HR 需唔需要通頂工作?

286 回覆
328 Like 12 Dislike
on9
努力就一定可以成功
俄國大文豪曾經講過

點解美國咁強大
因為人地係你訓緊覺都仲做緊野
收皮啦HR 過撚曬報稅期先比稅單我
你地ot係你地既問題
條數你地hr出反
問題係做得辛苦 都未必有成果
人地big 4 日做12小時 起碼guarantee 3-4年後30k up
Hr日做12小時 3-4年後 未必有20k
SAP Workday PeopleSoft Oracle MRC

全部都有用過
中銀果陣我諗已經係我職業生涯入面最接近全"自動"
有一條TEAM淨係負責個HR SYSTEM
但都有唔少既野要人手做完入個數上去

SAP 都有自動唔到既情況 (個人覺得最唔好用係SAP....)
間間公司都有自己本身既限制
例如 紀錄出勤同埋payroll 唔係同一個system 已經未必做到全自動
本身各家公司既compensation system有唔同都唔一定可以100%全自動
HR system有好多野係佢set死冇得改 (尤其Workday) 比錢都唔改得

咁當然我既經驗都係得呢D 做過既公司都係得幾間
天外有天人外有人總會有100%可以全自動既SYSTEM既
我未遇到囉
其實做hr 不如去做event planning
分分鐘做Sales 仲搵得多
你個間係大公司?
啱呀
不過又唔好用hr同sales比
Sales要跑數 壓力大啲 咁收入高啲都正常

但如果用hr同其他department比,例如:marketing/fiance/account/purchasing,Hr多數最低人工
幫老細含撚

Marketing 都有咁高既咩
其實marketing 係做咩
公司如其名?
冇計啦
依個年頭
製定marketing campaign
Monitor sales ,promotion
做Kpi
同埋分析
唉 失業
有project 做咪要紮營囉
例如準備restructure 炒人
巴打最尾接左marketing?
咩係kpi
多唔多ot
之前有一次hr 夜晚8點幾打嚟約interview,個陣先知hr咁夜收工
發現原來自己身在福中

利申: 18fg 做緊hro 16K 下個月升shro
Hro 16k 人工又偏低
出面hro 但講緊4-5年exp 應該19k-23k
但絲打得一年經驗 已經係hro 一定好勁
有時”吹水”唔係咁簡單
打好關係 收風 都係工作既一部份
監督業績
定期會睇番marketing 做法到唔到位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞