【神學入門】Sing Hallelujah to the Lord 的意義

286 回覆
2489 Like 7 Dislike
嗰啲唔係耶撚,係耶膠
最新洗腦神曲
推!!!
再提一提有關改聖詩嘅問題

1改完之後大家唔識唱
2改詞加入政治元素會令基督徒反感
3你無屬靈嘅恩賜唔該唔好亂黎

詩歌本身可以有幾個版本
例如上面果個「長篇sing Hallelujah to the lord」
同我地而家唱緊嘅短版,完全係無抵觸

如果你真係有「屬靈嘅恩賜」,
受聖靈嘅感動而再創作一個新版本去「頌讚耶穌基督」,係絕對無問題嘅。

但如果你係帶住開玩笑嘅心態去褻瀆首詩歌,甚至係唱詩歌嘅人
唔該你唔好玩詩歌

另外,現場唱係短版「sing hallelujah」,如果你囉其他版本黎唱會打亂其他人唱嘅節奏
PUSH
人好多時候都覺得可能好絕望,好似我地宜家做好多野都徙勞無功咁,
就好似政府漠視民意,好冇希望
但唯一希望大家真係唱聖詩既時候,係以讚美主既心態,靜坐既時候,嘗試下祈禱,試下交比上主,因為唯一掌權既先係上主,盼望事情係會有轉機,交比神帶領。
耶穌說:「我就是道路、真理、生命;若不藉著我,沒有人能到父那裏去。
Jesus said to him, I am the true and living way: no one comes to the Father but by me.

約翰福音 14:6
這是很沉重的一星期, 記得星期三黃昏時段於金鐘看見一男生趕忙送雨傘給前面備受催淚彈擊中的人, 我走向他的膊頭拍拍, 叫他萬事要小心, 他說: 「嗯, 知道. 多謝.」

他那單純的臉孔仍在我的腦海中徘徊. 他只是想做他認為正確的事, 而且也沒有使用任何暴力. 他愛他成長的地方, 盡力去守護這城市的核心價值而已.

我們在當權者眼中可能只是一班無能者不堪一擊, 連我們也可能覺無能為力, 做甚麼也改變不了事實. 正如當日主耶穌也在其攻擊者眼中顯得十分無能, 竟被釘在十架上. 然而在人眼中的無能, 他就藉此以十架來顯出祂的大能並征服了世界.

有個外國人於金鐘統一中心前問我為何那些防暴警察要不斷進迫這裡, 統一中心是否很特別? 我稍稍指向統一中心後的政總大樓, 我話這裡是政府總部. 他立時說怪不得.

我們的眼裡除了看見政總外, 還能見到它以外上帝的國嗎? 這是天父世界(This is our Father's world)! 我們的主仍在掌權. 這是我們的信仰. 無論眼前的光景如何, 主仍是王. 歷史上沒有一個政權是永恒, 唯獨是上帝的國. 這樣我們就滿有盼望的繼續生活, 繼續做祂想我們做的事情.

*行公義,好憐憫,存謙卑的心,與你的神同行。(彌6:8)*

*你不可為惡所勝,反要以善勝惡。(羅12:21)*

(我教會傳道人所寫)
Agger
聽得耐個人都會平靜啲聖詩唔一定係唔啱音教會歌架
hallelujah to the Lord
老老豆豆如果星期日唔唱今天我 轉唱聖詩都幾撚有新聞價值
總結
我想寫聖經都係神嘅安排嚟
利申非信徒
由細到大都係基督教學校長大
見得好多自稱基督徒、戴住基督徒呢個頭盔就自我中心因為「上主指示我」所以我大撚晒,你唔跟我個套你就係罪人,做事就完全唔顧人地感受嘅癲婆癲佬
所以一直冇信教,甚至怕撚咗啲基督徒
估唔到呢幾日聽你地唱哈利路亞聽到冇反感不單止內心仲好平靜,睇呢個post每個講解同經文recall晒細個讀過嘅聖經章節
唔知做乜感動到係咁流眼淚
原來真係有正常嘅基督徒,正常傳福音
多謝你地,我諗你地嘅上帝都會見到你地嘅義行
pish
有冇聽牧師講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞