HR 需唔需要通頂工作?

286 回覆
328 Like 12 Dislike
要 忙起上嚟以為自己係business嗰邊 不過真係睇公司規模同埋有冇啲19 process 規模愈大愈忙 始終人多手腳亂

利申 HR狗 好憎HR 準備轉行
聽講數人頭book coach去team building好辛苦
有fd 做payroll, 每月part time 做左幾多個鐘要月尾先埋數,間鋪再射上office 先有得去計,但7 號前要出糧,如果撞正7號係星期日,咁5號就要計好
係阿
同埋如果7號係紅日 咁一定要5號3點前(銀行截數前計曬堆數) 但問題係如果要count 遲到 OT 就一定要 1號先收集到data
所以如果頭7日包埋公眾假 好多時唔夠時間做 公眾假都要返去做 最多到時補假
根本係減壽命架喎
HR 需唔需要通頂工作?
都話炒股
有興趣留tg?
HR 計糧可以好複雜,又713又back pay又計leave,員工可以有好多type同Rota,各自都可以有唔同scheme,唔同scheme又唔同計法,但一間公司可以有幾千幾萬人

做緊HR system development 先知其實HR d野可以好撚複雜

用Macro VBA 就做到就唔洗用幾十萬買個system啦
麥當勞整包都好複雜,又牛肉又雞肉又要唔同份量,唔同包可以有好多type同份量,每張單又有人走醬又菜又肉又唔同做法,但一間鋪可以一日整幾千個包。
我只可以話你 OR 你senior 唔識玩個遊戲

OT呢樣野真係自己
冇人綁住你唔比你走
係你自己責任心發作唔比自己走
hra算唔算辛苦
今年fg想入行
真心講好睇際遇
我2009年畢業搵唔到工看更都做過
之後有間中資銀行請我做TEMP做9K起薪
跳下舞 轉左PERM 升下職 做左兩年幾先上返真fg個價 (16K左右)
而家做左十年 叫左3XK一個月 連埋BONUS 都有4XK既
*ok 我認我垃圾

同期同部門既早我一兩年入行既朋友都有D人際遇好好
而家已經係60K 70K一個月咁 (大我兩三年, 早我兩三年做野)
咁都有D差過我既

之前轉工有個做左15年既人黎replace我
人工先高過我1K
*容許我膚淺淨睇錢, title係HR角度其實係nothing

做左十年野
睇到做邊行都好 咩職業都好
際遇先係最重要
HR冇話特別好又冇話特別差
行行都係D垃圾工作要做
都有D厭惡野要搞
尤其新入行

讀HR既又未必一定要做HR
唔係讀HR既又唔一定做唔到HR
冇咩必然既關係
但係如果junior位 大家interview表現差唔多
咁就真係可能會請過讀HR既多過非HR
利申: 會請個靚既多D
我個度PAYROLL唔算好複雜.同埋OFFICE唔係好多人.
但要睇哂ASIA既野.正係睇哂唔同地方既法例都想死.又要搞VISA,搞TEAM BUILDING,TRAINING.
得閒又話要比較下唔同公司既保險.係每一細項咁用EXCEL做比較
ot 情況呢
Junior嘅話我建議all round,起碼你知道成個部門點運作先,每樣都有經驗,可以再睇下自己鍾意邊范
all 啦, 食晒屎先令人覺得你會鐘意食屎/某一類屎
大公司hr 有system, 有規矩,依樣先係價值所在
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞