時真係未睇到一個說服到我既解法

個個解法都有d破綻位咁

例如 上面有巴打話打j果幕係影射佢地副計太殘 只可以打j 唔可以扑野

但諗起男爵最尾又可以扑 雖然未埋牙

男爵又點同一般散仔,地位高咁多
男爵大奸角嚟梗係扑得
主角同大奸角永遠最勁
睇完真係咖知佢想講咩, 1999咁

未打晒,頂

我估佢打j 個度意義不大?純粹想利用打j 去帶出男主比成班鰻魚圍住個陣, 因為咁所以求救唔到?而d鰻魚係真係出現係個treatment度, 因為佢最底有個鐵架, d鰻魚由個度出嚟, 廁所個個都係, 目的係想令男主真係認為自己有病, 有幻覺, 自願留低接受治療。

而男主個媽純粹係契機 比男主可以將個跳芭蕾舞公仔交比女角, 話比觀眾聽,女主一直都未醒, 女主醒就係代表佢成為女人(嚟m)

最尾男主笑個下我估佢係扮出嚟 ,因為大老細死左,如果佢返去,就要比證監會查, 比人捉去坐監。
琴日睇完 劇情我就唔分析啦 上面巴打都講曬
我個人覺得套戲都幾好睇
起碼係畫面上 氣氛上都做得好好
入面d演員個個都做得好好
套戲入面d鏡頭我個人覺得都幾靚拍得
加埋我自己又幾鍾意男主角呢個演員 超能失控同蜘蛛俠先識佢 覺得佢幾好戲
好似戲入面 佢一開始大院長個種囂張樣 同之後佢係地下層想走翻上去比人發現個陣 驚到口都震埋d表情好正

Btw女主角一開始睇trailer都覺得幾柒 但睇睇下反而覺得幾正 尤其個同佢樣唔襯既個把聲
加埋都幾好戲 可能本身個角色同佢好襯
個警察最尾點?
岩岩訓醒諗到點解男主角最後會笑
唔知樓上有無巴打講左
一開始男主角聽董事會啲人話去接pembroke
因為男主角比佢地威脅
男主角老母整個個公仔係訓著左
公仔訓左係指男主角陶醉左係佢份工作到
到最後個男主角落山咪撞到啲董事會啲人嘅
個一下佢醒左,男主角唔會再比佢地威脅同比工作束縛住
佢就踩單車走佬

男主角阿媽話男主角去公幹唔會再返嚟係因為佢覺得男主角同佢阿爸一樣會為左工作甩底所有野,佢覺得男主角會步阿爸後塵

但佢最尾嗰隻笑,明顯係「奸笑」嚟㗎喎

同埋你哋唔覺得最後撞返男主角班上司,呢段劇情好突兀嘅咩?

如果要表達男主角唔再受束縛,其實最尾佢同女主角踩單車遠走高飛,然後直接The End嘅話,個結局會順暢好多。

所以畀男主角撞返班上司,我相信係編劇想表達一啲嘢㗎。
其實可以直接少少睇成個故事
個諗法可以好似shuttle island咁
可以係兩種講法睇你接受邊個多啲
第一種就係男主角係痴線佬 除左上嚟避開個罪名之外就係要醫病 後來因為見到條女就正就幻想左好多野出嚟嚟合理化佢燒左成個療養院同 所謂救走個女仔
第二種就係男主角搗破左成個實驗 姐係院長同職員係幾百年嘅老妖 吸收人類身上嘅精華去延長壽命 院長亦都為左血純就慢慢養左個女再搞佢

1. 啲牙點解會冇事係第一個講法中係因為佢幻想自己比人逼害 而第二個講法中係佢啲牙比人修補返 從而可以屈佢發癲
2. 女主角點解唔會比鰻魚咬係因為佢比人剖腹之後係含水層生活左段時間 你可以話啲鰻魚知道佢係邊個 所以冇咬到佢
3. 儀式完先至到跳舞 係同一班人嚟

雖然成套戲好表面咁展示佢係揭發左大陰謀咁 但睇返啲難以解釋嘅位就會偏返向佢係幻想出嚟個講法 就好似最後佢奸笑啊 啲病人話自己有病變左喪屍咁啊 個男職員打飛機啊 見到Pembroke係水到好似死左咁啊

歡迎討論
第一種就係男主角係痴線佬 除左上嚟避開個罪名之外就係要醫病 後來因為見到條女就正就幻想左好多野出嚟嚟合理化佢燒左成個療養院同 所謂救走個女仔
第二種就係男主角搗破左成個實驗 姐係院長同職員係幾百年嘅老妖 吸收人類身上嘅精華去延長壽命 院長亦都為左血純就慢慢養左個女再搞佢

1. 啲牙點解會冇事係第一個講法中係因為佢幻想自己比人逼害 而第二個講法中係佢啲牙比人修補返 從而可以屈佢發癲
2. 女主角點解唔會比鰻魚咬係因為佢比人剖腹之後係含水層生活左段時間 你可以話啲鰻魚知道佢係邊個 所以冇咬到佢

雖然成套戲好表面咁展示佢係揭發左大陰謀咁 但睇返啲難以解釋嘅位就會偏返向佢係幻想出嚟個講法 就好似最後佢奸笑啊 啲病人話自己有病變左喪屍咁啊 個男職員打飛機啊 見到Pembroke係水到好似死左咁啊

歡迎討論

我今日睇完都幾多篇影評 綜合完之後
我都幾偏向係睇你點睇 戲入邊啲twist
就算點解釋都好 都好似只係想迎合自己心中既諗法
好似結局咁
樂觀既->奸笑係代表主角夢醒 唔想返去個金融世界
悲觀既->主角最尾都係未醒 仲係比個'病'纏繞緊

歡迎討論

我今日睇完都幾多篇影評 綜合完之後
我都幾偏向係睇你點睇 戲入邊啲twist
就算點解釋都好 都好似只係想迎合自己心中既諗法
好似結局咁
樂觀既->奸笑係代表主角夢醒 唔想返去個金融世界
悲觀既->主角最尾都係未醒 仲係比個'病'纏繞緊

咁點解釋女主角冇鞋?
可能我過分解讀
我覺得成套戲係講緊資本主義既意識形態
故事將小鎮同現實社會分離
其實亦都係將小鎮簡化成社會
山上既當然係意指富豪世界
山下既係指平民,大眾
山上同山下既人根本唔會接觸同一齊生活
而山下既人亦都仇恨住山上既人

我覺得療養院或者個古堡本身就代表住整個資本主義既意識形態
初期既資本主義 得以發展係藉由資本家同農民既從屬關係開始
當果陣時封建主義崩潰愈來愈多既農民失去土地 佢地逼於無奈要同資本家工作受壓榨佢地既勞動力(電影裡實驗初期係用山下既人提取精華)
但後來出現左一系列來自山下農民既反抗燒左成個古堡(社會主義運動冒起?)
而其後古堡重建 以新既樣貌去包裝成療養院既實驗場
而實驗既對像亦都由農民變左做企業家,大公司總材etc.
實驗由唔自願既農民變成自願既有才幹實力既人
因為佢地係病態既人 佢地為左穩定資本主義既意識形態,不停咁去付出去維持整個資本主義既運作,純粹為左成為高高在上既人
因為其實資本主義係一個累積財富既系統,信奉資本主義既人就認為只要不停咁去累積落去,世界會最後變得美好
所以自動走入去療養院既人提供養分既人源源不絕,一個比人壓榨完就到另一個。
電影初頭你會見到 大部分既病人都係肥肥白白,去到電影既後期 企起身好似喪屍咁圍住主角既都係骨慘慘
因為佢地知道返唔到轉頭,如果唔繼續相信資本主義既夢,佢地一路付出既野就白費,永遠去唔到果個夢

電影去到結局,火燒大宅果一幕,所有既病人都好麻木咁繼續做自己既野,反而d護士係咁杯水車薪咁救火。其實講緊現代資本主義其實去到一個崩潰既地步,但所謂既局內人就當冇一回事,繼續去信奉佢帶黎既美好同自由 。反而資本主義本身自己係到亡羊補牢,去救火。

而故事入面純真無邪 懵然不知既女主角,我個人認為係代表 資本主義自己所提倡既理想世界
一個充滿和平,美好既世界,只不過一直呢樣野都未達到,係因為時機未成熟,所以需要大量既養分去提供比呢個女孩子
但作者就認為資本主義同理想世界既結合根本係一個瘋狂既行為,亦都係不切實際

我既解釋當中一定有所不足,但呢樣野係成套戲比我既觀感。
可能我過分解讀
我覺得成套戲係講緊資本主義既意識形態
故事將小鎮同現實社會分離
其實亦都係將小鎮簡化成社會
山上既當然係意指富豪世界
山下既係指平民,大眾
山上同山下既人根本唔會接觸同一齊生活
而山下既人亦都仇恨住山上既人

我覺得療養院或者個古堡本身就代表住整個資本主義既意識形態
初期既資本主義 得以發展係藉由資本家同農民既從屬關係開始
當果陣時封建主義崩潰愈來愈多既農民失去土地 佢地逼於無奈要同資本家工作受壓榨佢地既勞動力(電影裡實驗初期係用山下既人提取精華)
但後來出現左一系列來自山下農民既反抗燒左成個古堡(社會主義運動冒起?)
而其後古堡重建 以新既樣貌去包裝成療養院既實驗場
而實驗既對像亦都由農民變左做企業家,大公司總材etc.
實驗由唔自願既農民變成自願既有才幹實力既人
因為佢地係病態既人 佢地為左穩定資本主義既意識形態,不停咁去付出去維持整個資本主義既運作,純粹為左成為高高在上既人
因為其實資本主義係一個累積財富既系統,信奉資本主義既人就認為只要不停咁去累積落去,世界會最後變得美好
所以自動走入去療養院既人提供養分既人源源不絕,一個比人壓榨完就到另一個。
電影初頭你會見到 大部分既病人都係肥肥白白,去到電影既後期 企起身好似喪屍咁圍住主角既都係骨慘慘
因為佢地知道返唔到轉頭,如果唔繼續相信資本主義既夢,佢地一路付出既野就白費,永遠去唔到果個夢

電影去到結局,火燒大宅果一幕,所有既病人都好麻木咁繼續做自己既野,反而d護士係咁杯水車薪咁救火。其實講緊現代資本主義其實去到一個崩潰既地步,但所謂既局內人就當冇一回事,繼續去信奉佢帶黎既美好同自由 。反而資本主義本身自己係到亡羊補牢,去救火。

而故事入面純真無邪 懵然不知既女主角,我個人認為係代表 資本主義自己所提倡既理想世界
一個充滿和平,美好既世界,只不過一直呢樣野都未達到,係因為時機未成熟,所以需要大量既養分去提供比呢個女孩子
但作者就認為資本主義同理想世界既結合根本係一個瘋狂既行為,亦都係不切實際

我既解釋當中一定有所不足,但呢樣野係成套戲比我既觀感。

今日睇完
我都覺得男主父母同男爵係認識
如果唔係男爵點知男主老豆既事
劇情差..交代唔到佢想表達既野
太混亂喇 伏線多但不完整
男主最後有可能係幻想?可能係第二個人 整左男主塊面上去?唔知係點,但最後奸笑應該有啲野。
女主幾樣衰 除左最後十分鐘冇咩好睇

總括黎講 睇完要洗眼
堆波真係...............
鬆弛下垂 連個睇落後生小小既護士都

醫院果班人係二百前既人,佢地係靠支聖水同換面皮維生,所以我估啲護士啲皮除左塊面應該皺過阿婆 同埋對波有啲cg痕跡假假地
利申:鳩估

咁樣可以解釋到真正既男主角應該係死左
男主角見到佢老闆比人浸住左個時 佢老闆應該死左
但佢去報警個時 佢老闆又出現番 同埋講到唔識男主角咁(係開頭男主角已經介紹左自己,同埋佢老闆已經應承左跟佢番去)代表院長可以控制人

所以我覺得個院長係可以制造複製人(用個D唔知咩魚)
咁樣可以解釋到 後面女主角比番隻公仔男主角
而男主角又無反應

加上個院長同女主角講(你可以出去個世界睇下,我會陪住你)之類既野

因為院長知道女主角鍾意男主角
帶出左個結局出黎,院長已經換面做男主角個樣
其被殺死既(可能係佢做出黎既複製人)
原因係令女主角可以心甘情願咁跟佢走(早前見到地下室有人面既面皮)

所以最後院長係自編自導自演
帶住女主角走,而最後一個突破點係男主角(院長)撞到架車,對車既人一無所知既樣,仲要奸笑出番哂牙(不過咁講都仲好多疑點)

以上觀點純粹個人意見

我都係咁諗

點解女主入魚缸無事+男主打j個part都無事
d魚淨係食死屍 (歷史學家/偽院長/園丁)已死

黎住2星期我係咁解讀 已經被替代
但佢地身體需要treatment黎保持返佢地咁老 所以會有人入入出出
都可以解釋埋點解間野一路有錢 拎左d有錢人身份黎用 (唔聽話 發現左佢地個d (男主老闆都發現左,男主都知所以treatment個時先問佢))
聽話個d拎黎自願整精油 一路養一路焗 唔會焗死你住
而每晚焗死一個係要喂魚

入標本缸=焗精油前treatment
焗完精油變人乾->死

呢間野入面有牙嘅=已死 被替換嘅人
跳舞個班係院長d靚(可能都有200年命 等緊換面?)

院長係小鎮接個女返去個陣已經覺得佢有一日會跟呢個男人走 所以喂魚整死佢 拎埋佢塊面同身份 最後個笑係可以繼續整純種 可以解釋埋點解點解男主見返個公仔會無反應 同佢地講嘅野已經同化左院友

但想問返係睇畫>treatment>救女主(if ys 上面推論應該岩)?定treatment>睇畫>救女主

sorry for 1999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞