【神學入門】Sing Hallelujah to the Lord 的意義

286 回覆
2489 Like 7 Dislike
感謝濕鳩政府令我地更團結
因為聖經係由神所默示既,即係人以聖靈感動去寫返神想對人講既說話出來。而入面有讚美亦都有指導,預言等等。

係詩篇出現既預言,後來新約都有應驗左(講緊耶穌死裡復活)
聽完你地唱,有啲想信主
團結香港上下一心抗共
比起雨革,真係好多嘢都進步左好多

一:基督徒終於唔係同性戀議題先大批大批衝出黎。每次有啲唔公義嘅政策推行,我都會諗點解跟基督嘅人無大規模嘅行動,甚至無表示。今次終於藉十一號嘅晚禱會kickstart左呢件事。個晚當警方駐重兵係mtr瘋狂查袋查id,有個宗教活動真係好好嘅cover。

二:最令我感動係今次真係做到和而不同。有個post係譴責係天橋上面嘅人,竟然呢個post係負評多,仲有人個睇法係:「如果上面唔係企滿自己人,就係企滿敵人。」無內哄,無割蓆。一啲過往只會俾人視為無用嘅行動都開始受到尊重。幾年前點會有人想象到唱詩會俾人當buff唔係當淆底?
前線有前線做,出錢嘅出錢,buff嘅buff、出長輩圖嘅出長輩圖... 而家嘅氣氛,真係好彰顯到聖經講嘅合一,呢樣嘢係每一個人都有份。
唔好意思阻少少時間,希望可以入黎睇睇!

抗爭之後,有更重要既事我地要去做!
https://lih.kg/1223305

總有一日,朗朗乾坤,一片清明!
我其實係想講信義兼備呢一樣野
現今有好多人會覺得我都信咗啦 自然就得救啦 仲使做咁多野咩?
但並唔係咁樣 係信既同時都真係要實行所得既道
以上所講既係由發自內心地去信
而唔係拎基督徒呢個名黎「瀉」膊
只有放最後先係無聲

(但呢個case ה 有一點係中間 (“mappiq”)
即係都要發h音)

帶頭個 ה 仲有帶 patah (vowel [a])
Silent letter 就唔會帶 vowel 啦
見大家咁鐘意加 BUFF
推一首人人都聽過但未必識既歌

https://www.youtube.com/watch?v=wJTSVfH45qo

What Child Is This (曲係Green Sleeves綠袖子)

What Child is this, who, laid to rest,
On Mary's lap is sleeping?
Whom angels greet with anthems sweet,
While shepherds watch are keeping?

Chorus:
This, this is Christ, the King,
Whom shepherds guard and angels sing:
Haste, haste to bring Him laud,
The Babe, the Son of Mary!

2 Why lies He in such mean estate,
Where ox and ass are feeding?
Good Christian, fear: for sinners here
The silent Word is pleading.[Chorus]

3 So bring Him incense, gold, and myrrh,
Come, peasant, king to own Him.
The King of kings salvation brings;
Let loving hearts enthrone Him.[Chorus]

粵語版詞
神愛世間的一切罪人,
讓愛子謙卑降生凡塵。
為了救恩生於伯利恆,
成就世上大憐憫。

Chorus 1
一生奔波郤被人埋怨,
甘心為世間罪人
犧牲一切為人,
在十架上代償罪困。

利申︰基督徒
曾經有朋友聖經播聖誕playlist出左呢首
全場共鳴
我明你講乜
即係當初點解被冠名耶L 既原因囉
淨係祈禱祈禱祈禱
冇屋住,你話祈禱
冇錢洗,你話祈禱
生cancer, 你話祈禱
係未信既人耳中
真係好難聽
唱呢首d 黑警可能會好焦慮
Exactly
第一個ה有mappiq?唔係最尾嗰ה先有咩?
竟然會睇晒
Hallelujah
第二個point我睇完起哂雞皮
唔知點形容
就好似耶蘇真係與我同在咁果一刻
有種莫名既感動
大家返去問下教原文嘅老師
頭個個無
尾個個有
但頭尾兩個 ה 都要發 /h/ 音

我見有人話頭個個h係silent
所以發 /a/ 音
會唔會有 source 睇下 交流下
以前咩咩佈道會見證都聽撚到厭
但唱sing hallelujah to the lord 真係好似feel 到神存在
好似有種力量包圍緊我哋同黑警
長知識了
利申:無正式學過希伯來文
Jesus love u以前喺基督教學校讀左幾年書,個個星期去教堂,但係無好好認真聽好後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞