HR 需唔需要通頂工作?

286 回覆
328 Like 12 Dislike
其實做Hr嘅就會知title根本無意思...assistant又好,officer又好,就算俾你叫AM,但其實turn out都係睇exp架啦,你轉工嘅時候,唔會因為你title勁啲而出高啲人工俾你,你有幾多斤兩,傾一陣就會知
係架
都係睇錢睇 experience 先睇得岀level
Fg做左一年hr 唔知轉工定轉行好
可以答你其實佢哋真係炒美股
痴線,如果剩係因為出糧計數而ot
根本電腦可以取代會計,出糧9成工序

你話唔可靠?人手犯錯係最難查,電腦做錯一定trace到
我呢啲小薯最多去到am grade
再上就係senior負責
我公司HR連annual dinner都話唔得閒搞,推晒比其他部門做,仲話HR好忙,當日都唔會準時到,結果當日準時到達仲要有人抽中獎,佢地仲有面上台拎獎果下好野,難為其他同事籌備同做operation既飯都未必有得食,幫佢地搞完個ad之後既補償就係半日補假,其他乜柒都冇

AD都唔搞,唔好講話有d咩培訓或者員工同樂日、去旅行之類,最奇怪係佢地乜都唔洗做都夜過我地走,都唔知佢地係返工做乜
通頂度橋點同你地解釋老細特發奇想既on9規矩
細公司hr就話一腳踢 中型企業分哂工 唔通做recruitment/ c&b又去同你搞annual din咩
打錯 係hra
真係唔算大,100人都唔夠既中小企但公司出糧、計糧同admin野都唔係佢地負責

當ad真係唔關佢事喇,咁培訓呀,旅行呀,同樂日呢d benefit係HR喇掛但係乜柒都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞