【7警裁決】全部傷人罪脫,但全部襲擊罪成。

350 回覆
309 Like 14 Dislike
傷人罪不成立

襲擊罪成立

傷人罪不成立

襲擊罪成立

btw match
即係得1個告得入

全部呀!
7名警員涉於佔領期間在添馬公園變電站暗角位置,毆打公民黨前成員曾健超案,法官今早宣讀裁決,裁定各被告有意圖而導致他人身體受嚴重傷害罪名不成立,但全部襲擊傷人罪成,須還柙。

剛宣布傷人罪脱時,撐警成員在庭上大拍手掌,遭法官阻止,然後法官繼續說交替的襲擊致傷罪成,全庭鴉雀無聲。

七名被告依序為有組織罪案及三合會調查科總督察黃祖成(49歲)、觀塘區反黑組高級督察劉卓毅(30歲)、觀塘區反黑組警長白榮斌(43歲)、觀塘區反黑 組警員劉興沛(39歲)、東九龍總區刑事總部警員陳少丹(32歲)、九龍城區刑事偵緝警員關嘉豪(33歲)及觀塘區反黑組警員黃偉豪(37歲)。

7名被告被控有意圖而導致他人身體受嚴重傷害罪,被指於前年10月15日於龍匯道政府大廈變電站外惡意傷害曾健超,其中陳少丹另被加控普通襲擊罪,指他於同日在中區警署接見室內掌摑曾健超。

柒到唔敢睇

好撚ON9
屌那係唔係緩刑吓話,知法犯法唔係判重 d 架咩

然後再用長期服從社會 黎做緩列理由
官官相衛
律政果邊肯定上訴啦
仆街黑警

黎緊幾個星期又要抄牌捉過馬路啦

律政司係告七警wor.. 點上訴

傷人罪不成立

襲擊罪成立

好有神髓
本黎都遺忘左2月14呢個日子, 多得佢地以後我都會記住

然後再用長期服從社會 黎做緩列理由

沈智慧裁判官召喚

身為差佬會係加刑因素

不嬲做差佬都係減刑因素啦,你係咪新黎
冇咗份工同 benefit 可能會係 mitigating factor

但 abuse of power 應該嚴重過 breach of trust and confidence,又會 aggravate 返

within the range of aoabh 以傷勢而論應該算係偏重

aoabh 有冇 sentencing guideline 一定要坐?

wounding (s19) & AOABH (s39)都係最高3年但判刑指引講19唔可以判非監禁刑罰(緩刑都唔得),但AOABH 可以
就算判坐監歸懲教,懲教暗中放佢假你地蟻民都吹唔帳

懲教極度憎差佬架喎
入到監獄會唔會比人打

唔會
警察坐監唔會同一般人一齊 有分區
簡單黎講
自己人睇住自己人

人地可能入去做皇帝
得罪講句 當一件傷人案有晒片有晒証人有晒証據, 最後判得入係會全城慶祝 , 呢個地方都幾悲哀....

算係咁啦
始終呢兩年唔開心既事太多
同埋今次對面有清洪+駱應淦
曾健超根本冇大傷
由頭到尾都冇諗過佢地有可能會被判坐好耐
今次對佢地最大懲罰係判罪成留案底
坐唔坐監都仲係其次

個7條友入面又督察又警司
本身出緊4,5皮,7,8皮糧
生活開支必然大,分分鐘兩個細路係外國讀書要養,又供車供樓
今次冇撚埋份工

安哂家啦 你估佢地會好似青政咁即刻追番出左既糧?

仲有如果唔比多d錢佢地警犬士氣一定會勁低落 政府一定會保佢地証明為左政府打鳩政見不同者係有得光榮退休

等睇有人司法覆核,好似追青政咁追鳩返佢地啲糧
就算判坐監歸懲教,懲教暗中放佢假你地蟻民都吹唔帳

懲教極度憎差佬架喎

反黑組換衫入冊,入面大把襯家等緊佢
本黎都遺忘左2月14呢個日子, 多得佢地以後我都會記住

專登揀2月14捉你老公 / 男友入去坐,呢個法官真鬼馬
766. Having carefully considered the medical evidence and the photographs of the injuries, I am not satisfied the injuries to the face; the left side of the neck; the left shoulder and clavicle; the left flank and the right flank and the circular reddish bruises on the back and chest, when viewed collectively, albeit extensive, constitute grievous bodily harm.

cannot sound more absurd...

係唔係GBH都係個官自己判斷所以⋯

其實當初直接告torture係咪仲好?只係需要prove 有suffering ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞