HR 需唔需要通頂工作?

286 回覆
328 Like 12 Dislike
我太junior 最多10點工
Senior 可以做到平日12點幾 N車返屋企
星期六 紅日返工
如果個個月都係出同一個數 就唔會太麻煩
但當要計遲到 勤工 OT bonus(營業獎金) 特殊津貼 就會搞左好多麻煩工序

做完又要對數 對完數錯 下月要adjust 加加減減
我見過手寫
問你死未
如果有HR degree 會比其他non HR degree 易搵HRA

但記得 搵一間出糧唔太麻煩公司做 就少左好多問題

如果搵一間公司係
- 地勤
- 飲食
(即係有好多津貼 various數去影響salary)
- 每月7號先出糧

你做payroll 就要趕頭趕忙 對數對死
唔同公司 唔同workload
但點返都好 唔好入HR Admin depart
c&b 唔係要趕期仲惡做咩
冇formula 計713 等死架喎
咁就係個 HR 能力不足,Excel 用巨集可以做到好多嘢
HR加埋admin野做死人 p files多到filing成個星期都filing唔完,做all round既日日10點走都似
全部手板眼見工夫
你excel識做forumula根本好易做
IT9果DHR系統已經幫你篩選好多if then else情況
做唔掂唔係個系統幫你唔到
係根本睇得個系統太智能
唔比錢時間去做維護/升級
IT人用一隻RPA頂100個HR, HR依D早日收收檔喇
仲用白紙,計數機慢慢OT
都係想證明比個呀頭睇我有OT嫁
然後月尾出果14,15k(未扣MPF)
我都想做IT
咪就係外判俾出面會計師樓計,等人覆email
正職返工太hea
副業6點後先開始
公司又有冷氣
ot打電話
某行家HR Dept頭先6點後打黎問我轉唔轉工
我叫佢6點後再打黎真係有搵我
咁6點幾7點相信都會留既,唔通人地會10點打黎咩
以前返銀行HR,可以做到11點幾12點,因為銀行太多程序、compliance同埋無謂paperwork。
而家保險公司HRBP,遲嘅7點,早嘅5點半走得
巴打做咩公司?呢行良莠不齊

大公司hr 要求高 質素高 相對前景/晉升唔會差

細公司做埋打雜條路就好難行 要轉行就快 公司跳槽升人係睇公司名 細公司hr & admin俾你做十年都唔會上到位

hr人工好多時係跳返黎 正常好嘅candidate 5-8年 am/m位 30k up 無咩大問題
如果你係C & B team 再加上係HR ADMIN dept
你更加唔夠時間整糧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞