[可能含劇透]有冇人今日睇左藥到命除

208 回覆
11 Like 1 Dislike
今日睇完,我係比佢條預告吸引左
有好多巴打問點解條女會咁後生
我估應該係點精華有啲抗衰老作用
加埋女主角係特別發育遲緩先有咁嘅效果
打J果度我估係想話你知啲護士果樣似好後生
但其實副body已經係啊婆黎
佢地頂多可以換面,但個身體就難搞啲
所以就算有性需要,都只可以打J
唔可以扑野,好容易會整爛副body
至於男主角啲牙,真係諗唔到

套戲就ok嘅,係中間太長
明明男主角好多次都可以走得甩
但次次都要柒多次被人捉返佢
比著我一定叫個的士老車我去搭火車走
有咩事之後先班馬返黎搞大佢

但我比較想佢男主角被鹿搞到撞車係咪佢地計劃
同埋最後公司果幾個高層又係咪同醫院班友一齊呢?

Btw,我覺得果首純音樂好正
有無巴打搵到全首?

鹿似係安排 因為個獸醫話隻牛都係咁
我又係唔明點解男主即時去返搵當地警察 明明自己都一身傷
當地又冇其他醫院
男主老母似純9up
因為成套戲都冇交代男主老母的過去
反而老豆我諗係因為比班老鬼當代罪 所以自殺

同埋鎮上面d人有d驚個院長 又係無解釋

1)呢個我會當係佢地驚有勢力既人,因為警察:「療養院對當地經濟好重要。」亦解釋到警察同院長係同伙。男主角公司既人唔知情(酒吧電話講)公司既人無夾埋,最尾男主角唔跟公司走係佢自己另有陰謀。

2)女主角發育遲緩二百幾年先黎M呢個好明顯,你當佢條命長1000年咁用200發育到青春期咁,院長:「到你長大成人爸爸就會黎接你。」

3)現代人生活過勞/貪婪:網評見好多人講但我已經覺得唔關事,除非成套野都係男主角FF

4)男主角後期已經洗左腦同掉左做標本;但劇情發展落去既男主角清醒同有番兩隻牙:可能果個已經唔係男主角,男主角一早唔存在。呢個我覺得比較講得通。

5)女主角粒lin幾正

6)時間停頓/鰻魚唔食女主角/火燭班老野仲係草地跳舞-解釋唔到。
今日睇完,我係比佢條預告吸引左
有好多巴打問點解條女會咁後生
我估應該係點精華有啲抗衰老作用
加埋女主角係特別發育遲緩先有咁嘅效果
打J果度我估係想話你知啲護士果樣似好後生
但其實副body已經係啊婆黎
佢地頂多可以換面,但個身體就難搞啲
所以就算有性需要,都只可以打J
唔可以扑野,好容易會整爛副body
至於男主角啲牙,真係諗唔到

套戲就ok嘅,係中間太長
明明男主角好多次都可以走得甩
但次次都要柒多次被人捉返佢
比著我一定叫個的士老車我去搭火車走
有咩事之後先班馬返黎搞大佢

但我比較想佢男主角被鹿搞到撞車係咪佢地計劃
同埋最後公司果幾個高層又係咪同醫院班友一齊呢?

Btw,我覺得果首純音樂好正
有無巴打搵到全首?

鹿似係安排 因為個獸醫話隻牛都係咁
我又係唔明點解男主即時去返搵當地警察 明明自己都一身傷
當地又冇其他醫院
男主老母似純9up
因為成套戲都冇交代男主老母的過去
反而老豆我諗係因為比班老鬼當代罪 所以自殺

同埋鎮上面d人有d驚個院長 又係無解釋

1)呢個我會當係佢地驚有勢力既人,因為警察:「療養院對當地經濟好重要。」亦解釋到警察同院長係同伙。男主角公司既人唔知情(酒吧電話講)公司既人無夾埋,最尾男主角唔跟公司走係佢自己另有陰謀。

2)女主角發育遲緩二百幾年先黎M呢個好明顯,你當佢條命長1000年咁用200發育到青春期咁,院長:「到你長大成人爸爸就會黎接你。」

3)現代人生活過勞/貪婪:網評見好多人講但我已經覺得唔關事,除非成套野都係男主角FF

4)男主角後期已經洗左腦同掉左做標本;但劇情發展落去既男主角清醒同有番兩隻牙:可能果個已經唔係男主角,男主角一早唔存在。呢個我覺得比較講得通。

5)女主角粒lin幾正

6)時間停頓/鰻魚唔食女主角/火燭班老野仲係草地跳舞-解釋唔到。

其實男主被鑽牙個陣院長未講左佢地有班牙醫負責牙齒問題,側邊都擺左好多副假牙,我覺得係佢地幫男主整返姐,因為都洗左佢腦,我覺得男主角有返牙係想表達佢已經被洗腦姐
cult又cult 唔曬
當正經戲睇又九唔搭八
其實成套戲表達我覺得已經好直接 試下講下自己既睇法(嚴重劇透

1)我分開兩個層面去睇,療養院存在嘅目的;同啲有錢人點解去療養院

療養院存在嘅目的(係因為男爵要提煉精油去保住佢同佢個女(女主角)條命,等待合適既時機交配留住佢既純種血脈

啲有錢人上山既目的(真係去治療,呢班金融界成功人士日做夜做五勞七傷,到左老年個個都好有錢於是想享受想避世,只不過佢地唔知道男爵既背後目的,而男爵亦利用佢地既心態用佢地做實驗,佢話過之前用村民太多問題,咁細個鎮無啦啦有人失蹤好難無人懷疑 ,而呢班有錢人係社會空有地位同錢,但身邊無人去關心佢地,加上佢地自願簽紙入院,解決左好多問題,如果唔係主角公司要賣股需要持權人簽名,根本唔會有人理大老細去左邊,而呢個我覺得亦都係電影背後想表達既意思:「都市病」好多人、甚至個社會表面好風光繁盛,但背後大家都抑壓左好多問題,大家心底裡都有病。

打住咁多先,有人想睇再講下其他
其實成套戲表達我覺得已經好直接 試下講下自己既睇法(嚴重劇透

1)我分開兩個層面去睇,療養院存在嘅目的;同啲有錢人點解去療養院

療養院存在嘅目的(係因為男爵要提煉精油去保住佢同佢個女(女主角)條命,等待合適既時機交配留住佢既純種血脈

啲有錢人上山既目的(真係去治療,呢班金融界成功人士日做夜做五勞七傷,到左老年個個都好有錢於是想享受想避世,只不過佢地唔知道男爵既背後目的,而男爵亦利用佢地既心態用佢地做實驗,佢話過之前用村民太多問題,咁細個鎮無啦啦有人失蹤好難無人懷疑 ,而呢班有錢人係社會空有地位同錢,但身邊無人去關心佢地,加上佢地自願簽紙入院,解決左好多問題,如果唔係主角公司要賣股需要持權人簽名,根本唔會有人理大老細去左邊,而呢個我覺得亦都係電影背後想表達既意思:「都市病」好多人、甚至個社會表面好風光繁盛,但背後大家都抑壓左好多問題,大家心底裡都有病。

打住咁多先,有人想睇再講下其他

部分同意樓上巴打講嘅

點解會有人肯去"療養"我覺得係飲過嗰度嘅水之後,水入面嘅遠古微生物遊咗入人嘅軀體同腦之後會減慢新陳代謝同促進令人感到歡愉嘅荷爾蒙,就好似吸毒咁,所以公司條友dom低公司上山療養。而呢種遠古微生物極有可能係冰封咗阿爾卑斯山頂,解凍之後去到中下游就頂唔順,所以只有山頂飲到,山下條村係冇。啲老人、有錢人去到之後可以獲得歡愉同延長生命,活咗大半世有錢又點,萬般帶不走,加上人情冷暖,何樂不為;男爵又可以吸魚/人油精華;鰻魚又定期有人喂,三贏局面。
村民發現咗男爵同佢老婆長生不老好自然估到吸精華,當巫師火刑,男爵好彩冇死兼搵返個女。後面點解鰻魚唔食條女,我推斷純種論係鰻魚形微生物俾寄生主,當日子耐咗個腦俾微生物佔據得耐就依付咗微生物嘅意識甚至被取代,先至會想姦咗個妹生個女再禁室培慾等第一次M到。
點解村民見到男爵會驚?如果而家哥倫布成吉思汗生勾勾喺你面前掂行掂過你驚唔驚(根本就係見光版Dracula)
點解條女唔走,係好大機俾有微生物嘅水感染咗留低就係好呢個概念,所以喺水池邊反問男主角點解要走。而真係有食人鰻應該就得棄屍嗰道有,其他應該都係微生物上腦嘅幻覺,即係所謂嘅療程副作用,個個都慣曬。
隻牙喺條女俾返個公仔男主角嗰陣已經有返,我估係俾人灌完鰻下一步就變人乾去餵鰻,有返牙係個腦未死曬所殘餘嘅嘢,扣返dom低公司走佬條老嘢喺黃銅筒入面嗰句我而家感到好好同男主完場最後嗰句Actually I'm feeling better now(類似啦)相對應,即係佢已經變咗人乾,臨死前先撞返生前見過嘅人,即係點佢上山搵人班董事。

Btw條女個波真係好正
女主角幾正叫咩名
唔講劇情 淨係mia goth個樣我已經唔識欣賞

佢其實係model樣黎...
唔郁都幾靚嘅 同埋戲幾好

冇眉真係唔太接受到 可能係佢特色黎但畫返一定靚好多
不過副計
Btw 打j個part本身都唔明,但睇完上面巴打d解釋覺得好合理 應該真係想講佢地只能換面但阿婆身
牙個到就真係冇人明 我睇個陣係估所有野都係男主角ff出黎

不過副計

個尸田

不過副計

個醫生係咁渣佢波
屌大把鬼婆係呢d波啦,咁都腦補到
屌大把鬼婆係呢d波啦,咁都腦補到

過度分析
啱啱睇完
只能夠說男爵真識食

最後果下笑唔係好諗到
又係open end嬲
啱啱睇完
只能夠說男爵真識食

最後果下笑唔係好諗到
又係open end嬲

應該唔係open end我覺得
有冇睇鑽石山430個場
有幾幕 冇啦啦有條友狂笑 但又唔係笑位
好似係女主角畀人女女女個幕
續上面

2)水
山脈既水有問題相信大家都知,同意上面巴打水裡面既微生物令魚活左好耐,甚至變左種,所以魚加人體既提煉物可以保持青春。亦因爲咁所以男爵強調主角多飲水,做水療,目的係想改變佢既體液質地令佢變成精油既其中一樣材料。其實都已經唔算得係水,因為飲左反而會令到人脫水

因為咁所以提煉嗰 part 係用蒸氣機焗佢地啲體液出黎,而呢一個情節我覺得其他人係唔使灌魚既,因為其他人係院入面已經好長時間,體液一早就變左質,主角就未得,但又要蒸佢,於是就灌啲超濃縮魚液去補充佢身體既水分,亦加強視覺效果

3)主角老母
我覺得呢 part 有啲巴打諗得太多,我覺得老母對療養院乜都唔知,點解會話主角 never come back,係因為佢個仔行左佢老公嗰條路,佢老公係因為呢份工死,佢覺得佢個仔會步老公後塵。

芭蕾舞公仔我覺得只係一個劇情契子,為左帶出女主角既一直比男爵呃既處境,令一方面亦提醒主角係一啲情況下張開眼睇清事實。

4)牙
甩牙唔係幻覺,人體脫水係會甩牙同神志不清,所以院友有被洗腦既情況,主角亦有幻覺,牙好自然係院入面既牙醫補返上去,目的我估係令院友覺得佢地仲係正常健康。

5)停止時間既手錶
我覺得係一個分水嶺,表達主角入左院就脫離左佢一直身處既正常世界,亦表達呢個地方既人唔受時間限制。

6)最後主角笑
另一個分水嶺,最後老細叫佢上車,佢無上車,反而同老細講 i feel better now,佢呢段時間既經歷令佢睇清左事實,張開左眼既芭蕾舞員一樣,無再揀活係「都市病」裡面,反而去享受嗰一刻既瘋狂。

以上係我睇法 大家繼續討論
本來諗住睇 但聽你地咁講有啲卻步

未睇入來做乜
我覺得男主角奸笑係因為佢係男爵既親戚可以繼續同個女主角啪啪啪比較合理

原因就係男主角啊媽同女主角識同一首歌
當男主角問女主角點解識既時候 佢有暗示係院長教佢 姐係院長同男主角媽媽極有可能有關係/同一個年代既人

到最後果幕男主角睇相既時候可能已經認到自己媽媽 所以最後既笑容係代表佢最後成功取代男爵延續血脈

可能係腦補得太多
續上面

2)水
山脈既水有問題相信大家都知,同意上面巴打水裡面既微生物令魚活左好耐,甚至變左種,所以魚加人體既提煉物可以保持青春。亦因爲咁所以男爵強調主角多飲水,做水療,目的係想改變佢既體液質地令佢變成精油既其中一樣材料。其實都已經唔算得係水,因為飲左反而會令到人脫水

因為咁所以提煉嗰 part 係用蒸氣機焗佢地啲體液出黎,而呢一個情節我覺得其他人係唔使灌魚既,因為其他人係院入面已經好長時間,體液一早就變左質,主角就未得,但又要蒸佢,於是就灌啲超濃縮魚液去補充佢身體既水分,亦加強視覺效果

3)主角老母
我覺得呢 part 有啲巴打諗得太多,我覺得老母對療養院乜都唔知,點解會話主角 never come back,係因為佢個仔行左佢老公嗰條路,佢老公係因為呢份工死,佢覺得佢個仔會步老公後塵。

芭蕾舞公仔我覺得只係一個劇情契子,為左帶出女主角既一直比男爵呃既處境,令一方面亦提醒主角係一啲情況下張開眼睇清事實。

4)牙
甩牙唔係幻覺,人體脫水係會甩牙同神志不清,所以院友有被洗腦既情況,主角亦有幻覺,牙好自然係院入面既牙醫補返上去,目的我估係令院友覺得佢地仲係正常健康。

5)停止時間既手錶
我覺得係一個分水嶺,表達主角入左院就脫離左佢一直身處既正常世界,亦表達呢個地方既人唔受時間限制。

6)最後主角笑
另一個分水嶺,最後老細叫佢上車,佢無上車,反而同老細講 i feel better now,佢呢段時間既經歷令佢睇清左事實,張開左眼既芭蕾舞員一樣,無再揀活係「都市病」裡面,反而去享受嗰一刻既瘋狂。

最後同囡囡一齊其他野已經唔重要
續上面

2)水

3)主角老母

4)牙

5)停止時間既手錶

6)最後主角笑

解得好好
令外其實係有院友離開過,後段有個富婆夜晚上山,醫生問佢今次留幾耐,富婆答兩星期,我估計佢係受到精油優惠既邪教教友之一,但電影無交代太多,亦唔算好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞