【神學入門】Sing Hallelujah to the Lord 的意義

286 回覆
2489 Like 7 Dislike
Hallelujah係希伯來文,直譯其實就係「讚美主」嘅意思。而《Sing Hallelujah to the Lord》其實只係得一句不斷Loop,最直接嘅意思就係「唱歌讚美主」。

但示威現場氣氛充滿恐懼和不安,警察又充滿敵意;呢個時候仲「唱歌讚美主」係唔係好格格不入呢?簡單來講,係示威現場「唱歌讚美主」,唱嘅人其實係宣認緊三個核心信息:

1. 肯定上主是唯一的掌權者
儘管中共、林鄭政府好似掌握好多權力,警權又好似無限大,但其實上主先係真正掌握權力嗰位:佢係賜予生命嘅主、係公義嘅主、係給予愛嘅主。所以我地「唱歌讚美主」其實係對殘害人民嘅政權和警權予以嚴厲嘅否定。

2. 耶穌與我們在一起
Hallelujah一字,最常係「詩篇」出現。簡單來講,「詩篇」係聖經其中一卷書,係由一篇篇詩歌組合而成。而「詩篇」最大嘅特色,就係「詩篇」既係人嘅語言,又係神嘅語言,因為人作嘅詩歌成為神在聖經對人嘅說話;而二戰時期嘅德國神學家潘霍華更加話「詩篇」就係耶穌嘅祈禱文。所以當我地唱Hallelujah,其實耶穌亦都係一齊唱緊Hallelujah,耶穌本身已經示威現場,同我地係埋一齊。你話要「耶穌落來見你」,其實係你盲左(四福音書經常用嘅意象),因為耶穌就係你面前。

3. 認可光明,否定黑暗
其實示威者既動機都係善良嘅,都係為左追求公義和真理,絕對唔係暴徒。但係有時黑暗真係好巨大,就算上百萬人遊行,政府依然鐵板一塊、無動於衷。而當我地一齊「唱歌讚美主」,其實係讚美緊、亦係宣認緊上主一切美善嘅屬性:仁愛、喜樂、和平、忍耐、恩慈、良善、信實、溫柔、節制;亦係渴求緊呢啲屬性都要係我地身上出現。所以,《Sing Hallelujah to the Lord》就係表明我們係光明一群,係站在光明一方;黑暗不可能勝過光。而有人問唔係信徒可唔可以一齊唱?其實只要你肯定美善的事情就可以唱,因為美善係神嘅屬性。

《Sing Hallelujah to the Lord》嘅解釋儘量講得簡單啲,等無論信徒與否都可以一齊唱;有咩補充或延伸,歡迎各位神學、聖經大師加入討論。
Hallelujah
唔係基督徒入嚟學嘢
估唔到自己會睇
呢家先知原來首歌有四節,當然「升林鄭月娥to the lord」都係幾唔錯嘅版本

Sing alleluia to the Lord (x2),
sing alleluia (x2),
Sing alleluia to the Lord!
Jesus is risen from the dead (x2),
Jesus is risen (x2),
Jusus is risen from the dead!
Jesus is Lord of heaven and earth (x2),
Jesus is Lord (x2),
Jesus is Lord of heaven and earth!
Jesus is coming for His own (x2),
Jesus is coming (x2),
Jesus is coming for His own.
我都係仲要咁長都睇哂全文
多謝支持
有唔明可以問,識嘅盡量答
認真提一句,基督徒一齊唱聖詩係好認真嚴肅嘅事,所以唔好呢個時候唱改編,廢事又內訌,其他時間點改都得

利申:基督徒
推一推
係基督徒都學到野
多謝支持,第一次出post,大家幫忙分享一下
學到野
一推再推
Push
我竟然睇曬
哈利路亞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞