【神學入門】Sing Hallelujah to the Lord 的意義

286 回覆
2489 Like 7 Dislike
巴打研究開慈運理?
我都想問
好文共賞
回應樓主第一點:

因為國度、權柄、榮耀,皆屬於父,永無窮盡。Amen
Amen
樓主你睇世界既目光同大部份人唔一樣
其實有冇可能真係邀請佢哋幫佢哋錄音,唱一個屬於香港嘅版本?咁多日為左香港佢哋冇停過,佢哋係間接帶領緊我地去打呢場仗
或者澄清返,「聖經」係人手寫成嘅書,由好多不同部份組成。

上主大可以用自己的方法傳達自己的說話(例如寫多兩塊法板),但佢願意用呢本人手所成的書,作為佢對佢嘅子民/信徒的教導。唔係人有咩叻,或者本書有咩特別,純粹係「上主嘅選擇」,使呢本書成為聖經/經典(留意返,唔同前段,我呢度無用引號)。
呢位弟兄好似要小心一下?
神著重義
但新約當中都好著重信
我地因信稱義而不是因行為稱義
當然,因信,行為都會改變,行神的一套

小心呀,不是律法主義的呀
其實今次基督徒係真心章顯左神既公義,亦令更多人認識上帝,真係好好
或者用啟示錄更好:

「我們的主,我們的神,你是配得榮耀、尊貴、權能,因為你創造了萬有,萬有是藉着你的旨意而存在,而被創造的。」

(啓示錄 4:11)
簡單來講,聖經係上主對人的啟示(說話),而詩篇正好係人自由的創作,當中包含對上主的讚美、埋怨、感謝、無奈、憤怒,但上主偏偏將人的創作都包含係聖經入邊,藉此讓讀者認識人同神之間的關係和神的屬性。

而更有趣係,福音書的作者和耶穌都大量引用詩篇,呢個亦係其中一個原因「詩篇」被稱為耶穌的祈禱文。

歡迎補充
我諗呢單野之後好多人會對神有興趣/信神
巴打好正統
因信稱義 願我哋都能作美好見證 Amen
睇下點理解啦,總會有人覺得「上帝默示」有如上帝捉住人隻手寫嘢,或像是扶乩
無諗到有生之年喺連登見到耶教學術討論,仲講埋啲音點讀、hebrew係點,仲有各大神學院嘅同學出嚟傾偈,好感動

利申:神學畢業,勿相認
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞