HR 需唔需要通頂工作?

286 回覆
328 Like 12 Dislike
想知見工個時問個hr 請人budget得唔得
可以問
但唔會答你
我地會因應應徵者作出合情合理合法的薪酬調整
每個industry 同公司規模都唔同 真係好難講 eg. Local 公司同 hsbc 嘅hr 質素同人工/前途 相距係天同地
hr: 你expect 你五年內有咩發展
candidate: 我希望我做到ahrm
hr: 咁你覺得你未來值幾多人工?
candidate: 人工依啲係私隱,我唔可以答你
hr: 你錄取了
真心咩
其實excel真係好夠
你花一兩日時間研究下d code
就算做唔到全auto都可以做到半auto
以後就係入資料,excel計完抄返出嚟做個記錄,完。

呢d一勞永逸嘅野都唔做
就抵鳩佢OT嘅
有幾難?

Sub ListOutOT()
If regularOffTime<=signOffTime then
‘Code to print out OT confirmation list
End if
End sub

Sub CalcTime()
If regularOffTime<=signOffTime then
If realOT then
offTime=signOffTime
Else
offTime=regularOffTime
End if
Else
offTime=signOffTime
End If
End sub
根本好多人以為知道點整個表出黎,用下 =A1/B1+C1 或者 =Average(a1:a4) 就叫做識Excel

但其實Excel 實力係佢地遠遠想像唔到,你勁的話,除咗一D要人手同另一個人confirm 嘅資料外,係可以做到全自動, 唔好話計數,連經API攞data都得呀

Excel 巨集喺 Data 處理方面,根本同普通電腦程式冇乜大分別,好多野都處理到
計糧/appraisal 好忙
不如話公司無資源買/整個系統出黎搞,或者班人每個月拖到deadline先做
其實都係睇公司
如果以salary survey黎睇 其實兩者好差唔多

以功能黎講
Admin比較普遍會認為係必需
相反HR係的確係無乜需要, 尤其係細公司
你同事痴撚線

讀MASTER 主要為networking
如果HR黎講, 其實工作上冇乜幫助
DEGREE乜都夠

當然你唔係讀HR出身
你又想繼續係呢行搵食
讀返個相關課程都對你有幫助
起碼自己見工 / 做appraisal時 有多D野講證明自己想係HR發展
咁低人工....
咁無前境 行都唔入啦

真係政府工先係王道
邊行junior唔係做19野?
HR junior都係做下影帝 / filing / data entry / 搞下活動 / 做下小丑 之類架啦
唔通一黎乜撚都唔識就有人教你做business headcount planning / salary structure 等等既野咩

乜都係由低做起架啦
睇你個人際遇好唔好彩
有冇一個會帶住你上既上司
咁我又好少OT.最多有時係因為要就對方時差開會.
各位同行計撚完糧未呀
未試過,頂多放11:30 PM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞